Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ONLINE: Města ruší MHD, jinde vyžadují roušky

ČESKÁ REPUBLIKA - Veřejnou dopravu napříč republikou omezují opatření proti šíření koronaviru. Dopravci přikazují cestování s rouškami, jiní pro jistotu po dohodě s městy provoz přerušují či omezují. Situace není jednoduchá.

/AKTUALIZUJEME/ Informační portál Vlčoun.cz připravuje průběžně aktualizované zpravodajství o vývoji situace ve veřejné dopravě...


Informace o uzavření předních dveří v Moravskoslezském kraji (16. března 2020, Filip Vlček)

Situace ohledně šíření infekce koronaviru se komplikuje. Na základě nařízení Vlády České republiky, která již minulý týden uzavřela hranice, je tak vyhlášeno omezení pohybu na nejnutnější cesty v rámci zaměstnání, nákupů potravin a léků a návštěvy lékaře. Ve všech případech také vláda doporučuje vycházet ven pouze v nutnosti, na co nejkratší dobu a zároveň s ochrannými prvky, jako jsou roušky nebo šály přes ústa, nos a ideálně také na očích. 

PŘEHLED NEJDŮLEŽITĚJŠÍHO:
● České dráhy minulý týden zastavily mezistátní dopravu, ode dneška nejezdí Pendolino.
Praha: Dopravní podnik večer zastavuje provoz 38 autobusových linek.
Brno: Od středy se omezuje trolejbusová a autobusová doprava, tramvaje beze změn.
Ostrava: DP pozastavuje výměny vozů mezi řidiči a omezuje tramvajové linky.
Havlíčkův Brod a Litoměřice přerušily provoz městské dopravy.
České Budějovice a Ústí nad Labem přerušily provoz nočních linek MHD.

● Z důvodu zachování odstupu od řidičů přibývá měst, která dopravu zajišťují bezplatně.
● Informační portál Vlčoun.cz sleduje aktuální situaci online:


OBNOVIT STRÁNKU


21.30 hodin (ČR):
Vážení čtenáři, pro dnešek ukončujeme online zpravodajství. Aktuální vývoj pro vás budeme sledovat zase zítra, ve středu 18. března, od ranních hodin. Děkujeme čtenářům za pozornost a přejeme klidný zbytek dne.

21.23 hodin (Ostrava):
Dopravní podnik Ostrava večer vyzval na sociálních sítích všechny, kteří mají zájem podpořit řidiče městské hromadné dopravy, a mají možnost darovat ochranné roušky, aby tak učinili. Roušky jsou totiž stále nedostatkovým zbožím i pro takové profese, jako jsou řidiči MHD. Dopravní podnik je připraven je přijímat zítra, tedy ve středu od 7.00 do 9.00 hodin ve vestibulu Zákaznického centra v Poděbradově ulici v Ostravě. Společným mottem nejen této pomoci je "Společně to zvládneme". 

20.50 hodin (Zlín):
Dopravní společnost Zlín - Otrokovice zajišťuje od pondělí 16. března provoz MHD na všech svých linkách ve Zlíně a Otrokovicích v pracovních dnech podle jízdních řádů pro letní a zimní prázdninové období. Byl zrušen prodej jízdenek u řidičů a používání předních dveří vozidel MHD cestujícími, neplatí ani noční nástup předními dveřmi nebo povinný nástup předními dveřmi na okrajových zastávkách. Přední část vozidel MHD je zapáskována, aby se zvětšila vzdálenost mezi cestujícími a řidičem. Všechna madla a plochy, kterých se dotýkají ruce cestujících, pracovníci úklidové čety u všech trolejbusů a autobusů každý den po zatažení do vozovny otírají dezinfekčním prostředkem.

20.13 hodin (Praha):
Dopravní podnik hlavního města Prahy podle webu iDnes.cz eviduje strojvedoucího pražského metra, který je nakažený koronavirem. Podle dopravního podniku ve styku s cestujícími nebyl, od soboty je ale společně s ním v karanténě dalších 27 zaměstnanců dopravního podniku. Dosud jde v rámci České republiky o prvního zaměstnance dopravní společnosti nakaženého koronavirem, s preventivní karanténě bez potvrzení onemocnění jsou ale další profese, jako jsou průvodčí či řidiči. 

19.18 hodin (Praha):
Z důvodu značného poklesu zájmu o cestování železniční linkou S49 spojující Roztoky u Prahy s holešovickým a libeňským nádražím bude od středy 18. března proto této linky dočasně přerušen. Informovaly o tom Pražská integrovaná doprava i společnost Arriva vlaky.

19.12 hodin (Příbram):
Ohroženou skupinou jsou všichni ti, kteří pravidelně přicházejí do styku s širokou veřejností. Do této skupiny patří také řidiči autobusů. Od začátku týdne funguje MHD Příbram dle prázdninových jízdních řádů. Město přistupuje k dalšímu omezení, tentokrát ne v počtu spojů, ale v možnosti nástupu do vozů. "Cestující budou moci až do odvolání v příbramské MHD nastupovat pouze prostředními a zadními dveřmi. K tomuto kroku přistupujeme z důvodu ochrany řidičů i samotných cestujících, kdy je třeba co nejvíce omezit osobní kontakt," uvedl k zavedení opatření starosta města Jan Konvalinka. Podle vyjádření společnosti Arriva, provozovatele MHD Příbram, fasují řidiči hygienické a ochranné pomůcky, autobusy jsou pravidelně dezinfikovány a v nejbližší době by společnost měla mít k dispozici ozonovací stroj k důkladné dezinfekci vozů. Cestující jsou také upozorňováni na skutečnost, že do autobusů MHD je možné nastoupit jen s rouškou.

18.03 hodin (Ostrava):
V rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru Dopravní podnik Ostrava zavádí změny, které mají snížit kontakt mezi řidiči. Tato opatření se některých cestujících dotkla již v průběhu úterý. Ode dneška došlo k zastavení výměn vozů mezi jednotlivými řidiči v průběhu směny. Díky tomuto opatření si řidiči nebudou v průběhu směn mezi sebou vyměňovat vozidla. Opatření se týká šesti autobusových linek a jedné tramvajové. Od středy je pak navíc úplně zastaven provoz tramvajových linek číslo 6 a 15.
Více informací: Ostrava omezí výměnu vozů i provoz tramvají (vydáno 17. března 2020)


DP Ostrava zastaví výměnu vozidel mezi řidiči a omezí tramvaje (16. března 2020, Filip Vlček)

17.44 hodin (Jihlava):
Na seznam měst, která vstup do trolejbusů a autobusů městské dopravy bez roušky nepovolí, bude od zítřka také Jihlava. Dopravní podnik na svém facebooku informoval, že od středy zakazuje vstup cestujících bez ochrany obličeje rouškou.

16.57 hodin (Prostějov):
Společnost FTL zajišťující prostějovskou městskou hromadnou dopravu má od Magistrátu města Prostějova pokyn jezdit zdarma, cestující nemohou nastupovat předními dveřmi. Důvodem je snaha ochránit řidiče. Současně s tím je zakázáno vstupovat bez roušky či jakékoli jiné ochrany úst a nosu do všech vozidel městské hromadné dopravy v Prostějově.

16.28 hodin (Přerov):
Městská autobusová doprava v Přerově funguje v prázdninovém režimu. Kvůli zvýšení bezpečnosti bylo rozhodnuto, že minimálně do do úterý 24. března bude městská doprava bezplatná, nastupovat se bude prostředními a zadními dveřmi. "Doporučujeme cestujícím, aby v případě, že mají možnost, použili při cestování roušku a pokud možno si nesedali vedle sebe," uvedl primátor Petr Měřínský.

16.05 hodin (Mariánské Lázně):
Omezena je městská hromadná doprava v Mariánských Lázních, kde je zaveden nástup pouze prostředními dveřmi. Přední dveře včetně přední části vozidel jsou pro cestující uzavřeny a vytváří dostatečný prostor pro ochranu řidiče. Díky tomuto opatření je provoz městské dopravy zdarma s tí, že od středy 18. března do odvolání bude ve městě platit víkendový jízdní řád. Dopravce Městská doprava Mariánské Lázně ale upozorňuje, že v případě přetížení některých spojů bude operativně zajištěna posila v podobě dalšího autobusu.

15.14 hodin (Havířov):
Od čtvrtečního rána až do konce března bude provoz městské hromadné dopravy v Havířově veden podle nedělních jízdních řádů, cestování v autobusech bude navíc možné pouze se zakrytými ústy a nosem. Lidé mohou použít roušky, šátky nebo doma vyrobené alternativy, které plní tuto funkci. "Chtěl bych všechny požádat o vzájemnou ohleduplnost při cestování MHD a hlavně zautomatizovat používání roušky v přepravě tak, aby bylo minimalizováno riziko nákazy novým koronavirem pro všechny cestující i řidiče vozidla. Naším cílem není restrikce, ale ochrana zdraví nás všech," uvedl náměstek Havířova pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.


Provoz havířovské MHD se od čtvrtka změní, pojede jako v neděli (3. února 2020, Filip Vlček).

14.31 hodin (Chomutov):
Podobné opatření, jako Děčín, zavedl také Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. Kvůli zákazu nástupu předními dveřmi a zavedení nástupu druhými a dalšími dveřmi došlo k zavedení bezplatné přepravy. Současně s tím došlo k uzavření předprodejních míst a pozastavena byla také činnost revizorů. Dopravní podnik také apeluje na všechny cestující, aby při nástupu a pobytu ve vozech měli nasazenou roušku, šálu nebo jiný ochranný prostředek na ústa a nos.

13.59 hodin (Opava):
Město zavedlo další krok ke zpomalení šíření koronavirové infekce. Do všech vozidel městské dopravy mohou od půlnoci v noci z úterý na středu vstupovat pouze cestující, kteří budou mít zakrytý nos a ústa rouškou, šátkem, šálou či čímkoliv jiným, a to pouze středovými a zadními dveřmi. Dveře u řidiče zůstanou uzavřeny s tím, že až do odvolání se za MHD platit nebude.
Více informací: Město přechází na dočasnou bezplatnou MHD (17. března 2020)

13.36 hodin (Vysočina):
Veškerá autobusová doprava v kraji Vysočina, která je dotována krajem a obcemi, je nově zdarma. Informoval o to dopravce ICOM transport na svých facebookových stránkách s tím, že opatření se netýká dálkových linek. Cestující musí do autobusů nastoupit pouze středními nebo zadními dveřmi a nebude probíhat odbavení u řidiče. V autobusech pak nebudou obsazovány první tři řady sedadel. I přes toto opatření může dojít k dalšími změnám, protože situace se vyvíjí každým dnem.

13.21 hodin (Jihočeský kraj):
Všechny linky a spoje, které jsou provozovány na základě Smluv o závazku veřejné služby k zajištění základní dopravní obslužnosti Jihočeského kraje linkovou osobní dopravou, uzavřených mezi Jihočeským krajem a dopravci, budou od středy 18. března provozovány v prázdninovém režimu bez školních spojů.

12.48 hodin (Ústí nad Labem):
Noční dopravu zrušil Dopravní podnik města Ústí nad Labem. Kromě již dříve uplatněných omezení o zrušení školních autobusových spojů a trolejbusových linek číslo 58 a 59 je tak nově zastaven provoz nočních linek vyjma spojů odjíždějících ve 23.05 hodin z centra města. Noční spoje odjíždějící z výchozích zastávek pak po 4.00 hodině již opět jezdí. Kromě toho je zastaven také provoz lanové dráhy na Větruši a omezen provoz doplatkové pokladny a prodejny jízdenek.

12.32 hodin (Praha):
Dopravní podnik hlavního města Prahy z důvodů výrazně snížené poptávky po cestování ode dneška zastavuje po 22.30 hodině provoz na 38 autobusových linkách. V autobusech jezdí až o 80 procent méně cestujících, opatření bude platit do odvolání. Současně s tím je také zastaven provoz autobusové linky AE spojující hlavní vlakové nádraží s letištěm Václava Havla. Dopravní podnik také přistoupil k dalším opatřením.
Více informací: Praha večer zastavuje provoz čtyř desítek linek (vydáno 17. března 2020)


Zákaz vstupu cestujících k řidiči platí i v Praze (16. března 2020, čtenář Jaroslav).

12.11 hodin (Zlín):
Pracovníci Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice cestujícím doporučují, aby si ve vozidlech MHD zakrývali ústa a nos. Nejlépe speciální rouškou, ale podobného účinku lze dosáhnout i při použití šály či šátku. "Dáváme cestujícím doporučení, aby si při používání MHD kryli ústa a nos rouškou nebo šátkem či šálou. Chrání tím sebe i druhé před rychlým šířením koronavirové infekce. Intenzivně se snažíme zajistit roušky i pro naše řidiče," řekl ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň. Používání roušek omezuje šíření drobných kapének zejména při hovoru člověka a případnému rozptylování infekce do okolí.

11.47 hodin (Děčín): 
Dopravní podnik města Děčína přistoupil k několika opatřením. Především zavedl bezplatnou přepravu všech cestujících, díky čemu mohl zajistit zákaz nástupu předními dveřmi do všech autobusů dopravního podniku. Současně s tím došlo ke zrušení nočních lince číslo 232 a 233 a uzavřen byl také předprodej jízdenek v Uhelné ulici.

11.29 hodin (České Budějovice):
V Českých Budějovicích trvá přerušení provozu nočních trolejbusových linek číslo 53 a 59. Současně s tím také platí, že cestujícím je dočasně zakázán výstup a nástup předními dveřmi do vozů MHD. "Jedná se o mimořádné opatření, kterým Dopravní podnik města České Budějovice chrání své řidiče," vysvětlil toto opatření dopravní podnik na svých webových stránkách. 

11.18 hodin (Mladá Boleslav):
Dopravní podnik Mladá Boleslav zavedla dvě speciální autobusové linky, které jsou zdarma. První linka kopíruje trasu linky A v trase Forum - Hlavní nádraží, druhá kopíruje trasu linky B z autobusového stanoviště k Olympii a zpět. Linky jezdí zhruba od 8.00 do 18.00 hodin po sedm dní v týdnu. Tato forma dopravy bude určena pro osoby nad 60 let a pro zdravotně postižené, a bude zdarma. Jde o další krok v prevenci proti koronaviru a ve snaze snížit rizika přenosu na starší spoluobčany během cestování po městě. Autobusy pro tuto bezplatnou přepravu jsou viditelně označeny nápisem zvláštní linka.

10.35 hodin (Ostrava):
Ode dneška je z preventivních důvodů omezen provoz předprodejních míst Dopravního podniku Ostrava. V provozu je pouze prodejna jízdenek v Zákaznickém centru na Poděbradově ulici, a to jen pro předem objednané zákazníky. Ti se mohou objednávat v pracovní dny v době od 7.00 do 15.00 hodin na telefonním čísle 601565832. K osobní návštěvě budou objednáni jen ti zákazníci, jejichž požadavky nelze vyřešit prostřednictvím e-shopu.

10.16 hodin (Havlíčkův Brod):
Ve vazbě na vyhlášení nouzového stavu město Havlíčkův Brod rozhodlo o zastavení městské hromadné dopravy ve městě. Poslední autobusy tak dojezdily v 9.00 hodin, přerušení provozu bude trvat do odvolání. 

09.57 hodin (Litoměřice):
Městská autobusová doprava v Litoměřicích nejezdí. Rozhodli o tom v pondělí litoměřičtí radní na základě epidemiologické situace. "Autobusy považujeme z hlediska epidemie, která teprve bude kulminovat, za rizikové. Litoměřice jsou poměrně malé, na nezbytný nákup lze dojít pěšky," prezentoval výsledek jednání rady města místostarosta Karel Krejza.
Více informací: Radnice stopla provoz městské dopravy (vydáno 17. března 2020)


Litoměřická městská doprava byla zastavena (17. března 2020, facebook).

09.41 hodin (ČR):
České dráhy opakovaně upozorňují, že vlakový personál až do odvolání neprodává jízdní doklady. Cestující si je mohou pořídit prostřednictvím on-line prodejních kanálů na eshopu nebo v aplikaci Můj vlak, a nebo u pokladních přepážek, kde jsou ale preferovány bezhotovostní platby.

09.29 hodin (ČR):
České dráhy ode dneška až do 23. března zrušily všechny spoje kategorie SuperCity v úseku Praha - Ostrava, respektive Český Těšín. Cestující mohou k přepravě využít ostatní vlaky Českých drah provozované na této lince. Vlaky IC Pendolino v úseku Praha - Plzeň - Cheb - Františkovy Lázně jezdí bez omezení. Nejezdí ani jeden pár vůaků RailJet z Prahy do Brna a zpět. 

09.04 hodin (Brno):
Také jihomoravská metropole vyzvala cestující, aby do tramvají, trolejbusů a autobusů nastupovali s rouškami. Zároveň dopravní podnik upozornil, že od středy 18. března omezí jízdní řády trolejbusů a autobusů, tramvají se omezení zatím nedotkne. Současně s tím byli cestující upozorněni, že regionální autobusová doprava bude omezena od pondělí 23. března. Rozsah omezení zatím není v tuto chvíli znám.
Více informací: Do brněnské MHD bez roušky nenastupujte (vydáno 17. března 2020)

08.37 hodin (Praha):
Cestující mohou do pražské městské dopravy pouze s rouškami. Nařízení primátora platí od dnešní půlnoci. "Respirátory, roušky, ale i podomácku vyrobené ústenky nebo alespoň šála či šátek jsou pro ochranu všech, kteří se pohybují v dopravních prostředcích, nezbytností," uvedl tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Regionální organizátor Pražské integrované dopravy uvedl, že opatření se týká také příměstské dopravy. Řidič pak navíc může cestujícího bez roušky vykázat z autobusu. Dopravci navíc od středy připravují další dopravní opatření.

08.30 hodin (ČR):
Informační portál Vlčoun.cz spouští online zpravodajství o vývoji situace okolo šíření koronaviru a jeho důsledcích na veřejnou dopravu.


Brno od středy omezí trolejbusy a autobusy (18. května 2019, Filip Vlček).

Dopravní podnik města Pardubic a.s. přistupuje v souvislosti s děním okolo nákazy koronavirem Covid -19 k dalším opatřením ve vozidlech MHD

Od soboty 14. března 2020 upravuje dopravní podnik režim nástupu a výstupu u vozidel MHD, a to uzavřením předních dveří. Předními dveřmi tak nebude možné nastoupit ani vystoupit. Po opatření ze čtvrtka 12. března, kdy byl zrušen prodej jízdenek u řidiče, je to jeden z dalších prostředků, který má vést k eliminaci rizika nákazy řidičů MHD. Stejná omezení zavádějí i další dopravní podniky, např. Praha, Brno, Liberec, Zlín. Upozornění na toto nové opatření bude vyvěšeno ve všech vozidlech MHD. 

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!