Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

Propojení systémů MHD a hasičů usnadní práci

PLZEŇ - Plzeňské městské dopravní podniky a Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje propojily své informační systémy a jejich spolupráce se tak výrazně zefektivní. U obou institucí by to mělo přinést zefektivnění práce.

Hasiči budou schopni dorazit na místo zásahu dříve a dispečerům se zkrátí reakční doba pro případný odklon linek městské dopravy...


Dispečink Plzeňských městských dopravních podniků (3. září 2019, PMDP/Archiv).

Co nejrychlejší sdílení informací mezi Plzeňskými městskými dopravními podniky a Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje je pro obě strany důležité. "Pokud potřebujeme asistenci hasičského sboru u některého z našich vozidel, tak několika kliknutími vyvoláme oznámení přímo na dispečinku hasičů," řekl Tomáš Mráz, vedoucí dispečer Plzeňských městských dopravních podniků. "Hasiči tak v okamžiku ví, o jaký typ zásahu se jedná,např. jestli je nehoda se zraněním, s únikem kapalin apod., dále mají k dispozici přesnou GPS polohu a specifikaci vozu. My zároveň v systému vidíme, že záchranná jednotka je na cestě a kdy na místo dorazí."

Důležitá jsou pro Plzeňské městské dopravní podniky také oznámení o jiných zásazích hasičů v Plzni. "Naši dispečeři nyní budou mít bezprostřední informace o dopravních nehodách nebo jiných faktorech, které mohou narušit průjezdnost komunikací, a rovnou začnou hledat nejrychlejší objízdné trasy pro vozy MHD," zdůraznil Roman Zarzycký, první náměstek primátora a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků.


Dispečink Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (3. září 2019, PMDP/Archiv).

Spolupráce mezi oběma stranami probíhala i doposud. Dispečeři využívali ke hlášení nehod klasické tísňové linky a hasiči zasílali dopravnímu podniku důležité informace emailem. "Sdílení informací pomocí datového propojení našich systémů pomůže zkrátit reakční dobu výjezdu a zasahující hasiči budou mít přesnější informace," vysvětlil František Špaček, vedoucí krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. "Je pravděpodobné, že se bude naše spolupráce s dopravním podnikem dále rozvíjet a objem sdílených informací narůstat," uzavřel.

Hasičský záchranný sbor může reagovat i na situace, které ohlásí řidiči městské dopravy a které se nemusí týkat bezprostředně vozů MHD. Pokud řidič spatří v okolí dopravní nehodu, kolaps člověka, či například valící se vodu po komunikaci, uvědomí prostřednictvím dispečinku Plzeňských městských dopravních podniků operační středisko hasičů. Díky lokaci vozidel a místním znalostem řidičů městské dopravy se urychlí zásah hasičů a tím se i zkrátí komplikace spojené se zásahem.


Oba dispečinky spolu nyní komunikují daleko efektivněji (29. května 2016, Jakub Klimeš).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!