Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vánoční tramvaje i trolejbusy dobývají Česko

ČESKÁ REPUBLIKA - Vánoční tramvaje či trolejbusy jsou stále častěji neoddělitelnou součástí atmosféry období Adventu větších měst. Letos poprvé se mohou vánočními trolejbusy pochlubit v Ústí nad Labem a Pardubicích.

Vánočně vyzdobenými vozidly, mimo jednorázové mikulášské akce, se mohou cestující svézt již v sedmi městech České republiky...


Novinkou v Praze je vánočně vyzdobený autobus (9. prosince 2019, DPP/Archiv)

Pražský dopravní podnik se rozhodl rozšířit flotilu vánočně vyzdobených vozidel a k tradiční Mazačce a jedné tramvaji typu 15T letos přidal také nízkopodlažní autobus. "Novinkou, kterou jsme si letos pro lidi přichystali, je vánočně ozdobený retrobus evidenčního čísla 3510," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková. Jde o vůz, který je opatřen celovozový polepem připomínajícím výročí městské hromadné dopravy v hlavním městě. Na webových stránkách Dopravního podniku hlavního města Prahy pak jsou k dispozici jízdní řády, kde lze dané tramvaje nebo autobus zhlédnout.

Úplně první vánoční tramvaj byla upravená mazací tramvaj, populárně přezdívaná jako Mazačka. Ta s vánoční výzdobou vyjela v prosinci 2016 a od té doby je součástí vánoční výzdoby hlavního města. Postupně se k ní přidala také tramvaj 15T, která byla v loňském roce nepřehlédnutelná díky osvětlenému andílkovi na prostoru zadního čela tramvaje. Letos tento anděl v zadní části vozu mnoha cestujícím chybí a zatím marně volají po jeho doplnění.


Vánoční tramvaj v ulicích západočeské metropole Plzni (1. prosince 2019, Jakub Klimeš)

Plzeň již podruhé vypravila speciální vánoční tramvaj. Plzeňské městské dopravní podniky se rozhodly tramvaj vypravit znovu, protože v loňském roce si rychle získala přízeň malých i velkých cestujících. "Letos chceme naše cestující překvapit opět něčím novým, rozhodli jsme se proto vyzdobit i interiér vozu, aby na cestující adventní nálada dýchala po celou jejich cestu," řekl předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků Roman Zarzycký. Až do konce prosince bude tramvaj jezdit v pracovních dnech na lince číslo 2, o sobotách na lince číslo 4 a o nedělích na lince číslo 1.

Čtěte také...
- Mikulášskou tramvaj v Plzni doplnila Vánoční (vydáno 12. prosince 2018)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Dva roky stará fotka z Mostu, letos ji DP ještě nefotil (27. listopadu 2017, DPMaL)

Ústecký kraj se může pochlubit hned dvěma městy, kde se lze setkat s vánočními vozidly. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova vypravuje na linku číslo 2 nově zrekonstruovaný vůz ev.č. 312, který poprvé vyjel 1. prosince. Vánočně osvětlená tramvaj bude jezdit celodenně v pracovní dny od 4.37 do 22.20 hodin, v sobotu a v neděli od 4.52 do 22.20 hodin. "Vánoční tramvaj bude jezdit až do 6. ledna 2020," uvádí web dopravního podniku.

Poprvé byla vánoční tramvaj v Mostě nasazena před dvěma lety a jezdila jen ráno, a následně vyjížděla znovu až odpoledne a jezdila až do večera. dopravní podnik na ní tehdy využil skoro 600 metrů světelných řetězů, na kterých svítily téměř tři tisíce světýlek. "Dopravní podnik se tak snaží navodit předvánoční i vánoční atmosféru zejména pro ty nejmenší obyvatele," řekl tehdy ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.


Vánoční trolejbus v Ústí nad Labem (12. prosince 2019, Miroslav Hruška)

Vůbec poprvé se na seznam s vánočně vyzdobenými vozy letos přidalo také Ústí nad Labem. "Každoročně se snažíme přijít s něčím novým a letošní rok není výjimkou. Poprvé v Ústí nad Labem jezdí vánočně osvětlený trolejbus, který jsme mohli realizovat za podpory našich obchodních partnerů. S trolejbusem se mohou cestující svézt během celého prosince, kdy bude nasazován na pravidelné linky," uvedl začátkem prosince výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek. Hned v prvních dnech ale musel trolejbus osvětlení zhasnout.

"Anonym volal na policii, že ho trolejbus oslňuje. Ta nám trolejbus proto během dne odstavila," vysvětlila tisková mluvčí ústeckého dopravního podniku Jana Dvořáková. Dopravní podnik raději požádal drážní úřad o schválení úpravy trolejbusu. "Po posouzení předložených dokumentů bylo konstatováno, že úpravy nepodléhají změně schválení typu. Tudíž nebylo potřeba nic schvalovat," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz Martin Novák, tiskový mluvčí Drážního úřadu.

Čtěte také...
- Vánoční trolejbus jezdí, čeká ale na schválení (vydáno 12. prosince 2019)
- Světýlka na Vánočním trolejbuse už svítí (vydáno 16. prosince 2019)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Premiéra pardubického vánočního trolejbusu (prosinec 2019, DPMP)

Poprvé se k tradici vánočních vozidel letos připojili také v Pardubicích. Od soboty 30. listopadu je v pardubických ulicích možné zahlédnout rozzářený vánoční trolejbus. Zatímco ve městech s tramvajovým provozem měli cestující již v minulých letech možnost svezení vánoční tramvají, svítící trolejbus je svým způsobem unikát a jedná se minimálně o republikovou premiéru. Trolejbus je vkusně osvětlen nejen vánočními světelnými řetězy, ale také světelnými dekoracemi ve tvaru sněhových vloček v prostoru oken. Výzdobu si tak mohou užít i cestující přímo ve vozidle.

Vánočně vyzdobený trolejbusy je průběžně nasazován na všech trolejbusových linkách, dopravní podnik slibuje jeho provoz až do 6. ledna na svátek Tří králů. "Dopravní podnik města Pardubic tak chce nejen rozvézt sváteční atmosféru do všech částí města, ale také dát cestujícím najevo, že slogan „Vozíme Vás rádi“ myslí upřímně," doplnila tisková mluvčí dopravního podniku Jitka Malinská.


Vánočně vyzdobená tramvaj v Brně (prosinec 2019, DPMB)

Již tradiční je také Vánoční tramvaj v Brně. "Atmosféru, kterou přináší, jsme chtěli rozvézt dál než jen do centra města, proto jsme se rozhodli osvětlit i naši PFkovou tramvaj, kterou budou moci lidé vídat na pravidelných linkách," uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. PFková tramvaj Anitra je opatřena 400 metry světelných řetězů a jezdí na linkách číslo 4, 5 a 11, zatímco tradiční vánoční retro tramvaj typu T3 je opatřena světelnými rámy, na kterých se mění různé vánoční motivy. Tramvaj dnes jezdí naposledy v trase z České přes Malinovského náměstí a Hlavní nádraží na Zelný trh zpět na Českou.

Dopravní podnik města Brna je přitom prvním český dopravním podnikem, který s nápadem Vánoční tramvaje v roce 2016 přišel. Inspiraci pobral v předchozích letech ve slovenské Bratislavě, kde již nějakou dobu podobná tramvaj jezdila. Od ní také zpočátku převzali vzor vánočního osvětlení. Hned v dalším roce ale původní osvětlení vánočními světelnými řetězy nahradily rámy s vánočními motivy. 

Čtěte také...
- Vánoční tramvaj křižuje Brno. A je oblíbená (vydáno 22. prosince 2017)
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Olomouc má také svoji vánoční tramvaj (5. prosince 2019, DPMO)

A stejně, jako v loňském roce, tak i letos je v provozu až do 6. ledna Vánoční tramvaj v Olomouci. Tramvaj typu T3 evidenčního čísla 164 vyjela společně se zahájením Vánočních trhů 22. listopadu. Vánočně vyzdobená tramvaj opatřená stovkami světýlek jezdí většinou v soupravě s jinou tramvají, Dopravní podnik města Olomouce ji nasazoval v první polovině prosince na linky číslo 2 a 7, po ukončení výluky na Novou Ulici je pak k vidění na linkách číslo 2, 4 nebo 6. 

Na téma vánočních vozidel musí Informační portál Vlčoun.cz kromě jednodenních mikulášských tramvají a trolejbusů zmínit také Vánoční trolejbus Městského dopravního podniku Opava, který byl vystaven v pondělí 9. prosince na Dolním náměstí v Opavě. Rok starý parciální trolejbus typu 32Tr evidenčního čísla 317 s přezdívkou Řechtáček tady fungoval jako netradiční kulisa během vystoupení různých hudebních, pěveckých a divadelních spolků. Trolejbus byl opatřen vánočními motivy, obrázky od dětí a dalšími symboly Vánoc.

Čtěte také...
- Vánoční trolejbus zpříjemnil opavský Advent (vydáno 10. prosince 2019)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánoční trolejbus fungující jako jedodenní kulisa v Opavě (9. prosince 2019, Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!