Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Přestupy v Plzni zkrátí nový dopravní terminál

PLZEŇ - Od prosincových změn jízdních řádů veřejné dopravy čeká cestující na Plzeňsku revoluce v dopravě. Zprovozněn bude nový autobusový terminál v prostoru mezi prvním nástupištěm Hlavního nádraží a Šumavskou ulicí.

Budou na něm ukončeny linky příměstských autobusů přijíždějících do Plzně zejména ve směrech od Bílé Hory, Doubravky a Slovan...


Na terminálu probíhají dokončovací práce (14. listopadu 2018, Jakub Klimeš).

Součástí terminálu je zázemí pro řidiče a cestující městských i příměstských autobusů, terminál je napojen na podchody spojující jednotlivá nástupiště Hlavního nádraží a dolní halu v budově Hlavního nádraží, kde jsou umístěny pokladny s prodejem jízdenek na vlakové spoje. Díky novému autobusovému terminálu se zkrátí dosavadní 3,5 kilometrová vzdálenost mezi přestupem z autobusu na vlak pouze na několik desítek metrů. Město Plzeň vynaložilo na stavbu terminálu bezmála 122 milionů korun. Plzeň získala na projekt dotaci téměř 100 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu a ze státního rozpočtu.

"Přestupní uzel Hlavní nádraží má velmi výhodnou polohu poblíž centra města, v jeho těsné blízkosti vedou dvě klíčové tramvajové linky městské dopravy a většina trolejbusových linek městské dopravy. Novým umístěním autobusového terminálu před nádražím se zefektivní organizace veřejné dopravy v Plzni, zkvalitní se a zrychlí přestupy mezi vlaky, veřejnou příměstskou a městskou dopravou," uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.


Vjezd na terminál bude možný i trolejbusům (14. listopadu 2018, Jakub Klimeš).

Pro stavbu autobusového terminálu Hlavní nádraží mělo město podle náměstka primátora pro dopravu Petra Náhlíka hned dva důvody. "Za prvé vznikne kvalitní přestupní uzel pro občany města, ať již cestují do okolí či do Prahy. Za druhé bude terminál sloužit občanům celé plzeňské aglomerace, kteří do Plzně cestují za studiem či za prací," uvedl Náhlík. A že změny budou relativně velké, dokazují připravované úpravy tras autobusových linek.

Změní se krajská doprava i městské linky

POVED, organizace koordinující dopravu v Plzeňském kraji, sem od 9. prosince přetrasuje především linky z jižního a východního Plzeňska. Jde především o linky směřující na Losinou, Zruč, Starý Plzenec, Chrást a Letkov, Kozolupy a do Kralovic. Od roku 2020 budou na terminál zajíždět všechny páteřní linky, kromě linek ze severního Plzeňska. Ty přibudou na terminálu po dostavbě přeložky silnice I/20 Plaská – Na Roudné, a to z důvodu eliminace vysokého zpoždění na dnešní Jateční ulici. Ve večerních hodinách a o víkendu budou na terminál zajíždět i krátké příměstské linky, které jinak budou končit na těchto přestupních uzlech.


Pohled na terminál z výšky (14. listopadu 2018, Jakub Klimeš).

Upraveny budou ale také trasy autobusových linek městské dopravy číslo 35 a 57. Obě linky tak začnou vozit cestující až k nádraží. Dosud měly konečnou zastávku U Ježíška, tedy na nepříliš vhodném místě s ohledem na docházkovou vzdálenost k významným cílům v okolí, především pak k Hlavnímu nádraží. I při výstupu na zastávce Pařížská bylo nutné při přestupu na vlak přecházet Mikulášskou či Sirkovou ulici. Změnu trasy schválila na listopadovém jednání Rada města Plzně. Lidem se tak zkrátí přestup na vlaky a rozšíří nabídka spojů pro cestující na trase CAN - U Práce - Mrakodrap - Hlavní nádraží.

"Linky číslo 35 a 57 jsou v současné době vedeny v trase U Ježíška - Mrakodrap - CAN - Radčice - Křimice/Malesice (- Město Touškov). Konečná zastávka U Ježíška je od Hlavního nádraží poměrně vzdálena, není u ní k dispozici ani žádné zázemí pro řidiče, chybí také možnost využití toalet. Proto byla navržena změna konečné obou linek v centru, kdy ze zastávky Mrakodrap obousměrně pojedou autobusy MHD Americkou ulicí s ukončením v novém autobusovém terminálu," vysvětlil závěrem Náhlík. Rozsah provozu obou linek se nezmění.


Terminál u Hlavního nádraží tvoří novou dominantu místa (14. listopadu 2018, Jakub Klimeš).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!