Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Staré trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí brzy dojezdí

ÚSTÍ NAD LABEM - K vyřazení posledních provozních trolejbusů typu 15Tr v Ústí nad Labem dojde ještě v prvním pololetí letošního roku. Na přímý dotaz redakce to potvrdil Dopravní podnik města Ústí nad Labem.

Umožňuje to pokračování dodávky nových parciálních trolejbusů. Dopravní podnik dokonce nyní již vybírá, jaký vůz si zachová jako historický...


Setkání dvou trolejbusů 15Tr u Přístavu (31. ledna 2024, Vlčoun/František Živnůstka)

Trolejbusy typu Škoda 15Tr tvořily v Ústí nad Labem ve své době kompletní vozový park. V současné době dochází k masivní obnově vozového parku v podobě kapacitních kloubových parciálních trolejbusů 27TrNU, díky čemu jsou dosluhující trolejbusy 15Tr vyřazovány. "V provozu máme k dnešnímu dni 12 vozidel typu 15Tr a dochází postupně k jejich útlumu. Nasazovány jsou dle potřeby, kdy přednostně nasazujeme vozidla nízkopodlažní," potvrdila minulý týden Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Jana Dvořáková.

Celkem bylo do krajské metropole dodáno v letech 1989, 1992 až 1995, 2001 a 2003 dodáno celkem 66 trolejbusů, první z nich vyjel v roce 1989 v souvislosti s dodáním prvních vozidel ze série 501 až 540. Ačkoliv úplně nejstarším trolejbusem v Ústí je vůz ev.č. 567 vyrobený v roce 1991, nejde o nejstarší ústecký trolejbus. Tento vůz byl totiž odkoupen jako ojetý v rámci nouzové obnov vozového parku od královéhradeckého dopravního podniku v roce 2010. Ojetin bylo pořízeno celkem 11, a to z dopravních podniků v Hradci Králové a Plzni. Ryze ústeckým nejstarším trolejbusem Škoda 15Tr jsou tak v současnosti vozy ev.č. 545 a 549 z roku 1992. 


Trolejbusy dojezdí během prvního pololetí (31. ledna 2024, Vlčoun/František Živnůstka)

"S nasazováním nových vozidel dojde k útlumu vozidel 15Tr. K úplnému vyřazení z provozu dojde v rámci prvního pololetí tohoto roku," doplnila Jana Dvořáková s tím, že dopravní podnik připraví akci spojenou s ukončením provozu trolejbusů 15Tr. Otázkou stále zůstávalo zachování jednoho trolejbusu tohoto typu. "Dopravní podnik města Ústí nad Labem plánuje ponechat si některé vozidlo pro historické účely. V tuto chvíli vyhodnocujeme stav našich vozidel 15Tr a na základě toho rozhodneme, které vozidlo bude vhodné pro případnou rekonstrukci," vysvětlila mluvčí.

Informační portál Vlčoun.cz se trolejbusům Škoda 15Tr věnoval v rámci lednového celorepublikového Tématu měsíce. V současné době jsou totiž škodovácké 'patnáctky' v provozu pouze v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. A i tady se postupně připravují na jejich definitivní odstavení, a to v závislosti na výsledcích výběrového řízení na dodání nových parciálních trolejbusů. V ostatních městech již trolejbusy typu 15Tr definitivně vyřadili, v rámci pravidelných i mimořádných retrojízd se s nimi je možné svézt ale například v Brně, Plzni nebo Českých Budějovicích.

Čtěte také...
TÉMA: Trolejbusům Škoda 15Tr už zvoní hrana (vydáno 8. ledna 2024)
TÉMA: Nejlepší trolejbusy typu 15Tr mají v Ústí (vydáno 29. ledna 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Aktuálně nejstarší ústecký trolejbus 15Tr (1. února 2024, Vlčoun/František Živnůstka)

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!