Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Drážní hasiči loni vyjeli k osmi tisícům zásahů

ČESKÁ REPUBLIKA - V loňském roce jednotky Hasičského záchranného sboru Správy železnic si připsaly přes 7700 výjezdů. Každý den tak podle mluvčího Martina Kavky v průměru zasahovaly více než dvacetkrát.

Tradičně nejvíce zásahů je technického charakteru. K technickým či technologickým zásahům vyjeli loni drážní hasiči bezmála k pěti tisícovkám případů...


Z8sah hasičů u hořících vagonů v Brně (2023, HZS Správy železnic)

Nejvíce práce měli drážní hasiči z Prahy, Ústí nad Labem, Liberce, Brna a Ostravy. Celkový počet zásahů Hasičského záchranného sboru Správy železnic za rok 2023 je 7707. V porovnání s předchozími lety je to podobné číslo. "Za posledních pět let se nedostal počet výjezdů za rok pod sedm tisíc, nejvíce jich bylo v roce 2020, a to 8063," uvedl tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Správy železnic Martin Kavka. K nejvíce výjezdům, a to k 814, byli přivoláni hasiči z Prahy. Následováni pak byli hasiči z Ústí v 794 případech a poté plzeňští kolegové v 758 případech.

Náročnou zkouškou pro drážní hasiče byl zejména zásah při rozsáhlém požáru, který vznikl po srážce osobního vlaku s nákladním automobilem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech 17. října loňského roku. Kamion s polskou registrační značkou nedbal červených světel a na přejezdu se srazil s osobním vlakem, který byl na cestě na olomoucké hlavní nádraží. Celá událost skončila díky profesionalitě všech zasahujících jen několika lehkými zraněními osob, které se nadýchaly silného kouře. Vznikla ale velká škoda, a to v řádech desítek milionů korun. 

Čtěte také...
V Olomouci se střetl vlak s polským kamionem (vydáno 17. října 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Nejnáročnější zásah v Olomouci (17. října 2023, HZS Správy železnic)

Mezi dalšími výjezdy zařazenými mezi rozsáhlejší nebo vážné událostí patřily také zásahy v souvislosti s počasím. Silný vítr tak přivolal drážní hasiče loni v únoru, v červnu a prosinci, kdy bylo nutné odklízet popadané stromy, mnohdy i na samotné vlaky. Drážní hasiči ale nepomáhají jen na železnici. V roce 2023 zasahovali u skoro tisícovky případů mimo drážní prostředí jako výpomoc kolegům z HZS krajů. Nejvíce to bylo u požárů. Ty se přitom nevyhýbaly ani železničnímu provozu, kde hasiči zaznamenali 336 požárů, které řešili drážní hasiči. U podobného počtu požárů pak zasahovali i v rámci pomoci kolegům z hasičského záchranného sboru a jednotek sboru dobrovolných hasičů.

"Důležitá je také připravenost hasičů na události většího rozsahu, u kterých je stěžejní koordinace zásahu s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. Příslušníci HZS Správy železnic tak absolvovali celkem stovku taktických a prověřovacích cvičení," dodal závěrem Martin Kavka. 


Srážka vlaku s autem ve Smetanově Lhotě (10. prosince 2023, HZS Správy železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!