Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

Trolejbusy příští rok dojedou až k ZOO v Lešné

ZLÍN - Takřka revoluční změna nastane už na podzim příštího roku v organizaci městské hromadné dopravy v místních částech Kostelec, Štípa a Velíková. K ZOO Lešná budou jezdit trolejbusy linky číslo 4.

Dopravní společnost k tomu využije bateriových trolejbusů. Zvýší se počet spojů, ubude decibelů hluku i emisí výfukových plynů...


První bateriové trolejbusy loni dojely do Zlína (22. září 2016, DSZO Vojtěch Cekota).

"Podporujeme každé zlepšení dopravní obslužnosti MHD v místních částech, proto prodloužení trolejbusové linky 4 je krok správným směrem. Bude to velká změna, která přinese atraktivní a kvalitní dopravu bateriovými trolejbusy v místních částech Kostelec a Štípa. Co se týká četnosti spojů, polepší si kromě Kostelce a Štípy také Velíková," prohlásil radní Josef Novák, do jehož kompetencí patří Dopravní společnost Zlín - Otrokovice.

Základní princip připravované změny spočívá v tom, že se současná trolejbusová linka 4 díky nasazení nových bateriových trolejbusů prodlouží z Vršavy mimo trolejové vedení až do Kostelce a Štípy a k ZOO Lešná. Trolejbusy poháněné elektrickou energií z akumulátorů tam budou zajíždět v pravidelném intervalu patnácti či dvaceti minut. Tak časté spojení prostřednictvím MHD s centrem města tato část Zlína ještě nikdy neměla. Dosavadní autobusy linek 34, 35, 36 jezdí tímto směrem víceméně nepravidelně a někdy i v hodinových či delších časových rozestupech.


I díky nim bude možné linku číslo 4 prodloužit (22. září 2016, DSZO Vojtěch Cekota).

Po návratu z nezatrolejovaného úseku trolejbusy linky 4 na Vršavě opět nasadí sběrače a během další jízdy pod trolejí se budou jejich baterie dobíjet na plnou kapacitu. Na trolejbusovou linku 4 ze Zlína-Podhoří přes Vršavu až k ZOO Lešná naváže ve Štípě samostatná autobusová linka, která bude odtud jezdit v intervalu 30 nebo 40 minut do Velíkové. Tento autobus bude odjíždět z přestupní zastávky ve Štípě tak, aby navazoval na příjezd trolejbusu ze Zlína a cestující zde nemuseli dlouho čekat.

Stejný způsob dopravy z Velíkové do Zlína by fungoval i v opačném směru. Přitom zůstanou zachovány i některé dosavadní přímé autobusové spoje, které jezdí z Velíkové až do Otrokovic. K této významné změně v organizaci MHD k ZOO Lešná a do místních částí Kostelec, Štípa a Velíková dopravní společnost vedou dobré zkušenosti s využíváním nových bateriových trolejbusů.


Červeně stávající trasa linky 4, modře prodloužení (vizualizace, DSZO).

"Bez nutnosti budovat nákladné trolejové vedení můžeme prodloužit současnou trolejbusovou linku přibližně o deset kilometrů a zajistit bezemisní a tichou MHD v pravidelných intervalech, kratších než dosud, obyvatelům Kostelce a Štípy," podotkl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň. Dopravce tak reaguje na příchod trolejbusů s kapacitními trakčními bateriemi a rychle je využije v praxi.

Základní podmínkou realizace tohoto projektu je pořízení sedmi nových bateriových trolejbusů. Dopravní společnost Zlín - Otrokovice již vyhlásila výběrové řízení na jejich dodavatele. Předpokládá se, že nákup flotily nových vozů by se mohl uskutečnit během prvních tří čtvrtletí roku 2018, aby se někdy v podzimním období příštího roku změna systému dopravy v Kostelci, Štípě a Velíkové mohla spustit. Tato investice je součástí Integrovaného plánu rozvoje území Zlína a asi 80 procent nákladů by měla pokrýt dotace z prostředků EU.


Jeden z bateriových trolejbusů dodaný loni (22. září 2016, DSZO Vojtěch Cekota).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!