Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

NÁZOR: Vzniká nová tradice pro šotouše?

ČESKÁ REPUBLIKA - Svátek dopravních nadšenců. Tak by se dal nazvat Šotodays, který se uskutečnil v druhé polovině září v Brně. Na jednom místě bylo možné si prohlédnout 11 autobusů z 10 dopravních podniků.

/NÁZOR/ Již podle prvotních reakcí se dá předpokládat, že se podařilo vytvořit novou tradici, která má potenciál získávat stále více a více fanoušků...


Na nezájem lidí si Šotodays nemohl stěžovat (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Sdružení dopravních podniků České republiky vytvořilo pravděpodobně novou tradici. Koncem září se v Brně uskutečnil první, někde též označovaný jako nultý, ročník akce určené pro dopravní nadšence, fotografy, širokou veřejnost i šotouše. Akce nazvaná jako Šotodays umožnila dosud nevídané - na jedno místo dopravit autobusy z mnoha českých dopravních podniků. Díky pestré paletě vozů, kterým nyní dominovala červená, bílá, modrá, tyrkysová nebo žlutá barva, se tak zájemci mohli na jednom místě seznámit s vozovým parkem z Brna, Ostravy, Českých Budějovic, Prahy či Karlových Varů. Podobná celorepubliková akce se v České republice dosud neuskutečnila. 

Čas od času se stane, že v rámci Dnů otevřených dveří si vypomohou sousední dopravní podniky. Například ostravský patrový autobus se v loňském roce vydal do Zlína, v minulosti pak třeba historický trolejbus z Teplic vozil cestující v Ústí nad Labem. A v nedávné historii můžeme zmínit třeba plzeňský trolejbus na trolejbusových akcích v Praze. Vždy šlo ale o dva či menší počet dopravních podniků. V jihomoravské metropoli se setkaly autobusy z Brna, Českých Budějovic, Karlových Varů, Olomouce, Opavy, Ostravy, Pardubic, Plzně, Prahy a Zlína. 

Čtěte také...
Šotodays přilákal do Brna stovky nadšenců (vydáno 26. září)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Na jedno místo dojelo 11 autobusů z 10 měst (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Často se setkávám s negativní či rozpačitou reakcí, když jako zájem uvedu veřejnou dopravu. Následují totiž posměšné dotazy typu "Ty si jako fotíš autobusy?" nebo "Co Tě na těch trolejbusech zajímá?". Už se mi ani nechce vysvětlovat, v čem daná záliba spočívá. Filatelistů se taky nikdo neptá, zda sbírají známky. A chovatelů koní se také nikdo neptá, zda chovají koně. Ostatně trávení volného času je vždy záležitostí daných jedinců. Sdružení dopravních podniků ale nyní šotouše, jak se někdy hanlivě dopravním nadšencům říká, postavilo na stejnou úroveň, jako ostatní lidi se zájmem o dopravu. A podle mě je to dobře. 

Věřím, že pořadatelům v čele s iniciátorkou celé myšlenky Lindou Hailichovou se jednou nakonec podaří zajistit, aby na jedno místo dojely autobusy od všech dopravních podniků. Od těch největších jako je Praha, Brno či Ostrava, až po ty menší jako jsou Mladá Boleslav, Děčín či třeba Cheb. Jenže pak to bude chtít trochu větší prostor, protože těch autobusů bude mnohonásobně víc. Každopádně organizátoři si zaslouží poděkování a říct "Dobrá práce!"

Filip Vlček, šéfredaktor Informačního portálu Vlčoun.cz


Nechyběly České Budějovice, Karlova Vary a další (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Náhodný obrázek

21106827_1389646171083553_893241994396897851_n.jpg

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!