Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Minskou a Horovu v Brně čeká návrat tramvají

BRNO - Už v pondělí bude obnovena tramvajová doprava v Minské a Horové ulici v Brně. Jihomoravská metropole si tak po roce může oddechnout od jedné z velkých dopravních komplikací.

Doprava se v lokalitě vrátí po třinácti měsících do běžného provozu, cestujícím začnou sloužit také původní tramvajové zastávky...


Finální montáž trolejového vedení (21. července 2016, Michal Fořt).

Zástupci města, zúčastněných firem a dalších institucí ve čtvrtek na znamení ukončení rekonstrukce symbolicky přestřihli pásku v ulicích Minská, Horova a Bráfova. Slavnostního aktu se zúčastnili i místní občané, kteří sledovali otevření ulic také z oken.

Celá lokalita bude opět průjezdná od 1. srpna 2016. V obou ulicích je realizována tramvajová trať v úpravě omezující vibrace. Povrch komunikací je z nízkohlučného asfaltu, což výrazně přispěje k lepší ochraně území před nepříznivými účinku hluku a vibrací z dopravy. Práce zahrnovaly opravu kanalizace, inženýrských sítí, tramvajové trati, vozovek a chodníků. Na rozdíl od původního návrhu nebyla stavba realizovaná po etapách, ale najednou.


Nová podoba zastávce na Burianově náměstí (21. července 2016, Michal Fořt).

"Oprava Minské, Horovy a Bráfovy byla více než nutná. Špatný stav technických sítí již dlouhou dobu omezoval dopravu a každá další havárie působila dopravní kolaps v celé oblasti Žabovřesk. Jsem proto rád, že se nám vše podařilo opravit a na nově opravené ulici se nyní bude lépe žít i jezdit. Rád bych také poděkoval městské části Žabovřesky za spolupráci a obyvatelům z okolí za trpělivost v průběhu stavby," zhodnotil náměstek brněnského primátora pro oblasti investic Richard Mrázek.

Odklizena je i stavební suť, kterou stavební firma v průběhu stavby skladovala na ulici Žabovřeská pod Wilsonovým lesem. Díky odkládání suti do tohoto prostoru se snížil dopad stavby na obyvatele Žabovřesk.


Autobus náhradní autobusové linky x83 (21. července 2016, Michal Fořt).

"Stavba samozřejmě znamenala řadu omezení. Velice si ale cením toho, jak rychle a ochotně nám stavbyvedoucí spolu s TDI vycházel vstříc, když bylo potřeba něco řešit. Požadavky obyvatel i radnice například pro lepší zajištění průchodu či průjezdu pro vozíčkáře se řešily operativně. Vše, co bylo možné, bylo hotové během jednoho či dvou dní," zhodnotil starosta Žabovřesk Pavel Tyralík.

Od pondělí 1. srpna se na své původní trasy vrátí i linky MHD, které byly rekonstrukcí ulic dotčeny. Výjimkou je tramvajová linka 11, která bude až do konce letních prázdnin jezdit v úseku Čertova rokle – Mendlovo náměstí. Důvodem jsou stavební práce na ulici Cejl, kvůli kterým tak tudy bude jezdit linka x11.


Práce na trati do Žabovřesk u kolejového trojúhleníku (21. července 2016, Michal Fořt).

Uzavírku ulic Minská a Horova využil navíc Dopravní podnik města Brna k modernizaci tramvajové trati v navazujícím úseku od Horovy 48 až po ulici Kníničská. "Během tří měsíců se nám podařilo položit nové koleje na téměř 700 metrů dlouhém úseku, který navazuje na Minskou a Horovu. Instalovány byly také pryžové bokovnice. Díky těmto opatřením zvýšíme traťovou rychlost a současně dojde k výraznému snížení hluku a vibrací z tramvajové dopravy," uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Oproti původnímu harmonogramu došlo k měsíčnímu prodloužení termínu v oblasti ulice Horova. Byly zde nalezeny přípojky v havarijním stavu, které bylo třeba opravit, a při detailním měření únosnosti podkladních vrstev komunikace se také ukázalo, že nesplňuje minimální potřebně hodnoty.


V provozu jezdí také posilová trolejbusová linka (21. července 2016, Michal Fořt).

Připomeňme, že rekonstrukce Minské a Horovy ulice začala v závěru června loňského roku a vyšla na téměř 224 miliony korun. Během prací bylo nutné radikálně upravit tramvajové a autobusové linky, navíc byla posílena trolejbusová doprava. Na linku číslo 3 byly nasazovány pouze obousměrné tramvaje, neboť v oblasti Tábora končila linka na úvraťové konečné.

Čtěte také...
- Oprava Minské ulice v Brně je v plném proudu (vydáno 24. srpna 2016).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Nové řešení tramvajové zastávky Mozolky (21. července 2016, Michal Fořt).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!