Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Plynové autobusy v Brně ušetří až 30 milionů

BRNO - Po třech měsících plného provozu kompletní stovky autobusů na stlačený zemní plyn má Dopravní podnik města Brna první oficiální údaje o úspoře, který projekt plynofikace přinesl.

Měsíčně díky alternativnímu pohonu podnik ušetří 2,5 milionu korun. Lze tedy počítat s roční úsporou zhruba 30 milionů korun...


Jeden z plynových autobusů SOR u hlavního nádraží (16. července 2015, Filip Vlček).

Dopravní podnik města Brna nové autobusy nakoupil od srpna 2014 do letošního června. "Díky stovce nových plynových autobusů se do ovzduší na území našeho města dostává o 75 tun méně škodlivých látek. CNG tak šetří jak zdraví obyvatel Brna, tak i veřejné prostředky, které můžeme účelně využít pro další rozvoj a inovace," řekl Marek Janíček, předseda dozorčí rady dopravního podniku a člen Rady města Brna. 

Generální ředitel Miloš Havránek pak dodal, že zavedení stlačeného zemního plynu do provozu brněnské MHD přineslo přesně takový efekt, který byl očekáván. "Při provozu autobusů na CNG šetříme oproti naftě 3,70 korun na kilometr, takže ročně se naše celková úspora díky plynu bude pohybovat okolo 30 milionů korun," řekl.

Obstarali 88 autobusů a plničku CNG

Projekt plynofikace části autobusového vozového parku odstartoval na jaře roku 2014. V březnu začal brněnský dopravní podnik s výstavbou plnicí stanice na CNG, která svými parametry patří ke špičce v Evropě. V červnu 2014 Státní fond životního prostředí schválil udělení dotace z Operačního programu Životní prostředí na nákup 88 autobusů a úpravu servisních hal ve výši 394 milionů korun. Dopravní podnik města Brna měl projekt již rozpracovaný a plnící stanice byla tou dobou již ve výstavbě, s nákupem autobusů se tak začalo rychle.


Pohled na první z plynových autobusů (4. března 2015, Filip Vlček).

Prvních dvanáct vozů, které začaly cestující vozit již v létě 2014, však dopravní podnik koupil ještě z vlastních zdrojů. V Brně nyní jezdí stovka autobusů na CNG, které dodali výrobci Sor a Iveco. V souvislosti s dodávkou nových vozů bylo z vozového parku vyřazeno stejné množství starých autobusů. Kvůli podmínkám dotace musely být všechny ekologicky zlikvidovány, takže skončily na vrakovišti. Díky stovce vozů na CNG společně s dalšími 36 kloubovými autobusy dieselovými se podíl nízkopodlažních autobusů dopravního podniku zvýšil z 55 na 89 procent.

"V blízké budoucnosti máme další plány také s plnicí stanicí. Aktuálně ji upravujeme tak, aby na ní mohli plyn odebírat i další zájemci. Mezi prvními externími zákazníky by měly být městské organizace a firmy jako Městská policie Brno nebo Brněnské komunikace, nebo třeba Česká pošta,L nastínil Miloš Havránek.

Čtěte také...
- Brno dokončilo masívní obnovu vozidel MHD (vydáno 25. června 2015).
- Nejmodernější plnící stanice CNG? Je v Brně (vydáno 13. září 2014).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Autobusy ušetří dopravnímu podniku ušetří až 30 milionů korun (3. března 2015, Filip Vlček).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!