Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Budějovický DP oslavuje, přijďte slavit s ním

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Dopravní podnik chystá na sobotu 21. května Den otevřených dveří k příležitosti oslav výročí 65 let autobusové dopravy a také 25 let od obnovení trolejbusové dopravy v Budějovicích.

Při této příležitosti otevře budějovický dopravní podnik pro návštěvníky brány obou vozoven, jak trolejbusů, tak autobusů...


Historický autobus Škoda 706 RTO (8. března 2016, Michal Vlásek).

Prvním výročím je oslava 65 let českobudějovické městské autobusové dopravy. Vše začalo tím, že 8. září 1951 se rozjely vozy Škoda 706 RO na první autobusovou linku v Českých Budějovicích. Jednalo se o 9 těchto vozů a jezdily mezi Stalinovým náměstím (dnešní Senovážné náměstí) a městkou částí Mladé pod původním označením F, později jako linka 5.

Od roku 1960 byly vozy RO nahrazeny tradičními 'erťáky' – vozy Škoda 706 RTO, které v letech 1969 - 1971 začínají nahrazovat trolejbusy.


Historický trolejbus Škoda 9Tr (17. května 2016, Michal Vlásek).

Výročí 25 let od obnovení trolejbusové oslavy je další oslavou českobudějovického dopravního podniku v tomto roce. V červnu roku 1990 byl dodán první 'vzorový' trolejbus Škoda 15Tr 07/7 ev.č. 09 sloužící k zácviku mechaniků. V září téhož roku dodala Škoda dalších 13 takových trolejbusů.

Přišla třetí generace trolejbusů

Dne 15. ledna 1991 v 15.23 hodin vypukla pantografová zkouška zkušební trati Vltava - Máj. Při této příležitosti se poprvé trolejbus pohyboval vlastní silou. Ve stejném roce dne 2. května byl provoz s cestujícími zahájen. Vyjelo se poprvé na linky 14 v trase Vltava – Nádraží a 17, která jezdila z Máje na Nádraží. Celkově se jezdilo na trati o délce 8,5 km. "První jízda začala sedm minut po čtvrté hodině ranní a vydal se na ní Jan Kučera, současný vedoucí trolejbusové dopravy," upřesnil Radek Filip, vedoucí oddělení strategie a řízení dopravy.


Škoda 15Tr 07/7 v původním nátěru budějovických trolejbusů (22. dubna 2016, Michal Vlásek).

Den otevřených dveří proběhne v sobotu 21. května 2016 mezi desátou a šestnáctou hodinou v autobusové vozovně v Novohradské ulici a také v trolejbusové vozovně, která se nachází v ulici Horní. Návštěvníci si užijí nejen přehlídku historických vozidel, ale také se mohou svézt historickým autobusem Škoda 706 RTO či trolejbusem Škoda 9Tr na okružních jízdách. Expozice bude v obou vozovnách doplněna o bohatý program pro malé i velké.

"Rádi bychom obyvatelům krajského města ukázali naše zázemí, co všechno je potřeba k tomu, aby autobusy a trolejbusy vyjely na své linky, ale také chceme návštěvníkům nabídnout zábavu a poučení," dodal ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.


Trolejbus Škoda 15TrM, mladší brácha Škoda 15Tr 07/7 (11. března 2016, Michal Vlásek).

Akce, jež dopravní podnik pořádá, se stává již tradiční akcí v krajské metropoli, kterou pravidelně navštíví tisíce lidí. V letošním roce se mohou účastníci těšit na nafukovací atrakce, malování na obličej, šlapací autíčka, segwaye, elektrokoloběžky, dále dětské koutky s exhibicemi složek integrovaného záchranného systému. Příchozí mohou také vidět ukázky vozů Rallye Český Krumlov, první pomoci, umění psovodů, sokolníků a mnoho dalšího.


Vozovna autobusů v Novohradské ulici (4. dubna 2015, Michal Vlásek).

Obě vozovny dopravního podniku budou pro lepší komfort návštěvníků propojeny kyvadlovou dopravou, která bude z každé vozovny vyjíždět co 30 minut. Programem budou provázet moderátoři rádia Kiss Jižní Čechy. Návštěvníci si mohou také zakoupit suvenýr, speciální pamětní mince z mosazi, které nechal k výročí dopravní podnik vyrazit ve dvou provedeních. K dostání bude také limitovaná edice těchto mincí a to mince ze stříbra, kterých je pouhých 400 kusů.

Čtěte také...
- Budějovická vozovna hostila kapely i lidi (vydáno 17. června 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Šlapací autíčka pro malé i větší návštěvníky (23. května 2015, Michal Vlásek).

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!