Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Autobusy v Mladé Boleslavi již tankují bioCNG

MLADÁ BOLESLAV - Již na konci listopadu je v plánu definitivní start nové bioplynové stanice v průmyslové zóně Plazy v Mladé Boleslavi. Na tu jezdí palivo doplňovat i třetina všech autobusů městské dopravy dopravního podniku.

Na kompletní vozový park bez nafty pak chce přejít dopravní podnik během následujících let. Již nyní se podařilo získat dotaci na dalších 17 autobusů...

20231018 boleslav bioplynova stanice 01
Plnění autobusů bioCNG palivem (3. října 2023, MÚ Mladá Boleslav)

Symbolické slavnostní zahájení ostrého provozu této nejmodernější bioplynové stanice v České republice se uskutečnilo v uplynulých dnech. Definitivní start je v plánu již na konci listopadu letošního roku, protože po ročním zkušebním provozu jsou odladěny všechny provozní parametry a stanice bude přijímat ročně minimálně 25 tisíc tun biologicky rozložitelných odpadů. Unikátní technologie si poradí se zbytky potravin a celou řadou odpadů rostlinného i živočišného původu. Energie z odpadu se zde promění v zelený biometan, který je skrze vlastní čerpací stanici bioCNG využíván jako pohon autobusů mladoboleslavské MHD i aut svážejících odpady.

"Jsem velice rád, že je to právě skupina společností Compag, která na českém trhu strategicky naplňuje tímto projektem cíle EU na využívání odpadů a cirkulární ekonomiky," řekl jednatel společnosti Compagu Mladá Boleslav Radek Lizec. Tento zelený projekt je opravdu velmi důležitý pro budoucnost životního prostředí. Tím, že se bude v dopravě více využívat biometan, se uspoří se nejen produkce emisí CO2, ale dojde i k snížení jiných provozních parametrů, jako je hlučnost či náklady na celkový provoz.

Čtěte také...
DP Mladá Boleslav pořídí 17 nových autobusů (vydáno 18. července 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)

20231018 boleslav bioplynova stanice 01
Slavnostní zahájení plničky biometanu (3. října 2023, MÚ Mladá Boleslav)

Flotila autobusů městské dopravy na bioCNG postupně zcela nahradí veškerou techniku s pohonem na fosilní paliva. Zpracovávat se budou i přebytky biometanu. Ty se vtlačí do plynárenské soustavy, kde nahradí zemní plyn, čímž jako obnovitelný zdroj energie přispějí k omezení produkce emisí CO2. "Momentálně tedy jezdí na tento ekologický pohon dvě třetiny našeho vozového parku, ale do budoucna na něj přejdeme kompletně. Už víme, že se nám podařilo získat dotaci na dalších 17 autobusů," doplnil pak ředitel Dopravního podniku Mladá Boleslav Marek Džuvarovský s tím, že aktuálně jezdí na bioCNG 21 z 32 autobusů, které má dopravní podnik k dispozici. 

První náměstek primátora Jiří Bouška pak připomněl, že první etapou plány zdaleka nekončí. "Mám radost, že se nám povedlo dokončit bioplynku jako první krok naší vize, za kterou dlouhodobě jdeme. Tedy komplexně zpracovávat komunální odpad z Mladé Boleslavi a okolí. To samozřejmě není možné bez peněz, proto mě těší, že se nám podařilo uspět s projektem Bezodpadové Mladoboleslavsko. Jde zhruba o 200 milionů korun, které dostaneme v rámci ITI přes ministerstvo životního prostředí a přes Státní fond životního prostředí," dodal Bouška. 

20231018 boleslav bioplynova stanice 01
Již třetina vozového parku je na bioCNG (3. října 2023, MÚ Mladá Boleslav)

Středočeský kraj teď

zdroj: http://benesov-city.cz/

zdroj: http://www.mb-net.cz

Počasí Beroun - Slunečno.cz

Redakce Beroun:

202 stredocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- stredocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!