Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Přípravy na přestavbu vozovny jdou dle plánu

PLZEŇ - Už příští rok bude zahájena plánovaná rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech. Pokud vše půjde podle nastaveného harmonogramu, tramvaje novou vozovnu budou využívat nejpozději v polovině roku 2022.

Vozovna Slovany je ve špatném technickém stavu, její modernizace zajistí důstojnou deponaci moderních tramvají i kvalitní pracoviště


Pohled na novou vozovnu od točny Slovany (vizualizace, Metroprojekt).

"Projekt rekonstrukce vozovny na Slovanech běží podle plánu. Zahájení rekonstrukce plánujeme na polovinu roku 2020," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz tiskový mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro. Tramvajová vozovna na Slovanech slouží již od roku 1943. Tehdy byla ale konstruována pro tramvaje s daleko nižší hmotností, než současné vozy. Na technickém stavu hal se ale postupně začal, kromě podstatně vyšší hmotnosti tramvají, podepisovat zejména nevhodně použitý materiál pro stavbu betonového podloží.

Vozovna je ve špatném technickém stavu

"V posledních letech bylo nutné uzavřít provoz na řadě kolejí, čímž došlo ke snížení odstavné kapacity a zhoršení podmínek údržby tramvají. Pro zachování dalšího fungování vozovny bylo zapotřebí zajistit provedení provizorních oprav alespoň některých částí nosné konstrukce kolejí, další koleje zůstaly trvale odstaveny," uvedl Josef Vracovský, ředitel úseku drážní cesty Plzeňských městských dopravních podniků. 


Moderní tramvajová vozovna bude opět kapacitním depem (vizualizace, Metroprojekt).

Bezpodmínečně nutná je také revitalizace kotelny, rekonstrukce inženýrských sítí a zázemí pro zaměstnance, které je už dlouhou dobu provizorní. Důležitým faktorem rekonstrukce je také snížení hlučnosti. Ta sice v současném stavu státem povolenou míru nepřesahuje, ale rádi přispějeme k co nejpříjemnějšímu životu v okolní zástavbě. Stavba bude zahrnovat i řešení šetrná k životnímu prostředí, například využití dešťové vody při mytí vozidel, zelené střechy a další.

Práce začnou příští rok, skončí v roce 2022

Plánovaná rekonstrukce má vyřešit výše všechny problémy a navíc počítá s dosud chybějící myčkou tramvají, diagnostikou kol, průjezdnými kolejemi usnadňujícími provoz ve vozovně, či novou administrativní budovou. "Byla podána žádost o vydání územního rozhodnutí. Začátek samotné rekonstrukce je plánován na začátek roku 2020. Práce musí probíhat za plného provozu vozovny, což samozřejmě ovlivní dobu rekonstrukce. Předpokládáme, že novou vozovnu veřejnosti představíme na konci roku 2022," popsal harmonogram akcí vedoucí přípravy a rozvoje investic Pavol Ondovčák.


Stávající nevyhovující a zastaralý areál z ptačí perspektivy (nedatováno, PMDP).

Plzeňské městské dopravní podniky v létě podepsaly smlouvu s Evropskou investiční bankou. Ta umožní čerpání úvěru pro financování rekonstrukce tramvajové vozovny za nejvýhodnějších podmínek na trhu, a to až do 50 milionů Euro, což je zhruba 1,25 miliardy korun. "Na zajištění financí pro nutnou rekonstrukci jsme pracovali téměř dva roky a právě dohoda s Evropskou investiční bankou pro nás byla od začátku nejlepší možná varianta. S částí úvěru počítáme také na obnovu vozového parku ekologických trakcí, zafinancovat tak můžeme nákup až 68 nových tramvají a trolejbusů," doplnila Lucie Smolíková, vedoucí oddělení controllingu.

Veřejnosti ukáží další vizualizace vozovny

O tom, že rekonstrukce vozovny na Slovanech veřejnost zajímá, svědčí velký zájem o besedy. Součástí besed byla prezentace o historii, současném stavu a hlavních problémech vozovny a vizualizace projektu. A veřejnost bude mít možnost se s průběhem akce seznámit i dál. "V polovině listopadu se uskuteční Design Week v Depo2015, kde bude mít přednášku na toto téma přímo vedoucí projektu. Zároveň budou na místě vizualizace nové vozovny," uzavřel tiskový mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.


Pohled na novou vozovnu od točny Světovar (vizualizace, Metroprojekt).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!