Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Ostravský nástup předem:
Zprvu agrese, teď kázeň

 Veřejnost zhlédla první
bateriový RegioPanter

 Při červnové srážce vlaků
zemřeli čtyři cestující

 Za jízdné v noční MHD
neplatí pětina lidí

Za jízdenku v nočních spojích neplatí pětina lidí

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Stále špatná je platební morálka cestujících na nočních linkách MHD v Českých Budějovicích. Při poslední kontrolní akci bylo zjištěno 26 cestujících bez platného jízdního dokladu. 

V poměru celkového počtu cestujících v nočních spojích jde až o pětinu lidí, kteří za cestování nočními trolejbusy neplatí a musí pak zaplatit vyšší pokuty...


Cestujících bez jízdenky je stále hodně (27. září 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

Revizoři Dopravního podniku města České Budějovice, které při nočních kontrolách doprovází strážníci městské policie, v letošním roce řešili až pětinu cestujících linek 53 a 59, kteří za přepravu nezaplatili. Při posledné takové kontrole v noci z pátku 17. na sobotu 18. května zjistili 26 černých pasažérů. "Ač v noci nejvíce lidí míří z centra města, na méně obsazených spojích ze sídlišť se vezlo 13 osob bez jízdenky, tedy stejně jako z centra," podotkla tisková mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Fišer.

Kdo chtěl ušetřit pár korun za jízdenku, zaplatil přirážku k jízdnému od 600 do 1500 korun. Pokud cestující bez platného jízdního dokladu uhradí pokutu na místě, platí nižší sazbu, o dvě stovky více pak cestující zaplatí v případě platb do 15 dnů. Nejvyšší sazba pak začíná v případě pozdější úhrady. "Při zatím poslední noční kontrole si přitom polovina zjištěných osob za přirážku k jízdnému nepřiplatila poprvé," upozornila tisková mluvčí s tím nejde o první velkou kontrolní akci a zdaleka ne ani o tu poslední. 

Čtěte také...
Budějovičtí revizoři se zaměřili na noční MHD (vydáno 18. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Především noční spoje jsou cestujícími bez jízdenky plnější (27. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Pořídit si platnou jízdenku je pro cestující povinnost v jakékoliv denní době, v noci to ale opravdu velká část přepravovaných osob nerespektuje. Je to možná otřepané srovnání, ale když je standardem zaplatit za útratu v hospodě, musí to tak být i za naši službu, díky které se bezpečně a v pohodlí dostáváme domů. Může se to zdát jako drobný prohřešek, ale každý černý pasažér ubírá z městského rozpočtu, který je tu pro nás všechny," uvedl již dříve ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš. Právě provoz nočních linek je sám o sobě ostatně dražší, a to vzhledem k nižší obsazenosti spojů i příplatkům za práci v noci.

Počet cestujících přistižených při jízdě v českobudějovické MHD bez jízdenky byl rekordní v loňském roce, kdy bylo přistiženo přes 17 tisíc cestujících bez platné jízdenky. Šlo tak o tři tisíce cestující bez jízdenky více, než v roce 2022. Jízdenka v Českých Budějovicích stojí maximálně 20 korun. "S časovými předplatnými jízdenkami, které umožňují řadu zvýhodnění, to mohou být i korunové položky za jednotlivé cesty, a to i v noci," zdůraznila závěrem Barbora Fišer.


Dopravní podnik bude v kontrolách pokračovat (27. září 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!