Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 ComfortJety svezou první
cestující již v červnu

 Do pěti let by mohly vyjet
tramvaje do Komořan

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

Mostecká vozovna otevřela brány veřejnosti

MOST - Krátký, ale zajímavý byl Den otevřených dveří, který se v sobotu 10. září uskutečnil v prostorách vozovny dopravního podniku v Mostě. Zájemci si mohli prohlédnout tramvaje i autobusy nebo třeba zázemí.

Bohatý byl také doprovodný program. Zapojili se hasiči, policisté i strážníci a zajímavá byla také vyjížďka zdvihací plošinou...


Nová tramvaj EVO I při prezentaci ve vozovně (10. září 2016, Filip Vlček).

Velkým lákadlem ale bylo oficiální představení nové tramvaje EVO I, která následně v pondělí 12. září v dopoledních hodinách vyjela poprvé s cestujícími na linku číslo 4. Cestující se s tramvají setkají kromě čtyřky také na linkách číslo 3 a 1. "Tramvaj vybavená klimatizací i v salonu cestujících umožní cestujícím i surfování na internetu prostřednictví signálu WiFi," řekl ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský.

Výrobcem tramvaje je společnost Pragoimex, která ji následně několik měsíců zkoušela na tramvajových tratích v Praze. Tady dokonce v závěru testovacího období vozila cestující pod evidenčním číslem 0033 a celkově najela zhruba 50 tisíc kilometrů. Po dodání do Mostu byla tramvaj opatřena nátěrem zdejšího DP.


Pohled na novou tramvaj i výstavu autobusů (10. září 2016, Filip Vlček).

Kromě nové tramvaje si ale návštěvníci nenechali ujít mnoho dalších atrakcí. Dopravní podnik na ploše před tramvajovou halou vystavil zástupce všech typů autobusů, kterými se cestující na Mostecku a Litvínovsku přepravují.

K dispozici byly jak moderní zájezdové, tak i městské autobusy. Mimo výstavní plochu, ale ve veřejnosti zpřístupněné části, se pak nacházely další autobusy, které již tolik do provozu nezasahují. V ústraní za tramvajovou halou se pak nacházela poslední klasická Karosa, která dnes slouží jako pracovní vůz. Je škoda, že v dnešní době tak raritní vůz se nedostal do popředí, jistě by byl stále v obležení dopravních nadšenců.


V ústraní vozovny byla odstavena pracovní Karosa (10. září 2016, Filip Vlček).

Samozřejmostí ale byla také výstava všechny typů provozovaných tramvají. Na kolejišti u výjezdu z deponovacích hal kromě již zmíněné tramvaje EVO I nechyběly také klasické 'té trojky', její modernizované varianty v různém stadiu rozpracovanosti nebo nízkopodlažní tramvaje Vario. Vystaveny byly také pracovní stroje a tramvaje.

Historickou chloubu svého vozového parku, tramvaj T5B6 ev.č. 273, nemohl nechat dopravní podnik ukrytou, a tak doplnila mozaiku vystavených exponátů. Jde o jeden ze dvou prototypů, které měly být původně určeny pro export především do Sovětského svazu. Jejich provoz se ale nakonec neosvědčil tak, jak se předpokládalo, a tak byly dodány do Mostu a výroba tohoto typu byla zastavena. 


Nízkopodlažní autobusy MAN v areálu vozovny v Mostě (10. září 2016, Filip Vlček).

Bohatý byl také doprovodný program, který nabízel možnost zabavit dospělé i děti. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet například trenažér automobilu, simulátor úrazu hlavy či zavítat na stanoviště na prevenci alkoholu a návykových látek. Policie České republiky připravila také informační stánek a pochlubila se technikou.

Pozadu nezůstal ani Hasičský záchranný sbor, který ukázal například hašení požáru přímo v areálu podniku a Městská policie předvedla ukázku výcviku psů, do kterého strážníci zapojili i samotné návštěvníky. Pro děti byla připravena řada atrakcí.


Historická tramvaj ev.č. 273 nechyběla (10. září 2016, Filip Vlček).

Odvážnější zájemci si pak určitě nenechali ujít možnost nastoupit do zvedací plošiny, kterou pak pracovníci vyzvedli do výše. Zájemcům se tak naskytl nejen zajímavý pohled na samotný areál dopravního podniku, ale také na část Mostu. I díky příjemnému počasí byla nakonec taková prohlídka vozovny příjemným zpestřením Dne otevřených dveří, vyhlídku si nenechaly během tří hodin ujít desítky zájemců.

Den otevřených dveří v mosteckém dopravním podniku si od 9.00 do 12.00 hodin nenechaly ujít stovky návštěvníků, někteří do města zavítali také z jiných částí republiky, a to například z Prahy nebo Plzně. Nicméně letošní akce se vydařila a její organizátoři i pracovníci dopravního podniku zaslouží velké poděkování. 


Výcvik řidičů probíhá v tomhle parádním Crosswayi (10. září 2016, Filip Vlček).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!