Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Liberecká 'osmnáctka' jezdí až do Bedřichova

LIBEREC, JABLONEC NAD NISOU - Stejně jako v jiných městech, tak i v městské hromadné dopravě na Liberecku skončil v pondělí 31. srpna prázdninový provoz a od úterý 1. září se opět jezdí 'na plno'.

S novým školním rokem se do provozu zavádí i několik novinek. Jednou z nich je i přejmenování šesti zastávek v Liberci...


Urbanway ev.č. 710 ve vrcholovém bodě linky Maliník (30. srpna 2015, Zdeněk Mazánek).

Změny názvů zastávek vychází z potřeby aktualizovat pojmenování dané lokality. V minulosti dopravní podnik nahrazoval názvy těch stanic, které odkazovaly k místním podnikům, jenž v průběhu času měnily své jméno, za jména přilehlých ulic. U Technické univerzity je však uplatněn opačný proces na základě požadavku samotné školy.

Na tramvajové lince 11, respektive z části i na lince 5 jsou přejmenovány stanice Ústav sociální péče (nový název Sídliště Nové Vratislavice), Pivovar (nově Pivovarská) a Proseč nad Nisou, škola (Za tratí). Na autobusových linkách číslo 15, 29, 58, 91, 99 a v jednom případě i na lince 19 se mění názvy stanic Svobody (Technická univerzita) a Stodolní (nově Univerzitní koleje).

Kuriozita na školní lince

Poněkud kuriozní je situace u školní linky 59 ve Vratislavicích nad Nisou, kdy v souvislosti s přejmenováním blízké tramvajové zastávky Pivovar na Pivovarskou ponese její současná zastávka Pivovarská nový název Vinařská.


S T2R se budeme na linkách 5 a 11 setkávat i nadále (29. července 2015, Zdeněk Mazánek).

Novinkou bude nasazování souprav na všechny kurzy linky 5 Rybníček - Vratislavice nad Nisou v čase ranní špičky. Počet pořadí se však sníží ze čtyř na tři zkrácením pauzy ve vozovně. Před prázdninami byly v uvedený čas vypravovány dvě soupravy a dvě sóla, nově zde budou jezdit tři soupravy. V odpoledních hodinách zůstane zachováno vypravování čtyř sólo vozů.

Na lince 11 budou v pracovní dny dosud vypravovány čtyři garantované nízkopodlažní soupravy a dvě klasiky. S obnovením provozu "pětky" se zahájení výměn souprav za sóla na lince 11 vrací zpět z 19. hodiny na 17. hodinu.


Tramvaje ev.č. 48 a 54 ještě do provozu nezasáhnou (15. srpna 2015, Zdeněk Mazánek).

Naprostou novinkou je prodloužení autobusové linky číslo 18 z Rudolfova až do Bedřichova ke konečné stanici linky 101 Bedřichov - Jablonec nad Nisou - Rychnov, a to již od neděle 30. srpna. Mezi oběma linkami bude zajištěna přestupní vazba v řádu několika minut. Na novém úseku jsou tři nové zastávky: Bedřichov,Maliník, Bedřichov,odbočka a Bedřichov. Denně sem je vypravováno 8 párů spojů, lišící se zčásti v jednotlivých časech příjezdů a odjezdů v pracovních dnech a ve dnech pracovního volna.

Zároveň linka 18 spolu se školní linkou 53 (Fügnerova - Kateřinky škola) mění své stanoviště na terminálu MHD, nově budou odjíždět ze zastávky M (zastávka linkové dopravy v Moskevské ulici).

Využití pomohla výluka do Janova

V první den provozu byly spoje poměrně využity. Je to dáno i částečně tím, že ke stejnému dni vstoupil v platnost výlukový jízdní řád na příměstské lince 540140 Liberec - Bedřichov - Janov nad Nisou, Hrabětice, na které ovšem byly v provozu pouze dva páry spojů ve dnech pracovního volna. Ty jsou v novém jízdním řádu uvedeny i nadále, ale s poznámkou, že od 30. srpna do 12. prosince 2015 nejedou.


Konečná Bedřichov s Tedomem a Urbanwayem (30. srpna 2015, Zdeněk Mazánek).

Pro obyvatele Bedřichova a okolí se prodloužením linky č. 18 značně zkrátí dojezdový čas do Liberce, neboť již nemusí cestovat přes Jablonec s jedním přestupem. Protože však prodloužený úsek linky leží v integrovaném dopravním systému Libereckého kraje, v IDOLu, v tarifní zóně 3 - Bedřichov, je pro cestu za hranici pásma (z obou směrů) potřeba mít označenou papírovou relační (nepřestupní) jízdenku za 26/13 Kč nebo papírovou jízdenku pro jednotlivou jízdu pro MHD Liberec a MHD Jablonec (ležící v několika tarifních zónách) s platností 75 minut za 38/19 Kč.

Další možnosti nabízí předplatné, určené pouze do zóny Liberec a Bedřichov nebo pro celou MHD, nebo SMS jízdenky. Pro snažší orientaci se v prvních dnech ve vozidlech pohybovaly revizoři, kteří namísto provádění běžné kontroly spíše radily cestujícím, jaký druh jízdného si zvolit pro požadované cesty, popřípadě cestující přímo odbavovali.   


Na zastávkách linky 18 nechybí informace o jízdném (30. srpna 2015, Zdeněk Mazánek).

Mezi dalšími změnami je také přidání nové zastávky na lince číslo 39 z Fügnerovy směr Areál Vesec, která nově zastavuje i ve stanici Vesec, U Střediska. Prázdninové jízdní řády končí na linkách číslo 2, 3, 5, 12, 13, 15 a 24. Do provozu se vrátily také školní linky číslo 51 až 59 s novým vymezením platnosti jízdy spojů pro nový školní rok.

Linky 14, 17, 21, 23, 25, 26, 27, 28, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 90, 92, 97, 98, 500, 600 budou jezdit beze změn, na lince 22 bude nadále až do 31. října platit výlukový jízdní řád kvuli stavebním pracem v Kubelíkově ulici.


Liberecký Urbanway opouští točku Bedřichov (30. srpna 2015, Zdeněk Mazánek).

Liberecký kraj teď

zdroj: http://www.anetliberec.org/

zdroj: http://www.anetliberec.cz/

Počasí Liberec - Slunečno.cz

Redakce Liberec:

207 liberecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- liberecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!