Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Začíná rekonstrukce autobusáku v Šumperku

ŠUMPERK - Práce na přestavbě autobusového nádraží v Šumperku začínají. Investice, která má starý autobusák proměnit na moderní dopravní terminál, spolyká 145 milionů korun, hotovo má být letos v listopadu.

Relativní novinkou odsouhlasenou zastupiteli bude zatravnění střech nad nástupišti, které zvedne náklady o 4,5 milionu korun...


Podoba nového autobusového nádraží v Šumperku (vizualizace, CEKR CZ).

Velká změna, která zasáhne nejen cestující, kteří využívají šumperské autobusové nádraží, ale i obyvatele, firmy a organizace, které sídlí ve Fialově ulici, se blíží. Od 13. ledna se provizorně stěhuje autobusové nádraží do náhradních prostor. "Předpokládaný konec provizorního řešení, který bude znamenat, že modernizace terminálu skončila, je letošní listopad," informoval Michal Hlavatý z odboru dopravy Městského úřadu v Šumperku.

Rekonstrukce přestupního terminálu v Šumperku zahrnuje modernizaci stávajícího autobusového nádraží a dále výstavbu nových parkovacích míst pro autobusy, auta i kola. Součástí projektu je také informační systém a mobiliář. V prostorách autobusového nádraží budou přebudována nástupiště, která budou nově zastřešena. Dále budou vytvořena nová parkovací místa. Vznikne množství nových parkovacích ploch pro osobní automobily cestujících, kteří v přímé návaznosti na zaparkování vozidla využijí veřejnou dopravu. Dále vzniknou nové plochy pro zastavení vozidla a možnosti nastoupení a vystoupení cestujících.


Pohled na krytá nástupiště, na peronech budou sukulenty (vizualizace, CEKR CZ).

V rámci projektu je dále řešeno parkování cyklistů v parkovacím domě pro jízdní kola s kapacitou 118 kol. Všechny pěší trasy a propojení nástupišť jsou navrženy bezbariérově s návazností na pěší trasy v území a v návaznosti na vlakové nádraží a zastávky městské hromadné dopravy u vlakového nádraží. Bezbariérové řešení umožní snadnější pohyb v prostorách terminálu osobám se sníženou schopností pohybu a orientace. Součástí terminálu bude dále i informační systém obsahující informace o příjezdech a odjezdech autobusů, vlaků a MHD, což umožní snadnější a rychlejší orientaci cestujícím. 

Autobusové zastávky a výpravní budova přestupního terminálu pak budou mít zelené střechy. "Na přestupním terminálu jsme navrhli dva typy zelených střech. Extenzivní, to znamená s nízkým porostem sukulentů, které budou na střechách nástupišť, a intenzivní, se zhruba šedesáticentimetrovým porostem z travin, jež pak umístíme na výpravní budovu a zastávku městské dopravy," popsali hlavní projektant Luděk Cekr a architekt Miroslav Tempír.


Součástí terminálu bude také moderní informační systém (vizualizace, CEKR CZ).

Novinkou bude také záchytná nádrž na dešťovku. Voda z této jímky bude sloužit jak pro mlžení intenzivní zelené střechy, tak pro zálivku zeleně v prostoru přestupního terminálu. Nádrž zadrží 10 metrů krychlových dešťové vody. Podle předběžných propočtů budou stát zelené střechy zastávek zhruba 3,2 miliony korun, nová zastávka městské dopravy s 3D logem města přijde na necelý milion a vybudování záchytné jímky bude stát zhruba 300 tisíc korun. Účet za tyto práce by se tak mohl vyšplhat až na 4,5 milionu korun. Zelenou střechu na výpravní budově zaplatí společnost ČSAD, která je majitelem pozemku i objektu.

"Mysleme na to, že tyto kroky děláme nejen pro současné cestující, aby měli lepší podmínky na přestupním terminálu, ale také pro budoucí generace. Dáváme tím zároveň najevo, že Šumperk myslí na ekologii," uvedl radní Michael Kohajda. Celkové náklady na rekonstrukci autobusového nádraží se tak vyšplhají na 145 milionů korun, část nákladů bude ale financována díky dotacím Evropské unie. Právě by měly být hotové do letošního listopadu.


Zelený přístřešek s travinami pro linky městské dopravy (vizualizace, CEKR CZ).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!