Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Republiku má ochromit stávka, kraje jsou proti

ČESKÁ REPUBLIKA - Stávka. To je slovo, které je v současné době nejvíc skloňované slovo. Někteří autobusoví dopravci zítra nevyjedou, a to jako protest proti neřešení situace s doplatky za mzdy.

Některé kraje se stávkou nesouhlasí a například vedení Jihomoravského kraje podá podnět k prošetření zákonnosti stávky...


Autobusová doprava v Jihomoravském kraji bude omezena (4. března 2015, Filip Vlček).

Problémy s vyplácením mezd řidičů autobusů podle vládního nařízení. Takové má být podle mediálních výstupů Odborového svazu dopravy zdůvodnění pro čtvrteční stávku řidičů autobusů. Z některých oznámení odborových organizací však vyplývá, že stávka není namířena proti zaměstnavateli. Jihomoravský kraj se proto obrátí na Krajské státní zastupitelství v Brně s podnětem k prošetření zákonnosti stávky.

"Pokud teď odborové organizace formulují důvody ke stávce jinak, domníváme se, že jde o snahu vyhnout se řádnému postupu podle zákona o kolektivním vyjednávání s cílem způsobit co největší dopady stávky na veřejnost, byť jejich prvořadým cílem je dosáhnout dalšího zlepšení mzdových podmínek," vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek s tím, že pokud je stávka nezákonná, měly by nést odbory plnou odpovědnost za náhradu případných škod, které způsobí. Jihomoravský kraj je přitom nejvíce ohroženým krajem, ve kterém se má doprava zastavit.

Polovina autobusových linek pravděpodobně nepojede

Z dosavadních informací vyplývá, že celkem 96 linek pojede bez omezení. Částečně bude doprava zajištěna na 62 linkách a autobusy vůbec nevyjedou na 59 linkách. "Zajištěno tak bude více než 50 procent dopravních výkonů. Výrazně v tomto směru pomohlo, že společnosti ZDS Psota a Břežanská dopravní společnost potvrdily, že zajistí všechny své regionální linky IDS JMK. Spojení na Znojemsku je tak z velké části vyřešené," uvedl ve středu odpoledne náměstek hejtmana pro oblast dopravy Roman Hanák.


Městská doprava v Blansku nepojede (23. listopadu 2006, Filip Vlček).

Podle aktuálních informací budou podle Koordinátora IDS Jihomoravského kraje zajištěny spoje městské dopravy v Bystřici nad Pernštejnem, Hodoníně a Vyškově bez omezení. S omezením pak v Adamově, Břeclavi, Kyjově a Znojmě. Nepojedou pouze spoje v Blansku, na co upozornil místostarosta Jiří Crha.

"Podle sdělení ČAD Blansko řidiči osobní dopravy společnosti budou stávkovat téměř ze 100 procent, a proto nebude možné nahradit dopravní obslužnost v rámci systému IDS JMK na regionálních linkách i dopravní obslužnost v rámci městských hromadných doprav náhradními řidiči. Veřejnost proto musí bohužel dne 6. dubna 2017 počítat s celodenními dopravními komplikacemi. Město nemá žádné možnosti, jak stávce pořádané Odborovým svazem dopravy zabránit," uvedl v tiskové zprávě Jiří Crha

Jihomoravský kraj připravuje posílení železnice

V Jihomoravském kraji bude bude posílena kapacita železniční dopravy o více než 50 vlaků do všech směrů. "České dráhy také vypraví mimořádný vlak R12 z Vyškova na Moravě v 5.17 hodin do Brna hlavního nádraží s příjezdem v 6.02 hodin. Řazena bude souprava klasických vozů s kapacitou 400 míst k sezení," informovala tisková mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Posílené budou také spoje v ranní špičce z Vyškova do Brna, ze Žďáru nad Sázavou do Břeclavi a k vybraným ranním a odpoledním spojům bude řazena mimořádně souprava klasických vozů s kapacitou 400 míst k sezení.


Jihočeskému kraji se podařilo stávku odvrátit (3. května 2016, Michal Vlásek).

Jihočeský kraj stávku odvrátil na poslední chvíli. Ve středu odpoledne oznámil, že se s dopravci domluvil na financování navýšení mezd, a proto dopravci od stávky ustoupili. Lidé se tak normálně dostanou do práce, k lékaři či do škol. Ve středu 5. dubna po jednání mezi krajem a dopravci to sdělil hejtman Jiří Zimola.

"Jsem velmi rád, že se tuto nemilou skutečnost podařilo zažehnat a chci velmi poděkovat zástupcům všech dopravců, jejichž zaměstnanci na čtvrtek stávku nahlásili, za jejich přístup," dodal Zimola. Podle hejtmana se na jednání podařilo nalézt mechanismus, jak se kraj i autobusové společnosti budou na navyšování mezd podílet. Ke spokojenosti obou stran. "O zmíněném mechanismu budeme ještě hovořit na půdě kraje. Promítne se do něj náš zájem zajistit kvalitní dopravní obslužnost pro cestující při zachování veškerých sociálních jistot pro řidiče autobusů," řekl hejtman.

Čtěte také...
- Stávka autobusů v Jihočeském kraji zažehnána (vydáno 5. dubna 2017).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Liberecký kraj také bude bez omezení jezdit (9. dubna 2013, Zdeněk Mazánek).

Také v Libereckém kraji se stávkovat nebude. Podle hejtmana Martina Půty se někteří řidiči připojí pouze symbolicky, třeba reflexní vestou na svém oblečení. Ani jeden z autobusových dopravců ale provoz nezastaví. Zástupci dopravních společností potvrdili, že pro stávku řidičů v Libereckém kraji chybí faktický důvod. Mzdy řidičů v kraji od nového roku vzrostly podle vydaného nařízení vlády a Liberecký kraj ze svého rozpočtu vyčlenil 60 milionů korun. Dopravní obslužnost v kraji zajišťuje celkem osm dopravců.

"Plošná stávka u žádného z dopravců v Libereckém kraji probíhat nebude. Odboráři nám potvrdili, že se nařízení vlády projevilo už od ledna letošního roku a řidičům se mzdy zvýšily zhruba o 5 tisíc korun měsíčně," řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Slova hejtmana potvrzuje i Jiří Kuchynka, předseda odborové organizace společnosti BusLine. "Řidiči dostali to, co dostat měli. V průměru se jim mzdy zvedly o třicet procent," řekl.

V Ústeckém kraji se stávkovat vůbec nebude

Ani v Ústeckém kraji se doprava nezastaví. V pondělí 3. dubna se dopravce Arriva Teplice vyjádřil, že jeho řidiči se stávky nezúčastní. Společnost BusLine ve své tiskové zprávě 4. dubna vyjádřila přesvědčení, že není důvod k obavám z narušení autobusové dopravy a obyvatelé Ústeckého kraje se nemusí obávat, že by se ve čtvrtek 6. dubna nedostali do práce, škol a tam, kam potřebují. Podle dosavadních informací ze společností ČSAD Slaný a Autobusy Karlovy Vary věříme, že se jejich řidiči též stávky nezúčastní. Jednání však stále probíhají a situace se vyvíjí.


Teplická MHD společnosti Arriva pojede bez omezení (1. dubna 2017, Margita Koritenská).

Dobrou zprávu má také Kraj Vysočina. "V tuto chvíli můžeme veřejnost využívající veřejnou autobusovou dopravu na Vysočině informovat, že podle informací, které máme k dispozici, se stávka spojů hrazených Krajem Vysočina nedotkne," ubezpečil občany kraje hejtman Jiří Běhounek. Autobusy objednané Krajem Vysočina vyjedou podle platných jízdních řádů. 

Oficiální stránky Vlády ČR ve středu odpoledne přinesly informaci, že premiér Bohuslav Sobotka ještě dnes vládě navrhne, aby uvolnila 420 miliónů korun pro kraje na spolufinancování navýšení platů řidičů autobusů. "I přesto, že byl Kraj Vysočina připraven nařízení vlády o navýšení plateb dopravcům na zvýšení platů pokrýt ze svých rezerv, netajíme se tím, že padesátiprocentní spoluúčast státu je pro nás vítaná," dodal Běhounek. V pracovní dny je v Kraji Vysočina v průměru cestujícím k dispozici 346 linek, které za jeden rok najedou více než 16 miliónů kilometrů.

Pardubický kraj omezí jen část spojů

Ačkoli řidiči autobusů v Pardubickém kraji se ve čtvrtek 6. dubna hromadně k vyhlášené stávce nepřipojí, cestující musí počítat s dílčími omezeními. "Byli jsme informování zástupci společnosti Arriva Morava, že se jejich odborové organizace ze Šumperka, Zábřehu a Mohelnice rozhodly aktivně zapojit do stávky. Z tohoto důvodu nebudou zajištěny spoje v závazku dopravní obslužnosti Pardubického kraje provozované touto společností. Jde o přibližně 40 spojů, které by tak nebyly zajištěny," upozornil hejtman Martin Netolický.


Olomoucký kraj omezí stávka řidičů Arrivy Morava (4. prosince 2016, Ondra Kašpárek).

V Olomouckém kraji musí cestující počítat, v návaznosti na výše uvedené, že řada spojů nevyjede. Budou stávkovat řidiči dopravce Arriva Morava na Šumpersku a Jesenicku. Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje má od dopravce informaci o 181 řidičích, kteří se do protestní akce chtějí zapojit. Další zvyšování jejich počtu se nepředpokládá, naopak nelze vyloučit, že situace bude nakonec méně nepříznivá. Stávka se dotkne také některých spojů na hranicích Jihomoravského a Olomouckého kraje, a to konkrétně spojů v objednávce sousedního kraje.

"Olomoucký kraj stávku nijak nezavinil. Veškeré oprávněné nároky dopravců na zvýšení mzdových nákladů hejtmanství zohlednilo v příslušných smlouvách a promítlo je také do zálohových plateb, které už dopravci obdrželi," řekl Jan Zahradníček, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu.

Některé spoje v Olomouckém kraji nevyjedou

Pavla Struhalová, ředitelka společnosti Arriva Morava, informaci o neodjetých spojích potvrdila. "Na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu se chce ke stávce podle odborářů připojit celkem 181 řidičů z 291. Ani přes opakované výzvy nám Odborový svaz dopravy v daných oblastech neoznámil, kteří řidiči konkrétně vyjedou a kteří ne. Situaci tak budeme nejspíš muset řešit až ve čtvrtek ráno operativně a až ve čtvrtek ráno se dozvíme, které spoje pojedou. V rámci městské hromadné dopravy v Šumperku pojedou autobusy v omezeném rozsahu," uvedla.


Ani ve Zlínském kraji se autobusy nezastaví (28. září 2016, Ondra Kašpárek).

Naopak v Moravskoslezském kraji se stávka neuskuteční. "Od odborářů máme informace, že všechny spoje Arrivy v Moravskoslezském kraji pojedou v době stávky bez omezení. Dopravu zajišťujeme na Bruntálsku, Krnovsku, v Ostravě a jejím okolí, na Novojičínsku a Třinecku," upřesnila Struhalová za společnost Arriva Morava. V podobném duchu se vyjádřili také Dopravní podnik Ostrava, ČSAD Vsetín nebo dopravce TQM z Opavska.

Stávkovat se nebude ani ve Zlínském kraji. Jde o výsledek téměř dvoudenního jednání mezi zástupci Zlínského kraje, dopravními společnostmi a odbory, které zastupují řidiče. "Jsem rád, že odbory dostaly rozum. Pro stávku nebyl ve Zlínském kraji důvod, takže by všechny negativní reakce dopadly na řidiče," sdělil hejtman Jiří Čunek.

Informační portál Vlčoun.cz bude situaci sledovat

Protože je situace ohledně případné stávky stále velmi nejasná, bude Informační portál Vlčoun.cz připravovat průběžně aktualizované online zpravodajství, které bude přinášet aktuální postřehy z jednotlivých krajů. Do něj se mohou zapojit také sami čtenáři prostřednictvím SMS a MMS zasílaných na číslo 776 21 51 80. Děkujeme!


Až čtvrteční ráno ukáže skutečný dopad stávky (4. prosince 2016, Ondra Kašpárek).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!