Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ONLINE: V některých krajích nevyjely autobusy

ČESKÁ REPUBLIKA - V některých krajích dnes ráno vůbec nevyjely autobusové spoje. Dopravci vyslyšeli výzvy Odborového svazu dopravy a aktivně se připojili ke stávce za vyšší výplaty. Kraje se proti tomu ohradily.

/AKTUALIZACE v 17.15/ Informační portál Vlčoun.cz pro vás průběžně aktualizuje online zpravodajství z dění po celé republice...


Ilustrační foto: Některá autobusová nádraží jsou prázdná (28. září 2016, Ondra Kašpárek).

Především Jihomoravský a Olomoucký kraj se od rána potýká s nemalými dopravními komplikacemi. V rámci stávky, kterou vyhlásil Odborový svaz dopravy na dnešní den a která má trvat celých 24 hodin, v uvedených krajích nejedou desítky spojů. Například Pavla Struhalová ze společnosti Arriva Morava ještě v předvečer stávky nedokázala s určitostí říci, jaké autobusy pojedou a naopak jaké zůstanou stát v garážích.

Koordinátor IDS Jihomoravského kraje spustil mimořádnou stránku o aktualizovaných dopravních opatřeních v Jihomoravském kraji. Upozornil ale, že informace od některých dopravců týkající se aktuálního počtu řidičů, kteří se do stávky zapojí nebo nezapojí, se neustále vyvíjí, a tak může docházet ke změnám v jízdních řádech u uvedeného přehledu linek. V Olomouckém kraji byla zřízena speciální stránka, která ale cestující poskytuje pouze obecné informace o stávce a neobsahuje konkrétní neodjeté spoje.

Kompletní informace...
- Aktuální informace o veřejné dopravě na území Jihomoravského kraje (vydáno 5. dubna 2017).
- Aktuální informace o veřejné dopravě na území Olomouckého kraje (vydán 5. dubna 2017).
  (zdroj: IDS JMK a KORDIS)


Ilustrační foto: Ke stávce se přidala část řidičů Arrivy (4. prosince 2016, Ondra Kašpárek).

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ:

Zpravodajství jsme doplňovali průběžně po celý den.

17.15 hodin (ČR): Vážení čtenáři, online zpravodajství pro dnešek končí. V průběhu následujících dnů pro vás budeme přinášet další informace o vývoji situace, stanoviska jednotlivých krajů a dalších organizací zapojených do dnešní stávky.

15.19 hodin (Česká Lípa): Autobusovou dopravu nyní zajišťuje 11 řidičů. Provoz hlavních linek ve městě tak byl obnoven. Autobusy MHD jezdí dnes zdarma

14.15 hodin (Ostrava): Z provozních důvodů je v současné době omezen provoz na tramvajových linkách č. 6, 9 a 10, které doplňují páteřní linky v ranních a odpoledních hodinách. "Omezení je důsledkem vysoké absence řidičů MHD v Ostravě a nesouvisí s celorepublikovou stávkou dopravních odborů. Je to opatření Dopravního podniku Ostrava z důvodu aktuální a velice nadprůměrné nemocnosti mezi řidiči," potvrdila mluvčí dopravního podniku Karolína Rycková

13.22 (Středočeský kraj): Doprava ve Středních Čechách je bez problémů. "Všechny autobusy Arrivy ve Středočeském kraji a v Praze jedou během čtvrteční stávky bez omezení. Týká se to všech našich provozních společností, které dopravu ve Středočeském kraji a v Praze zajišťují, tedy Arrivy Praha, Arrivy Střední Čechy, Arrivy východní Čechy, ČSAD MHD Kladno i společnosti PROBO BUS z Berouna. Jezdí i řidiči na Příbramsku, kteří stávku zvažovali," potvrdil generální ředitel Arrivy Daniel Adamka.

12.44 (Jihomoravský kraj): Vedeni kraje se rozhodlo podat podnět ke Krajskému státnímu zastupitelství na prošetření zákonnosti stávky. "Pokud se ukáže, že je stávka nezákonná, budeme žádat, budeme vyžadovat sankce od dopravců a hmotnou odpovědnost by měly nést i odbory. Rozhodnutí vlády poslat do krajů na platy řidičů 420 milionů korun v předvečer stávky vnímám jako populistické řešení a politickou manipulaci. Zejména, když celkové náklady pro kraje, které vyplývají rozhodnutí vlády, jsou víc než jedna miliarda," řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Právě Jihomoravský kraj je krajem, který se potýká s největšími dopravními komplikacemi.

11.53 hodin (Česká Lípa): Provoz městské hromadné dopravy je postupně obnovován. Z dalšího jednání s předsedou představenstva firmy BusLine vyplynulo, že vyjeja linka 202, linky číslo 232, 234, 235 zajišťující dopravu z práce a do práce vyjedou v 13.18 hodin. Linky 224 a 225 vyjedou v 15.00 hodin.

11.46 hodin (Vysočina): Dopravce ICOM transport se do stávky také nezapojil. "Řidiči našich autobusů stávkovat nebudou. Cestující do zaměstnání či k lékaři a děti do škol dovezeme vždy a včas," uvedla společnost na svých webových stránkách."Rozhodně nesouhlasíme s vyjádřením odborářského bosse Pomajblíka. Kraj Vysočina jednal s dopravci velice korektně," uvedl Zdenek Kratochvíl, ředitel koncernu ICOM transport.

11.25 hodin (Olomoucký kraj): „Potvrzuji, že řidiči na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu skutečně vstoupili do avízované stávky, v těchto oblastech dnes ráno nevyjely regionální autobusy. Podařilo se nám zajistit aspoň částečný provoz MHD v Šumperku a také dálkové spoje z Jeseníku do Olomouce, Ostravy a do Prahy nebo z Šumperku a Mohelnice do Ostravy. Tyto dálkové autobusy budou mimořádně zastavovat i v menších obcích na své trase, aby je cestující mohli využít. Aktuální informace budeme postupně zveřejňovat na webových stránkách Arriva Morava," uvedla dnes dopoledne Petra Struhalová, ředitelka společnosti Arriva Morava.

10.37 hodin (Česká Lípa): Atobusová doprava v České lípě podle vedení města absolutně zkolabovala, protože většina spojů MHD vůbec nevyjela. BusLine se od ranních hodin se snaží zajistit alespoň částečnou dopravu na nejduležitějších linkách. Od 9.00 hodin byly zprovozněny autobusové linky číslo 203 a 205. "Podle mého názoru není důvod stávkovat ani vystavovat lidi riziku neomluvených absencí nebo zdravotních komplikací. Pro mě osobně je to dost významný signál pro všechna budoucí jednání o zajištění MHD ve městě," uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká

10.15 hodin (Jihomoravský kraj): Městskou dopravu ve Znojmě zajišťuje z původního počtu 19 řidičů jen 5. Jezdí pouze na páteřních linkách ve výrazně omezeném režimu, což znamená , že vozy po dojezdu na konečnou ihned otáčí a jednou bez přestávky zpět. V Jihomoravkém kraji z důsledku ohlášené stávky citelně zhoustla silniční doprava.

10.10 hodin (Olomocký kraj): Podle informací vedení Olomouckého kraje na Šumpersku vyjelo pouze 12 řidičů ze 190. Doprava je zde značně omezena,nicméně počet stávkujcích řidiču pozvolna klesá.

08.39 hodin (ČR): Máte postřeh z vašeho kraje nebo města? Pošlete nám SMSku nebo MMSku na telefonní číslo: 776 21 51 80 a my to zařadíme do našeho online zpravodajství. Pomozte nám tvořit zpravodajství a třeba i poradit ostatním čtenářům! Děkujeme!

08.39 hodin (Jihočeský kraj): Stávka řidičů autobusů v Jihočeském kraji byla ve středu odpoledne zažehnána. Dopravci se dohodli s vedením kraje na dalším financování nákladů. Třetinu bude zatím dotovat kraj, o zbylé dvě třetiny se budou muset podělit dopravci společně se státem. Více ZDE.

07.55 hodin (ČR): "Stávku řidičů nepovažuji za rozumnou. Většina krajů a firem splnila nařízení vlády týkající se navýšení platů řidičů linkových autobusů. Jsem přesvědčen, že všichni dopravci, kteří od krajů dostali peníze na zvýšení platů řidičů, je takto využili a mzdy řidičům zvýšili. Jednalo se přitom o největší meziroční navýšení mezd v historii České republiky, pohybovalo se od pěti do devíti tisíc korun navíc k měsíční výplatě," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

07.04 hodin (Jihomoravský kraj): Z regionálních autobusů není v provozu podle včerejších večerních informací jezdí bez omezení 96 linek, s částečným omezení pak pojede 62 linek. Nevyjede 59 linek, díky je zajištěno více než 50 procent výkonů. "Výrazně v tomto směru pomohlo, že společnosti ZDS Psota a Břežanská dopravní společnost potvrdily, že zajistí všechny své regionální linky IDS JMK. Spojení na Znojemsku je tak z velké části vyřešené," uvedl včera náměstek hejtmana pro oblast dopravy Roman Hanák.

07.01 hodin (Brno): Městská doprava na linkách číslo 1 až 99 jezdí podle běžných jízdních řádů bez omezení.

06.37 hodin (ČR): Ministr dopravy Dan Ťok včera odpoledne vyjádřil podporu řidičů autobusů. "Stojím na straně řidičů autobusů a souhlasím se zvýšením jejich platů. Regionální doprava je v kompetenci krajů, které mají smlouvy s dopravci, do nichž ministerstvo nevstupuje. Kraje jsou tedy nejblíže řešení problému, od státu očekávaly finanční podporu, ne že celou věc zkomplikuje," uvedl v tiskovém prohlášení.

06.20 hodin (ČR): Premiér Bohuslav Sobotka na včerejším večerním jednání prosadil jednorázový příspěvek v maximální výši 420 milionů korun. O formě rozdělení bude Sobotka jednat během pátku. Na stávce se ale nic nemění, odbory ji neodvolaly.

00.00 hodin (ČR): Začala ohlášená jednodenní stávka. Oproti původním předpokladům se jí zúčastní jen minimum dopravců. I tak může v některých oblastech dojít k omezení či úplnému přerušení dopravy. Více ZDE. Online zpravodajství bude zahájeno v průběhu ranních hodin.


Ilustrační foto: Autobusy ve Zlínském kraji jezdí (28. září 2016, Ondra Kašpárek).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!