Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Šotodays přilákal do Brna stovky nadšenců

BRNO - Dopravní nadšenci mají za sebou historicky první sraz. Akci nazvanou stylově Šotodays 2023, kterou uspořádalo Sdružení dopravního podniků České republiky, si nenechaly ujít stovky lidí. A bylo opravdu na co se dívat. 

Ačkoliv se nultý ročník akce uskutečnil v Brně, největší obdiv si tady vysloužil dvoupatrový autobus Scania, který sem dojel z ostravského dopravního podniku...


Část vystavených vozidel na brněnském výstavišti (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Sobota 23. září byla svátkem pro fanoušky veřejné dopravy. V Brně se pod záštitou Sdružení dopravních podniků České republiky konal oficiálně nultý ročník Šotodays, neboli celorepublikový sraz fanoušků městské hromadné dopravy. Do akce se zapojily dopravní podniky z Brna, Českých Budějovic, Karlových Varů, Olomouce, Opavy, Ostravy, Pardubic, Plzně, Prahy a Zlína. Partnerem akce byl výrobce autobusů SOR Libchavy.

Stovky lidí se v 11.00 hodin sešly na brněnském výstavišti, kam se z celé republiky sjelo 11 autobusů MHD. Zájemci, kteří také přijeli z celé republiky, si je mohli prohlédnout nebo vyfotit, v některých autobusech si mohli zakoupit i dopravácké suvenýry. Autobusy se ve 12.00 hodin vydaly na Barevnou jízdu centrem Brna. Autobusový konvoj budil velkou pozornost přihlížejících ve všech částech města, kterými projížděl. Autobusy byly pak nasazeny na speciální Barevnou linku, na které přepravily od 13.00 do 17.00 hodin necelé dva tisíce lidí. V ulicích města po celé délce trasy postávaly hloučky šotoušů, kteří se snažili ulovit co nejlepší snímky z této netradiční jízdy.


Zlínský autobus při jízdě od hlavního nádraží v Brně (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Naším cílem bylo uspořádat akci pro šotouše, tedy nadšence do městské hromadné dopravy, z celé republiky. Volba padla na Brno a s pokorou můžeme říct, že nultý ročník se vydařil nad naše očekávání. Reakce návštěvníků byly téměř výhradně pozitivní, už teď ale máme spoustu nápadů, co by šlo udělat příště lépe. Doufám, že se v rámci SDP ČR shodneme i s ostatními dopravními podniky, že má smysl v této aktivitě pokračovat, aby se ze Šotodays stala tradice," zhodnotil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek, který je zároveň místopředsedou Sdružení dopravních podniků České republiky.

Přehlídka autobusů na Šotodays byla opravdu rozmanitá - od miniaturního olomouckého Solarisu Urbino, přes pardubický vůz autoškoly Karosa nebo pražský či plzeňský osmnáctimetrový kloubový autobus. Pro šotouše i náhodné kolemjdoucí byl velkou atrakcí ikonický ostravský doubledecker Scania. "Těší nás, že tyrkysový doubledecker tolik zazářil a udělal radost cestujícím i mimo Ostravu. Akce se vydařila a těšíme se na další ročníky, věříme že i v Ostravě," řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Informační portál Vlčoun.cz připravuje bohatou fotogalerii. Sledujte facebookový profil Vlčoun.cz.


Opavský a ostravský autobus na zastávce Česká v Brně (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Aby byl výčet kompletní, tak dopravní podniky dovezly své nejmodernější nebo nejlepší kousky. Brno předvedlo autobus SOR ev.č. 7737, České Budějovice pak zastupoval Crossway ev.č. 261. Karlovarský dopravní podnik přivezl ukázat svůj dvanáctimetrový plynový Iveco Urbanway ev.č. 455, Dopravní podnik města Olomouce pak přijel s vozem Solaris Alpino 8.6 ev.č. 552. Městská dopravní podnik Opava se prezentoval Včelbusem, což je jméno pro Urbanway také s pohonem na stlačený zemní plyn. Tím ale výčet autobusů nekončí. Ostravský dopravní podnik, jak již bylo uvedeno, dojel na akci se svým patrovým autobusem Scania ev.č. 7991, naopak pardubický dopravní podnik přijel ukázat svoji autoškolovou historickou Karosu C934E.1351 ev.č. 14.

Plzeňské městské dopravní podniky na akci jako jeden ze dvou dopravců přijel kloubovým autobusem, a to Solaris Urbino 18 IV ev.č. 642. Druhý kloubák tady ukázala Praha, a to nejrozšířenější SOR ev.č. 6957. Pražský dopravní podnik ale dojel také s krátkým autobusem, a to Solaris Urbino 10.5 IV ev.č. 2340. Jde o stejný vůz, který byl v roce 2021 prezentován na veletrhu Czechbus. A konečně Dopravní společnost Zlín - Otrokovice ukázala svůj zájezdový autobus Iveco Crossway LE LINE 12M ev.č. 907, který slouží zároveň jako vozidlo autoškoly. 


Kolem brněnského autobusu projíždí ten plzeňský (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Svátek dopravních nadšenců završila večerní Šotodays Afterparty, na kterou přišlo 250 lidí. Slavnostního zahájení se ujala primátorka města Brna paní Markéta Vaňková. Setkáním ve vozovně v Pisárkách provázel herec a moderátor Václav Kopta, který je sám velkým fanouškem vozů městské hromadné dopravy. Vyzpovídal třeba řidičku tramvaje z pražského dopravního podniku Karolínu Hubkovou, která nedávno vydala knihu Deník tramvajačky.

Na podium si pozval také tři legendy MHD, a to Václava Filipa, dlouholetého řidiče z Dopravního podniku města České Budějovice, Ivana Nedělku, bývalého vedoucího dopravního odboru Dopravního podniku města Brna, a technika z Plzeňských městských dopravních podniků Jiřího Trnku, který řídí tramvaj, autobus i trolejbus. Svou cestu za dopravní exotikou popsal v šotocestopisu Jiří Černý, zakladatel brněnského webu pro šotouše BMHD.cz. Večer zakončil Vašek Kopta povídáním s ředitelem hostujícího brněnského dopravního podniku Milošem Havránkem o retrosbírce vozidel MHD, která mapuje historii brněnské městské hromadné dopravy.


Na Náměstí Svobody sjíždí pražský a zlínský autobus (23. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!