Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Centrum je kvůli výměně mostu bez tramvají

OLOMOUC - Rekonstrukce mostu přes Moravu je důvodem dlouhodobé výluky tramvají mezi Hlavním nádražím, centrem a Náměstím Hrdinů. Koncem listopadu se tramvaje ale vrátí do úseku z Náměstí Hrdinů až na Žižkovo náměstí.

Dělníci v těchto dnech budou vysouvat první polovinu nové konstrukce mostu, na kterou budou překládány inženýrské sítě...


Připravená první část mostu u řeky Moravy (8. října 2020, Filip Vlček)

Tramvajovou dopravu v Olomouci na dva roky výrazně omezuje rekonstrukce mostu přes Moravu, centrum města se tak pomyslně stalo téměř nedobytné v kombinaci s dalšími uzavírkami. Zmíněná oprava mostu přes řeku Moravu je prováděna v rámci realizace protipovodňových opatření. Stavební práce budou probíhat až do poloviny roku 2022. V rámci protipovodňových úprav řeky byl most zdemolován, v současné době zůstala pouze část umožňující přechod chodců. 

Bloková montáž částí nové mostní konstrukce probíhala na Masarykově třídě hned vedle koryta řeky Moravy. Jednotlivé segmenty do Olomouce přivážely kamiony z severu Itálie, kde ve firmě Maeg Montevarchi vyrábějí mostní konstrukci pro Olomouc. Italští specialisté jsou přítomni i v Olomouci montáži jednotlivých dílů. Po smontování a finálním nátěru bude v těchto dnech proveden výsun smontované konstrukce mostu nad řeku. "Mostní konstrukce váží téměř 280 tun, výsun konstrukce po kolejích nad koryto řeky bude technologicky velmi náročným a také zajímavým okamžikem," dodal primátor Mirek Žbánek.


Náhradní tramvajová linka X4 u Okresního soudu (8. října 2020, Filip Vlček)

Do Vánoc bude mostovka zabetonovaná. Příští rok se na novou polovinu mostu přenesou inženýrské sítě a bude zdemolován zbytek starého mostu. Mezitím opět v Itálii vyrobí i druhou polovinu nové kovové konstrukce, její finální montáž se odehraje stejně, tedy přímo u řeky Moravy. Kromě toho Dopravní podnik města Olomouce finišuje s opravami tramvajové tratě na ulici 8. května stejně, jako na třídě 1. máje, kde město dokončuje také rekonstrukci mostu přes Mlýnský potok. 

"Smyslem sladění termínu našich akcí s uzavřením mostu na Masarykově třídě bylo využít období, kdy nemohou jezdit po této trase tramvaje, a stihnout během uzavírky mostu i další akce, které by město tak jako tak muselo provést v nejbližší době," vysvětlil investiční náměstek primátora Martin Major. Rekonstrukce mostu přes Mlýnský potok začala již v květnu, oprava ulice 8. května začala dokonce hned již v březnu, obě stavby musí být hotové do konce listopadu.


Vizualizace nového mostu přes Moravu (vizualizace, MÚ Olomouc)

Práce na rekonstrukci mostu si vynutily dlouhodobou výluku tramvajové dopravy přes centrum města, která probíhá již od poloviny března. Zrušeny jsou tramvajové linky číslo 2 a 6, tramvajová linka číslo 4 je po dobu výluky zrušena a nahrazena linkou X4, která jezdí v trase z Pavloviček přes Hlavní nádraží, Třídu Kosmonautů a Tržnici na Novou Ulici. Linka číslo 1 jezdí mimořádně pouze v pracovních dnech a provoz končí po 19.00 hodině.

Tramvajová linka číslo 3 je ve směru z Trnkovy zkrácena a celodenně ukončena v zastávce Náměstí Hrdinů. Na linkách 5, 7 a U pak platí zvláštní výlukové jízdní řády. Zajímavostí je výrazně rozšířený provoz tramvajové linky U, která namísto původního hodinového intervalu jezdí jako běžná linka po celý den až do ukončení denního provozu a navíc je v provozu v běžných intervalech, jako ostatní linky. 


Tramvajová linka číslo 3 končí na Náměstí Hrdinů (8. října 2020, Filip Vlček)

Náhradní dopravu zajišťují v současné době spojení Hlavního nádraží s Náměstím Hrdinů, respektive se zastávkou Palackého. Linka X jezdí od Hlavního nádraží přes zastávky Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky a U svatého Mořice do zastávky Palackého, bez obsluhy je vzhledem k objízdné trase linky X bez obsluhy zastávka U Bystřičky, zastávka U svatého Mořice je pak přesunutá do Zámečnické ulice. Linka je v provozu pouze v denním provozu v obvyklých intervalech odpovídajícím přepravní poptávce. 

Čtěte také...
- Centrum Olomouce bude měsíce bez tramvají (vydáno 28. února 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Náhradní autobusovou dopravu zajišťuje linka X (8. října 2020, Filip Vlček)

Podle harmonogramu se ale již koncem listopadu téměř až k rekonstruovanému mostu tramvaje vrátí. Dopravní podnik města Olomouce totiž současně s rekonstrukcí tramvajové trati na třídě 1. máje ve směru od Náměstí Hrdinů upravil tramvajovou trať a instaloval výhybku pro zajištění provozu obousměrných tramvají. S platností od 30. listopadu se předpokládá zprovoznění tramvajové dopravy ze směru Náměstí Hrdinů po Žižkovo náměstí prostřednictvím oboustranných vozů tramvajové linky číslo 3, která bude vedena v intervalu 12 minut v pracovní dny a ve dnech pracovního klidu v intervalu 15 minut.

"Obslouženy budou zastávky Náměstí Hrdinů. U svatého Mořice, Náměstí Republiky, U Dómu, Žižkovo náměstí. Za zastávkou Žižkovo náměstí je vybudována tramvajová úvrať. Náhradní autobusová doprava od Hlavního nádraží nebude v tuto dobu již provozována," doplnila tisková mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. Posílena pak bude větev přes Kosmonautů prostřednictvím tramvajových linek s přestupem na Náměstí Hrdinů na tramvajovou linku 3.


Instalovaná úvrať u Žižkova náměstí (8. října 2020, Filip Vlček)

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!