Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Další dvě tratě od prosince převezme Arriva

ČESKÁ REPUBLIKA - Změna čeká cestující, kteří cestují rychlíky z Ústí nad Labem přes Českou Lípu do Liberce a z Liberce do Pardubic. Od poloviny prosince tady přestanou jezdit České dráhy, nahradí je levnější Arriva.

České dráhy naopak uhájily svoji pozici na trati z Ostravy přes Krnov do Olomouce. Změny dopravců mají přinést státní kase úspory...


Rychlíky z Liberce přestanou zajišťovat České dráhy (nedatováno, České dráhy)

"Na základě porovnání nabídek a ověření ceny na trhu jsme se rozhodli u linky z Pardubic přes Liberec do Ústí nad Labem upřednostnit společnost Arriva. Ta nabídla na sedm let o 302 milionů výhodnější nabídku než České dráhy. Zároveň nám garantuje, že od půlky prosince obsluhu této trati zvládne s kvalitními vlaky a personálem," řekl ministr dopravy Karel Havlíček k výsledku výběrového řízení. Společnost Arriva vlaky bude provozovat linku R14 z Pardubic do Liberce, respektive z Liberce do Ústí nad Labem za 176 milionů ročně, celková kompenzace v rámci sedmileté smlouvy tak bude činit 1,238 miliardy korun v současné cenové úrovni.

České dráhy naopak uhájily provoz na trati z Olomouce do Ostravy. U linky R27 Olomouc - Krnov - Ostrava budou pokračovat další dva roky České dráhy, kterým ministerstvo vyplatí celkovou kompenzaci ve výši 232 milionů korun v současné cenové úrovni. "Na obou tratích bude od poloviny prosince možné používat také jednu jízdenku pro případné navazující spoje jiných dopravců," doplnil ministr dopravy Karel Havlíček. 


České dráhy přestanou jezdit z Liberce přes Turnov do Pardubic (nedatováno, České dráhy)

Na tratích z Pardubic do Liberce a z Liberce do Ústí nad Labem bude Arriva provoz zajišťovat od 13. prosince vlaky, které cestující znají z rychlíků z Prahy do Tanvaldu, Českých Budějovic, Kladna nebo z trasy Kolín až Šluknov. Všechna vozidla prošla rekonstrukcí a mají dvě toalety s uzavřeným systémem, exkrementy už nebudou padat na koleje. Jedna z toalet bude navíc přístupná i zdravotně znevýhodněným podle TSI norem.

"Rychlíky mají pohodlná sedadla první třídy, cestující si mohou vzít během jízdy zdarma vodu na pití, mohou se připojit k wifi nebo si dobít drobnou elektroniku a polohu vlaku mohou sledovat online v turistické mapě na velkých panelech. Za jízdenku zaplatí třeba i kartou, stejně jednoduše jako pípnutím v obchodě za nákup," informoval tiskový mluvčí společnosti Arriva Jan Holub. Z Liberce přes Turnov do Staré Paky provozuje Arriva v současné době osobní vlaky, od prosince přibydou i rychlíky. Kromě jízdenek integrovaného systému IDOL cestující využijí u rychlíků i naše výhodné tarify.


Část rychlíků převezme od prosince Arriva (11. září 2020, Filip Vlček)

Před každým uzavřením smlouvy o veřejných službách přímým zadáním musí ministerstvo dopravy z hlediska hospodárnosti posoudit všechny relevantní alternativy postupu. Pokud jsou případně doručeny alternativní nabídky jiných dopravců, kteří mají zájem provozovat dotovanou linku, musí takové nabídky porovnat s původně zamýšleným postupem z hlediska hospodárného vynakládání veřejných prostředků. Na linkách, kde ministerstvo dopravy nedostalo alternativní nabídku, bude jednat o přímém zadání s Českými drahami.

K liberalizaci železniční dopravy zavazuje evropské právo, tzv. IV. železniční balíček, který stanovuje, že po roce 2023 se musí smlouvy i v oblasti železniční dopravy uzavírat na základě soutěží. Cílem ministerstva je železniční trh uvolňovat postupně. Zkušenosti s postupnou liberalizací železniční dopravy ukazují, že je výhodná nejen pro objednatele, tedy stát nebo kraje, i pro cestující. Díky novým smlouvám se ušetřilo přes 300 milionů korun. Soukromí dopravci tak doposud získali celkem sedm linek, České dráhy nadále zajišťují drtivou většinu linek dálkové dopravy.


Rychlíky Českých drah nepojedou ani přes Kryštofovo údolí (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!