Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlínští policejní psi se cvičí ve vozovně

ZLÍN - Spolupráce Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice se zlínskými policisty při výcviku služebních psů funguje již od loňského roku. Spolu s policisty tak vozovnu vždy zaplní skupinka čtyř až šesti psů.

Policisté nejprve do vybraných vozidel založí nepatrné množství některé z drog, výbušnin či hořlavin a psi je musí rychle najít...


Cvičení psů ve zlínské vozovně trolejbusů a autobusů (30. března 2016, DSZO).

Rozlišit mezi směsí nejrůznějších pachů běžně fungujícího vozidla městské hromadné dopravy omamné, psychotropní nebo třeba i výbušné látky - to je jeden z cílů výcviku speciálních policejních psů. Dopravní společnost Zlín - Otrokovice poskytuje zlínským policistům pro tento účel ve svém areálu přibližně jednou za měsíc několik prázdných trolejbusů nebo autobusů.

"Velmi si vážíme vstřícnosti dopravní společnosti, že nám poskytuje vozidla a místo, kde můžeme v reálných podmínkách běžného prostředku hromadné dopravy cvičit své psy. Je to pro nás hodně důležité," řekl policejní inspektor Pavel Jambor z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Právě on má ve své pracovní náplni mimo jiné i organizování výcviku policejních psů na vyhledávání rizikových látek.


Psi jsou cvičeni jak venku, tak i uvnitř vozidel (30. března 2016, DSZO).

Policisté potřebují pro výcvik psů trolejbusy nebo autobusy, které se vrátily z běžného provozu na lince s cestujícími a jejichž interiér ještě nebyl nijak uklízen nebo čištěn. Do vozidla MHD plného nejrůznějších pachů založí policisté nepatrné množství některé z drog či výbušnin nebo hořlavin. Úkolem psů je takové látky mezi ostatními pachy spolehlivě vypátrat.


Po nastražení drobného množství drog jsou psi vypuštěni (30. března 2016, DSZO).

"Cvičíme zde jak mladé psy, kteří teprve získávají svou kvalifikaci, tak i déle sloužící a již vycvičené psy, aby svou dříve získanou schopnost neztratili," upřesnil policista. Do areálu zlínské vozovny přivážejí policisté na výcvik skupinku zpravidla čtyř až šesti psů.

Nejčastější rasou je německý ovčák, ale není to podmínka, neboť na speciální pachové práce lze vycvičit i jiné rasy. Je to například belgický ovčák, border kolie nebo labradorský retriever. V odstavených trolejbusech ve Zlíně cvičí policejní psi z celé republiky, naposledy zde měli i psa z Pražského hradu nebo psa, s nímž policisté zajišťují ochranu ústavních činitelů.


Služební policejní psi se cvičí ve vozovně několikrát do roka (30. března 2016, DSZO).

"Výcvik speciálního policejního psa, který najde drogy nebo výbušniny, trvá až tři roky. Své čichové schopnosti si na potřebné úrovni udrží asi po dobu do deseti let svého věku. Takto vycvičený pes má hodnotu kolem tří set tisíc korun," upřesnil Jiří Hammer, metodik služební kynologie z Policejního prezidia ČR.

Naposledy se ve zlínské vozovně Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice cvičili psi - bombaři, tedy psi, kteří jsou schopni vyhledat výbušniny. V současné situaci zvýšených obav z teroristických útoků jejich potřebnost a využitelnost v policejní práci značně vzrostly. Druhou speciální skupinu tvoří psi - drogaři, kteří jsou vycvičeni pro rozeznávání omamných a psychotropních látek.


Spolupráce dopravní společnosti s policist trvá od loňska (30. března 2016, DSZO).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!