Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Hradci Králové zkouší další elektrobus

HRADEC KRÁLOVÉ - Nový elektrobus v uplynulých dnech zařadil do provozu Dopravní podnik města Hradec Králové. Po zkušebních jízdách, které ověří především funkčnost vozu, jej pak dopravce zařadí do pravidelného provozu.

Dojezd na jedno nabití je přibližně 120 až 150 kilometrů a vejde se do něj 81 cestujících - stejně, jako do běžného autobusu...


Předávka elektrobusu v Hradci Králové (18. února 2015, DP Hradec Králové).

Elektrobus SOR EBN 11 z dílen společnosti SOR Libchavy byl po nezbytném převzetí ve středu 18. února, zaškolení řidičů na řízení, instalaci nezbytných prvků odbavovacího systému a osazení všemi prvky potřebnými pro běžný provoz vozu městské hromadné dopravy - nasazen poprvé včera - v pondělí 23. února do testovacího provozu. 

Dále bude vypravován na pravidelné linky hradecké MHD, kde absolvuje do konce března ostrý zkušební provoz a kdy se s ním může tak setkat i široká veřejnost. Po ukončení testů bude vozidlo zařazeno do plného provozu.

Čtyři verze elektrobusů od SORky

Společnost SOR Libchavy, s.r.o. se zabývá vývojem a výrobou elektrobusů již od roku 2010. Do dnešního dne bylo vyrobeno a uvedeno do provozu 14 ks elektrobusů. Ve výrobním programu společnosti jsou aktuálně čtyři verze vozidel na bateriový pohon v délkách 8 – 11 m.


Prezentační jízda (18. února 2015, DP Hradec Králové).

SOR EBN 11 se poprvé představil na výstavách v německém Hannoveru a polských Kielcích. Premiérou pro českou veřejnost byla výstava CzechBus, která se konala v listopadu 2014. Touto prodlouženou verzí městského elektrobusu vychází společnost SOR vstříc aktuální poptávce dopravních podniků zajišťujících veřejnou přepravu osob po vozidlech na bateriový pohon srovnatelných z hlediska obsaditelnosti s běžným 12 m vozidlem na naftový pohon.

SOR EBN 11 je prodlouženou variantou elektrobusu, který je v podmínkách DP Hradec Králové provozován již od září roku 2013. S tímto eletrobusem ev. č. 173 se cestující v hradecké MHD nejčastěji setkávají v pracovních dnech na linkách č. 12, 13 a 17 a o víkendech č. 18 a 25 s denním výkonem 132-149 km na jedno nabití.


Nahlédněte do nabíjecích baterií (18. února 2015, DP Hradec Králové).

V případě elektrobusu SOR EBN 11 jde o jedenáctimetrové nízkopodlažní dvounápravové třídveřové vozidlo, vybavené dvěma klimatizačními jednotkami, které jsou určeny pro zvýšení cestovního komfortu řidiče i cestujících. Motor o výkonu 120kW a baterie s kapacitou 172 kWh zajišťují dojezd Elektrobusu podle náročnosti provozu v rozsahu 120 až 150 kilometrů. V tomto vozidle jsou použity lithium-iontové baterie, jejichž nabíjení se provádí v nočních hodinách v areálu provozovny v řádu pěti až sedmi hodin.

Uveze stejně, jako běžný autobus

Celková obsaditelnost vozidla je 81 cestujících (z toho 27 míst je k sezení), čímž je srovnatelný s klasickým autobusem MHD. Maximální rychlost vozidla je 80 km/hod. Úroveň vnější a vnitřní ergonomie a použitých materiálů dovoluje snadněji udržovat čistotu a zvyšuje cestovní komfort jak  řidiče, tak cestujících.

Ve srovnání s vozidlem SOR EBN 9,5 došlo mimo dalších změn k výrazné inovaci pracoviště řidiče a faceliftu zadní části vozidla.


Interiér je poměrně světlý a útulný (18. února 2015, DP Hradec Králové).

Dopravní podnik plánuje rozšířit počet elektrobusů na 28 vozů, a proto přihlašuje v rámci dotací z evropských fondů projekt na pořízení dalších 25 elektrobusů s cílem nahradit těmito vozidly, v rámci plánované obnovy vozového parku, některé pomalu dosluhující autobusy.

Poznatky z testování tří elektrobusů umožní lepší nastavení kritérií výběru dodavatele elektrobusů v rámci získání těchto dotací.


Do konce března bude ve zkušebním provozu (18. února 2015, DP Hradec Králové).

Královéhradecký kraj teď

zdroj: http://webcam.hkfree.org/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Hradec Králové - Slunečno.cz

Redakce Hradec Králové:

208 kralovehradecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- kralovehradecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!