Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Systém zvýší plynulost dopravy v Pardubicích

PARDUBICE - Plynulosti a bezpečnosti dopravy v Pardubicích má napomoci projekt inteligentního řízení dopravy. Ten připravuje město ve spolupráci s dopravním podnikem, který má o průjezdnosti nejpřesnější data.

Město odhaduje, že náklady na vybudování speciálního systému, který by měl pomoci řidičům, se vyšplhají na 140 milionů korun...


Především křižovatky jsou krizovými místy v dopravě (25. září 2012, Filip Vlček).

Projekt, na který chce město čerpat evropské dotace prostřednictvím integrované územní investice Hradecko - pardubické aglomerace, nesází na stále vzdálenou výstavbou obchvatů Pardubic, ale na koordinaci dopravy na stávajících komunikacích, při využití maximálního množství aktuálních informací. Systém by tak měl například usnadnit řidičům průjezd centrem, které již řadu let trápí kolony. Garantem projektu bude Dopravní podnik města Pardubic, projektovým manažerem místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti Tomáš Pelikán.

"Úkolem dopravního podniku, respektive projektového manažera, bude najít nejlepší variantu řešení a vytvořit zadávací podmínky pro transparentní soutěž pro výběr dodavatele jednotlivých komponent. Postupné kroky představují nutnost zpracovat vyhledávací studie, studie proveditelnosti i technické specifikace a také zadávací dokumentace požadovaných funkcí systému jako kompatibilního celku se schopností poskytovat data svému okolí," řekl primátor Pardubic Martin Charvát.


Pomoci by měl dopravní podnik svými údaji (25. září 2012, Filip Vlček).

Podle primátora dopravní podnik zná dopravní problematiku, díky zkušenostem z 66 let fungování MHD v Pardubicích disponuje dopravními informacemi a má tak rutinní každodenní zkušenosti s řízením městské hromadné dopravy s přesahem za území města Pardubice, proto jsme se rozhodli pro toto řešení.

Projekt počítá s monitorováním dopravy na kritických místech, nejen na křižovatkách, ale třeba i v místech s častým výskytem kolon, dopravních nehod a podobně. Informace se budou scházet v dopravně řídícím a informačním centru, které bude schopno na aktuální situaci pružně reagovat a napomoci tak k výraznému zvýšení propustnosti a zrychlení provozu ve městě. Systém umožní například operativně plynulejší průjezd spojů městské hromadné dopravy křižovatkami v případě jejich zpoždění, zajistí preferenci průjezdu vozů integrovaného záchranného sytému a podobně.


Náklady na nový systém se vyšplhají na 140 milionů korun (25. září 2012, Filip Vlček).

Z centra také půjdou různými kanály - přes internet, sms zprávy - informace k řidičům. "Kapacitu komunikací tímto způsobem samozřejmě nezvýšíme, ale právě díky aktuálním informacím a inteligentnímu systému řízení dopravy bychom mohli varovat řidiče před místy kde se tvoří kolony a navigovat je na jinou trasu," dodal primátor.

Náklady na vybudování inteligentního dopravního systému, který zapadá do filosofie chytrého města, jsou předběžně odhadovány na přibližně 140 milionů korun. Systém by měl být dobudován do roku 2020. Obdobný projekt připravuje v rámci integrované územní investic také Hradec Králové a oba systémy by měly být kompatibilní. Obě krajská města by se měla stát jedněmi z prvních v ČR, která tímto způsobem dopravu usměrňují.


Vydělat by tam mohla i MHD, která by mohla být rychlejší (25. září 2012, Filip Vlček).

Pardubický kraj teď

zdroj: http://kamery.kve.cz/

zdroj: http://kamery.kve.cz/

Počasí Pardubice - Slunečno.cz

Redakce Pardubice:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Adam Mareš

Kontakt na redakci:
- pardubicky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!