Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Moravskoslezský kraj budou brázdit nové vlaky

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Za více než tři čtvrtě miliardy korun bude v kraji jezdit pět nových souprav typu push-pull. A letos se kraji podařilo získat dalších 227 milionů na nákup dvou jednotek pro trať 321 z Opavy do Ostravy.

Vlaky tvoří v Moravskoslezském kraji páteř dopravy, místo rušení tratí se kraj naopak snaží podporovat snahy železniční dopravu oživit...


Páteřní tratě obsluhují především vlaky CityElefant a RegioPanter (nedatováno, ČD)

"Máme eminentní zájem obnovit a modernizovat vlaky, očekáváme vyšší komfort cestování na železnici, rozvoj ‚chytrých‘ služeb a rychlý, ekologický provoz. To vše samozřejmě stojí velké peníze. I proto jsme před rokem podepsali smlouvu s Českými drahami o zajišťování regionální železniční dopravy do konce roku 2025 na základě přímého zadání, která mimo jiné umožnila národnímu dopravci dosáhnout na evropské peníze. Za ty pak může nakoupit nové vlakové soupravy," uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Nových vlaků se dočkají cestující na trati z Opavy do Ostravy

Moravskoslezský kraj patří v Česku k úspěšným žadatelům o dotace na obnovu vozového parku veřejné drážní dopravy. "Ministerstvo dopravy potvrdilo, že se nám z operačního programu OPD2 podařilo dostat zbývajících 227 milionů korun, které jiné kraje nezískaly. Za tyto peníze se pořídí dva nové elektrické vlaky. Kraj doplatí 15 procent z celkové částky, to znamená 40 milionů korun, a od prosince 2022 České dráhy nasadí dvě elektrické jednotky na trasu Opava východ - Ostrava Svinov," dodal Unucka s tím, že půjde o vlaky s kapacitou 240 osob, prostory pro přepravu jízdních kol a invalidních vozíků. Samozřejmostí je klimatizace, audiovizuální systém a wifi připojení, bezbariérovost.


Kraj ale obnovuje starší motorové vlaky (24. července 2020, Moravskoslezský kraj)

Pro České dráhy je komfortní a pohodlné cestování na železnici v Moravskoslezském kraji prioritou. "Již nyní zde provozujeme na páteřních tratích moderní soupravy CityElefant a RegioPanter. V příštím roce je doplní nové moderní patrové vlaky typu push-pull. Jejich velkou výhodou je snadná změna trakce po plánované elektrifikaci tratě z Ostravy směrem na Frýdlant nad Ostravicí. Zpočátku zajistí provoz jednotky motorová lokomotiva, kterou pak vyměníme za elektrickou," upřesňil náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

Na drážní dopravu jde letos více než miliarda korun, tato suma zahrnuje dotaci z Ministerstva dopravy ve výši 312 milionů korun. "Vlaky tvoří páteř dopravy v kraji. Nezrušili jsme v posledních letech žádnou trať. Naopak tam, kde to technický stav umožňuje, podporujeme snahy železniční dopravu oživit. Železnici čeká v našem kraji zásadní změna s plánovanou výstavbou vysokorychlostních tratí, které mají spojit Ostravu s Brnem a zásadně zkrátit dnešní jízdní doby," dodal Unucka s tím, že uvolnění hlavního koridoru pak umožní daleko více rozvíjet regionální osobní dopravu a samozřejmě přesunout nákladní dopravu z cest na koleje.

Čtěte také...
- Motoráky pro Slezsko se už testují ve Velimi (vydáno 29. července 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


První modernizovaný motorák vyjede u Studénky (24. července 2020, Moravskoslezský kraj)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!