Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Z-Group má na Kroměřížsku
nové autobusy Crossway

 Na Bechyňku se vrací
Elinka, pojede déle

 Olomoucký DP plánuje
nový odbavovací systém

 Tornáda dojezdila, poslední
jednotky čeká kovošrot

Olomoucký DP chce nový odbavovací systém

OLOMOUC - Nákup jízdenky bankovní kartou přímo ve vozidle. To je záměr Dopravního podniku města Olomouce, a proto v současné době běží výběrové řízení na dodavatele nového odbavovacího systému. 

Pokud vše půjde hladce, cestující by si mohli jízdenky přímo v olomoucké tramvaji či autobuse bezkontaktně zakoupit již za necelé dva roky...


Olomoucký DP chce umožnit bezkontaktní odbavení (6. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní podnik města Olomouce je jeden z posledních, ve kterém ještě cestující nemohou jízdenku zakoupit bezkontaktně. To ale vedení dopravního podniku chce změnit, a proto v současné době běží výběrové řízení na dodavatele nového odbavovacího systému. Za předpokladu, že se žádný z účastníků proti výsledkům neodvolá, vítěz výběrového řízení by měl být znám nejpozději do konce srpna. Samotná instalace by pak měla trvat nejdéle 18 měsíců od podpisu smlouvy s vybraným dodavatelem. V únoru 2026 by tak mohlo být možné platit bankovní kartou i v MHD. 

"Stávající odbavovací systém bude doplněn ve vozidlech městské hromadné dopravy podle typu o jeden až dva terminály pro bezhotovostní platby jízdného. Ty by měly být umístěny u prostředních dveří kvůli snadné dostupnosti pro nízkopodlažnost, případně u druhých a třetích dveří u kloubových autobusů a vybraných typů tramvají," potvrdila Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouc Anna Sýkorová. 


Vítěz výběrového řízení bude znám do konce srpna (6. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Odbavení by mělo probíhat podobně, jako například v Praze a cestující by tak po platbě kartou a zakoupení jízdenky měl obdržet papírový jízdní doklad. To je jeden z požadavků dopravního podniku. Mluvčí dopravního podniku ale současně zmínila, že celý systém by měl být připraven i na budoucí bezpapírové odbavování cestujících. Cestující se ale nemusí obávat, že papírové jízdenky úplně vymizí. "Zatím máme v plánu zachovat všechny možnosti, tedy nákup v jízdenkových automatech, SMS jízdenky, nákup přes aplikaci DPMO a přibude nákup kartou ve vozech," ubezpečila tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová. 

Bezkontaktní odbavení cestující pomocí bankovních karet je stále více žádanější. V jedenácti městech lze kartou zaplatit dokonce i pokutu revizorovi. "Platbu kartou při nákupu jednorázových jízdenek preferují cestující ve většině měst, kde je taková platba možná. V rámci našeho sdružení je to 18 dopravních podniků, další tři tuto službu plánují zprovoznit v nejbližší době," uvedl začátkem letošního roku předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán, který je zároveň ředitelem Dopravního podniku města Pardubic.

Čtěte také...
Platba kartou v MHD vede, lidem vyhovuje více (vydáno 2. ledna 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vybaveny by jím měly být všechny tramvaje a autobusy (6. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!