Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Děčín ušetří. V noci se ale nikdo nesveze

DĚČÍN - Obrovská vlna nesouhlasu a kritiky v těchto dnech padá na vedení města Děčín. To v rámci úspory jednoho milionu korun o víkendech omezí dvě linky a zcela zruší noční dopravu. 

Právě noční linky, které vůbec nepojedou, rozčílily stovky Děčíňanů. Možné problémy s dopravou řeší také samotní řidiči autobusů...


O víkendech z ulic Děčína noční autobusy zmizí (21. června 2015, František Živnůstka).

"Více jak milion korun by mělo město ušetřit díky změnám na některých linkách městských autobusů. Omezení se dotkne pouze nerentabilních a nevytížených spojů," uvedla tisková mluvčí města Děčína Markéta Lakomá. Optimalizací některých linek městské autobusové dopravy chce město ušetřit peníze. 

Od února tak dojde o sobotách, nedělích a státem uznávaných svátků ke spojení linky číslo 2 z Bynova na Staré Město a 9 z autobusového nádraží do Nebočad v jednu linku označenou jako linka 29. Další změnou týkající se víkendů a státních svátků, s kterou musejí cestující počítat, a která sklidila kritiku největší, bude omezení nočních spojů na linkách číslo 32 a 33, kdy v tyto dny nepojedou vůbec. Podobné omezení proběhlo také v roce 2008, kdy na základě průzkumu společnosti Czech Consult došlo ke zrušení linky číslo 6 a dalších málo vytížených spojů.

Nový průzkum se teprve připravuje

"Chceme opět provést průzkum využívání jednotlivých linek městské autobusové dopravy, abychom mohli lépe a efektivněji nastavit systém dopravy a lépe tak vyvážit potřeby cestujících a ekonomické možnosti města," uvedla primátorka města Marie Blažková s tím, že současná změna by měla ušetřit více jak dva miliony korun ročně. 


Noční spoj linky číslo 33 na Kamenické (20. června 2015, František Živnůstka).

Jak dále primátorka uvedla, tak změny byly připravovány pečlivě. "Úpravy jsou provedeny pouze na vybraných linkách tak, aby co nejméně ovlivnily požadavky cestujících v rámci města a zároveň přinesly určité úspory v hospodaření dopravního podniku," vysvětlila Blažková. Právě tohle tvrzení se ale ihned po zveřejnění stalo terčem kritiky stovek Děčíňanů, kteří od února mnohdy přijdou o dopravní spojení do práce či z práce.

Ve facebookové skupině Děčín a Okolí se objevilo přes sto nesouhlasných komentářů. "Město si asi vůbec neuvědomuje, že zrušením okružních linek výrazně poškodí podnikatele udržující městský život. Je to krok zpět, město se má naopak snažit o oživení centra, ne jeho umrtvení," myslí si například Tomáš Brčák. Jeho slova pak doplnil David Boura. "O víkendu noční okružáky nejsou vzduchovoziči," napsal s tím, že problémy se mohou objevit také jinde. Děčín se totiž ocitne bez přípojných vazeb na pozdní večerní, noční a brzké ranní vlaky. 

Noční vlaky bez přípojů na autobusy

Děčíňan pracující v Praze nebo třeba Ústí nad Labem přijede jedním z posledních vlaků do Děčína a nebude mít možnost dojet domů. A dostat se na první ranní rychlík, kterým z Děčína cestuje značné množstí obyvatel města, bude bez taxi nebo vlastního auta prakticky nadlidský problém. "Geniální, jak dostat další lidi do aut a pak zas nadávat na dopravní zácpy a zkažený vzduch," dodal Boura.


O víkendech bude linka 9 sloučena s dvojkou (17. června 2014, František Živnůstka).

Do diskuse se přidal také řidič autobusu, který řeší dopravu do práce na brzkou ranní směnu. "Auto nemám, tak počítám, že budu chodit tak v 1.00 z baráku, abych to na 3.40 hodin stíhal. Poslední dobou se docela modlím aby nás někdo koupil, jinak počítám, že bude zase propouštění a slučování linek až budou jezdit všichni všechno a nikdo nebude vědět kam jede," dodal Evžen Zahálka.

Mezi dalšími názory se objevují také konkrétní návrhy na případnou úsporu, jako je například sloučení dvou nočních linek v jednu, aby alespoň základní dopravní obslužnost v noci zůstala zachována, nebo omezení některých spojů jiných linek, které jezdí podle reakcí čtenářů častěji, než je třeba.

Domlouvají petici, její existence je nejasná

Mezi diskutéry se také častěji objevuje slovo petice. Petice za zachování noční autobusové dopravy by sice mohla být částečným řešením vyjádření nesouhlasu s rozhodnutím vedení města, existence petice ale nikdo nepotvrdil. 


Linku 2 nahradí o víkendu linka 29 sloučená s linkou 9 (24. února 2014, František Živnůstka).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!