Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

PŘEHLED: Jak pojedou spoje v závěru roku?

ČESKÁ REPUBLIKA - Na Štědrý den a na Silvestra je provoz železniční, autobusové a městské hromadné dopravy každoročně omezen. Informační portál Vlčoun.cz pro své čtenáře připravil tradiční rozsáhlý přehled, jak to pojede.

Úplné informace cestující najdou na webech jednotlivých dopravců, aktuální spoje najdou cestující také v internetových vyhledávačích...


(nedatováno, České dráhy).

Co se týče železniční dopravy, tak v pondělí 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude okolo 18.00 až 19.00 hodin postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků a omezené budou i jízdy některých dřívějších spojů.

"V úterý 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, klasický sváteční provoz však začne o něco později až mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky Českých drah také 26. prosince na 2. svátek vánoční," informoval tiskový mluvčí Českých drah Ptr Šťáhlavský.

Pozor na inverzní poznámky v jízdních řádech

V průběhu vánočních prázdnin ve dnech 27. a 28. prosince bude z důvodu nižší poptávky po cestování omezen provoz některých spojů. Konkrétní údaje o omezení jednotlivých vlaků jsou uvedeny v jízdních řádech. "Cestující žádáme, aby v knižních jízdních řádech věnovali zvýšenou pozornost údajům u čísla vlaku, kde jsou informace o vánočních omezeních," upozornil Šťáhlavský. Například inverzní údaj 10 označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, číslice 11 označuje vlaky, které nejedou 25. prosince a 1. ledna a třeba číslice 16 označuje vlaky, které nejedou 24. prosince.


Noční linky v řaděměst vyjedou o několik hodin dřív (24. prosince 2017, Jakub Lachout).

PRAHA A STŘEDOČESKÝ KRAJ: V hlavním městě bude provoz městské dopravy na Štědrý den omezován od 16.00 hodin, od 18.00 hodin pak bude zahájen provoz nočních linek, které pojedou až do 25. prosince přibližně do 7.00 hodin. Metro pojede v prodloužených intervalech v běžné provozní době. Podobně bude provoz organizován také v poslední den roku, kdy ale bude denní provoz ukončen až ve 22.00 hodin. Provoz metra bude naopak prodloužen až do 2.30 hodin. Více informací ZDE. Doprava ve Středočeském kraji bude organizována podle inverzních poznámek v jízdních řádech.

JIHOČESKÝ KRAJ: V Českých Budějovicích bude provoz omezen pouze na některých linkách. Na Štědrý den budou bez omezení jezdit čtyři trolejbusové linky a tři vnitroměstské linky, na Silvestra jich zůstane v provozu šest a tři vnitroměstské s tím, že ostatní linky bude ukončeny v odpoledních hodinách. Noční provoz linek číslo 53 a 59 zůstane beze změn. Více informací ZDE.

PLZEŇSKÝ KRAJ: Tradiční omezení provozu a zachování linek číslo 1, 2 a 4 v prodloužených intervalech čeká také cestující v Plzni. Některé denní trolejbusové linkyzůstanou v provozu vtakových intervalech, aby bez problémů navazovaly na tramvajové linky. Více informací ZDE. Kompletní informace o konkrétních spojích cestující najdou na webu Plzeňských městských dopravních podniků, dopravní omezení je tady totiž velmi individuální.

KARLOVARSKÝ KRAJ: V Karlových Varech jsou informace o posledních spojích na Štědrý den ana Silvestra a o prvních spojích 25. prosince a 1. ledna uvedeny přímo v jízdních řádech. Cestující tak hned na první pohled, díky poznámkách u jednotlivých spojů, poznají konkrétní spoje, které ještě pojedou a naopak které již nepojedou.

ÚSTECKÝ KRAJ: Prakticky nezměněný, oproti předchozím letům, bude provoz městské dopravy v Ústí nad Labem. Provoz denních linek bude 24. prosince ukončen po 18.30 hodině, na Silvestra pak okolo 20.30 hodin, aby mohly následně vyjet prodloužené noční linky číslo 41, 52, 43 a 46. Ty budou v provozu až do 7.30 následujícího dne, kdy znovu vyjedou denní linky. Více informací ZDE. Provoz městské dopravy v dalších městech bude také omezen, a to podle údajů v jízdních řádech.

LIBERECKÝ KRAJ: Také v Liberci a Jablonci nad Nisou jsou informace o posledních spojích na Štědrý den ana Silvestra a o prvních spojích 25. prosince a 1. ledna uvedeny přímo v jízdních řádech. Cestující tak nemusí informace hledat nikde na internetu.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Hradec Králové doplňuje mozaiku měst, které také omezí městskou dopravu. Na Štědrý den aSilvestr tak všechny linky dojezdí do 19.00 hodin, následovat budou pouze vybrané spoje několika denních trolejbusových a autobusových linek. Na Nový rok pak bude denní provoz podle jízdních řádů obnoven od 6.00 hodin pouze na vybraných linkách, úplný provoz se rozjede po 8.00 hodině. Více informací ZDE.

PARDUBICKÝ KRAJ: Na Štědrý den jede městská doprava v Pardubicích jako ve svátek a končí provoz mezi 18.00 až 19.00 hodinou. Spoje, které na Štědrý den nejedou, jsou vyznačeny přímo v jízdních řádech jednotlivých linek. Ve večerních hodinách potom vyjedou mimořádné spoje na linkách číslo 2, 5 a 6. Organizace provozu na Silvestra nebyla v době vydání tohoto článku zveřejněna.

KRAJ VYSOČINA: Velmi obecnou informaci o organizaci provozu trolejbusové a autobusové dopravy vydal Dopravní podnik města Jihlavy. Až do Nového roku nejsou v provozu dělnické linky číslo 31 a 32. Jinak ale provoz na ostatních linkách bude po dobu vánočních svátků bez omezení.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Také jihomoravská metropole přizpůsobí provoz městské dopravy tradičně snížené poptávce po cestování. Denní linky na Štědrý den dojezdí již po 15.00 hodině, aby od 16.00 hodin zahájily provoz noční rozjezdy. Ty budou v provozu až do 6.00 hodin následujícího dne, kdy bude postupně zahájen denní provoz. Podobná bude situace na Silvestra, kdy ale denní linky dojezdí až po 20.00 hodině. I tady bude následovat provoz nočních linek. Více informací ZDE.

OLOMOUCKÝ KRAJ: Hanácká metropole omezí provoz své městské dopravy postupně od 12.00 do 17.00 hodin s tím, že následně budou v provozu pouze tramvajové linky číslo 2 a 4. Na Silvestra pak bude provoz organizován podle jízdních řádů pro pracovní dny. Dílčí změny omezí také autobusové linky. Více informací ZDE. Městská doprava v Přerově a Prostějově pak má konkrétní nejeté spoje vyznačené v jízdních řádech.

ZLÍNSKÝ KRAJ: Dopravní společnost Zlín - Otrokovice uvedla, že na Štědrý den ukončení denní provoz v 17.00 hodin, v poslední den roku pak do 21.00 hodin. Na páteřních trasách pak budou mezi Zlínem a Otrokovicemi jezdit už jen linky číslo 2 a 6 v intervalu 20 až 30 minut. Více informací ZDE.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Ostrava také doplní mozaiku měst, které v závěru roku omezí provoz městské dopravy. Tramvaje, trolejbusy a autobusy na Štědrý den dojezdí nejpozději v 17.00 hodin, na Silvestra pak bude denní provoz ukončen ve 20.00 hodin. Osekaný denní provoz nahradí prodloužený provoz noční spojů a nočních linek. Více informací ZDE. Opava pak plánuje provoz na Štědrý den úplně zastavit do 16.30 hodin, v poslední den roku pak dojezdí do 20.30 hodin, denní provoz pak bude obnoven následující den okolo 7.00 hodiny.


(20. ledna 2011, Filip Vlček).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!