Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ročně revizoři přistihnou tisíc dětí bez lístku

PLZEŇ - Plzeňské městské dopravní podniky už čtvrtým rokem vymáhají pohledávky za nezletilými dlužníky vlastními silami. Upustily tak od dřívější praxe, kdy je vymáhaly prostřednictvím advokátních kanceláří.

Díky tomu se snižuje finanční dopad na černé pasažéry z řad dětí a mladých rodin, dopravní podniky pak provádí také osvětu...


Počet nezletilých černých pasažérů stagnuje (7. července 2016, Jakub Klimeš).

Proto, aby bylo jízdné dostupné i pro mladé rodiny, zlevnilo město Plzeň za poslední čtyři roky už dvakrát cenu předplatného pro děti. Od 1. ledna letošního roku mají i nadále děti do 6 let městskou dopravu zdarma a nově mají děti od 6 do 15 let předplatné za 1001 korun ročně. I přes trvalé snižování ceny předplatného jízdného bylo v posledních 3 letech bez platného jízdního dokladu ročně zachyceno přibližně tisíc dětí.

"Pohledávky vlastními silami vymáháme od 1. ledna 2014, tím se žalovaná částka v případě jedné pokuty dostala na aktuálních 2142 korun. Od tohoto data také došlo ke snížení sazby pokut pro děti do 15 let. Dítě, které nemá platný jízdní doklad, může buď zaplatit na místě pokutu 200 korun, nebo do 21 dnů 300 korun. Od 22. dne se pokuta zvyšuje na 1000 korun a po 40. dnu na 1500 korun," upřesnil René Vávro, tiskový mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků. Kromě zvýšení slevy pro děti zavedla Plzeň také další slevu. "Osobám pobírajícím peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek poskytuje město Plzeň nově slevu ve výši 50 procent ceny plnocenného předplatného,“ doplnil náměstek Petr Náhlík.


Revizoři ročně přistihnou tisícovku dětí (27. března 2014, Jakub Klimeš).

Ročně revizoři Plzeňských městských dopravních podniků přistihnou bez jízdenky přibližně tisícovku dětí. Valná většina z nich pohledávku uhradí, a k žalobě tak dojde jen u 10 až 15 procent případů. O každé pokutě jsou hned následující den informováni rodiče dítěte dle údajů, které dítě uvede. Každý měsíc je odeslán seznam pokutovaných dětí na Orgán sociálně právní ochrany dětí v Plzni, který opět kontaktuje jejich rodiče. Pokud ani poté pokutu rodina neuhradí, následuje předžalobní výzva. Další informací o nutnosti zaplacení pohledávky je platební rozkaz zaslaný soudem. Před případnou exekucí jsou tak zasílány celkem 4 výzvy k uhrazení pohledávky.

Celý proces trvá přibližně jeden rok, což je dostatečně dlouhá doba na zaplacení pokuty. „Samozřejmě lze dohodnout také splátkový kalendář. K případům dětských dlužníků pak přistupujeme individuálně a snažíme se o jejich bezproblémové vyřešení," doplnil Jan Schejbal, vedoucí odboru příjmů z dopravy dopravních podniků.


Dopravní podniky kontaktují jak rodiče, tak sociální odbor (19. června 2016, Jakub Klimeš).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!