Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Uvízlé cestující z lanovky cvičně evakuovali

ÚSTÍ NAD LABEM - Lidé, kteří rádi cestují lanovkou na Větruši, se mohou cítit bezpečně. Při poslední pravidelné měsíční odstávce si totiž pracovníci lanové dráhy prověřili také to, jak zvládnou cvičnou evakuaci.

Do cvičení se tentokrát kromě pracovníků Dopravního podniku města Ústí nad Labem zapojila také horská služba...


Evakuace cestujících z lanové dráhy na Větruši (10. října 2016, DPMÚL).

Pravidelná měsíční odstávka lanové dráhy na Větruši není nic mimořádného. Probíhá každý měsíc, obvykle první pondělí v měsíci. V říjnu byla však naplánována až na druhé pondělí, a to z důvodu zapojení se záchranných integrovaných složek do vyprošťování cestujících na lanové dráze.

"V rámci pravidelné odstávky technického zařízení si obsluha lanovky společně s horskou službou nasimulovali situaci, kdy se kabina lanovky zastavila uprostřed dráhy, a cestující zůstali uvnitř kabiny," informoval tiskový mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Luboš Heřman. Mimo záchrannou akci prošla technologie lanové dráhy pravidelnou roční a tříletou revizí elektro a strojních částí.


Záchranný koš pojme až 15 cestujících (10. října 2016, DPMÚL).

Nácvik jednotlivých záchranných akcí začal probíhat okolo 11.00 hodiny a skončil až v pozdních odpoledních hodinách. Během vyprošťování cestujících byl na lano připojen záchranný vůz s kapacitou pro 15 osob plus jeden záchranář. Postupně byl záchranný vůz spouštěn z horní stanice lanovky po nosném laně až ke kabině.

Jakmile se vyprošťovací vůz přiblížil ke kabině lanovky, záchranáři se přesunuli na střechu kabiny a vstupním otvorem ve střeše se dostali do kabiny pro cestující. Vstupní otvor může sloužit i pro leteckou záchrannou službu, která již v minulosti takovouto záchranu cvičila. Celá akce byla koordinována přes vysílačky, kdy vedoucí záchranné akce popisoval doslova každý svůj krok a předával tak informace nejen svým kolegům v záchranném voze, ale zároveň o tom informoval i strojníka lanovky, který obsluhoval vrátek v horní stanici.


Pro evakuaci obou kabinek musí evakuační koš jet dvakrát (10. října 2016, DPMÚL).

Záchranná akce se několikrát opakovala a postupně se v ní vystřídali všichni zaměstnanci lanovky na různých postech. V rámci evakuace si záchranáři z horské služby vyzkoušeli i nácvik slaňování z horní stanice do prostoru pod lanovkou a prověřili tak i možnou evakuaci osob pomocí tohoto postupu. "Jednalo se o poměrně náročnou záchrannou akci, jelikož po celou dobu nácviku vydatně pršelo a simulace se tak ještě více přiblížila reálným podmínkám," uvedl Karel Mařík, zástupce vedoucího náčelníka lanové dráhy.

Lanová dráha je vyhledávanou turistickou atrakcí a přitahuje zájemce nejen z Ústeckého kraje, ale takřka z celé České republiky. Spojuje obchodní centrum Forum se zámečkem a hotelem Větruše. Dvě kabinky nyní jezdí podle zimního jízdního řádu v intervalu 15 minut od 9.00 do 20.00 hodin. 


Do cvičné evakuace se zapojila také horská služba (10. října 2016, DPMÚL).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!