Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

RegioFoxy již naplno brázdí pardubické koleje

PARDUBICKÝ KRAJ - Cestující, kteří jezdívají na železnici v Pardubickém kraji, poznali v těchto dnech výraznou změnu. Vedení kraje společně s Českými drahami totiž do provozu vypustil nové jednotky RegioFox. 

První jízdy se měly uskutečnit minulý týden, ale v souvislosti s tragickou nehodou RegioJetu se kraj rozhodl s ohledem na zachování piety akci zrušit...


Ilustrační foto (4. června 2024, KÚ Pardubického kraje)

Nákup, výroba i nasazení do ostrého provozu trvalo v případě RegioFoxů několik let. Krajská samospráva si od nových motorových vozidel polského výrobce PESA slibuje výrazné zvýšení kvality v regionální dopravě. "Nové soupravy budou jezdit na trati mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem, ale o víkendech i mezi Žďárcem u Skutče a Svitavami. Celkem jsme objednali sedm RegioFoxů za 665 milionů korun. Jednotky budou České dráhy nasazovat postupně. Jsou to moderní bezbariérové vozy s kapacitou 115 míst pro sezení a maximální rychlostí 120 kilometrů za hodinu. Samozřejmostí je palubní wifi, klimatizace a další vybavení, které by v 21. století mělo být standardem," sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Dvoudílné lišky jsou vybavené spalovacím motorem nejnovější generace, který splňuje přísné emisní normy a je možné při provozu využívat biopalivo HVO, které ještě více sníží ekologické dopady z provozu. "Nasazení vlaků je součástí našich plánů na modernizaci dopravních prostředků v regionální dopravě a jsem přesvědčený, že s novými vozy RegioSpider, kterých bude jezdit celkem 15, výrazně zvýšíme komfort cestujícím," doplnil pak první náměstek hejtmana Michal Kortyš. Díky nasazení RegioFoxů se uvolní vozy RegioNova, které budou nově jezdit na tratích Přelouč - Heřmanův Městec a Chrudim - Moravany - Holice.


Ilustrační foto (srpen 2023, KÚ Pardubického kraje)

To, že je nasazení nových jednotek RegioFox pro Pardubický kraj velice pozitivní zprávou, měla podtrhnout plánovaná oslava. Ta se měla uskutečnit 8. června na zastávce Pardubice centrum. S ohledem na tragickou nehodu z minulého týdne byl ale avizovaný program zrušen. "Je to naprosto samozřejmé rozhodnutí, o kterém jsme s kolegy ze samosprávy ani na chvíli nepochybovali. Akce byla naplánovaná a jistě by lidem udělala radost, ale bylo by krajně neslušné a nemorální se tvářit vesele pár metrů od místa, kde nedávno zemřeli lidé. Proto jsme akci zrušili," vysvětlil Kortyš.

Slova náměstka Kortyše potvrdil také hejtman Martin Netolický. "Dohodli jsme se, že vozy s ohledem na neštěstí nasadíme do ostrého provozu bez promoakce a ještě do konce června bychom chtěli pozvat starosty obcí, kterými budou vlaky projíždět, na kontrolní den. Chceme si s odstupem času ověřit, jak jsou vozidla vnímaná cestujícími," uzavřel hejtman.

Čtěte také...
Škody po srážce vlaků jdou do desítek milionů (vydáno 6. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Ilustrační foto (srpen 2023, KÚ Pardubického kraje)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!