Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Cestující se dočkají dalších nových zastávek

OLOMOUC - Město pokračuje v obnově a modernizaci zastávek městské hromadné dopravy. Řadu z nich opraví, vybaví inteligentními označníky, přístřešky či lavičkami, nebo je dokonce úplně nově vybuduje.

Inteligentními označníky, které zobrazují skutečný čas příjezdu tramvaje či autobusu, je v současné době vybavena zhruba čtvrtina zastávek...


Ilustrační foto (nedatováno, Město Olomouc)

V loňském roce se během rozsáhlé letní opravy třídy Svornosti dočkaly kompletní obměny i autobusové zastávky v obou směrech. Ty byly zapuštěny do zálivů s betonovým krytem a nástupní hranou s bezbariérovým obrubníkem. U obou autobusových zastávek byly nahrazeny stávající přístřešky za nové a zastávka ve směru do centra byla doplněna o nový inteligentní označník. Úpravami prošly také autobusové zastávky na Náměstí Hrdinů s označením I a H na ulici Legionářská. "Takových větších akcí děláme ročně několik. Většinou se je snažíme koordinovat s dalšími stavebními pracemi v dané lokalitě, abychom co nejméně omezili provoz," podotkla náměstkyně primátora pro oblast dopravy Miroslava Ferancová.

Jedním z takových příkladů je plánovaná velká rekonstrukce křižovatky Schweitzerova X Velkomoravská u prodejny Lidl. Na tuto akci, která zahrnuje nejen opravy povrchů a nové světelné signalizace, naváže oprava vozovky v ulici Schweitzerova v úseku od Velkomoravské až po Zikovu. "Součástí této akce bude také úprava autobusových zastávek Povel škola, a to v obou směrech, kdy dosavadní zálivy z žulových kostek nahradí betonové desky s bezbariérovou úpravou. Ve směru z centra pak přibude inteligentní označník," upřesnila náměstkyně.


Ilustrační foto (nedatováno, Město Olomouc)

Koordinace s dalšími stavebními pracemi se plánuje také v Okružní ulici, kterou na čtvrt roku do konce června uzavřely opravy komunikací. Město tady vybuduje dvě zbrusu nové autobusové zastávky doplněné o inteligentní označníky. Opravy se letos dále dočká autobusová zastávka Foerstrova – pošta, ve směru na Hlavní nádraží. "Tady bude předlážděno nástupiště, a protože jde o vytíženou trasu, bude zde pro zvýšení komfortu cestujících doplněn i nový inteligentní označník," vyjmenoval vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje Marek Černý. Rekonstruovat se podle něj bude i autobusová zastávka Finanční úřad, směr Lazce, kde přibude nový přístřešek a inteligentní označník. Na této opravě se bude kromě města finančně podílet také Správa silnic Olomouckého kraje.

Na území města Olomouce jsou zhruba čtyři stovky zastávek, z toho více než 80 procent je autobusových. Už téměř čtvrtina všech zastávek je vybavena inteligentními označníky, které nejen ukazují skutečný čas příjezdu nejbližšího spoje, ale také informují o nízkopodlažních spojích či poskytují hlasové informace nevidomým. Tento systém byl v Olomouci spuštěn v roce 2007.


Ilustrační foto (2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!