Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Olomouc má nové tramvaje EVO s klimatizací

OLOMOUC - Cestujícím v Olomouci začínají sloužit nové tramvaje EVO1 a EVO1/o. Plně nízkopodlažní vozy mají v prostoru pro cestující klimatizaci a umožňují nabíjení mobilních zařízení prostřednictvím USB zásuvek.

Zajímavostí vozidel typové řady EVO1 jsou čtvery dveře, které umožní rychlejší nástup a výstup cestujících na zastávkách.


Na voze zaujme nátěr se siluetou města Olomouce (25. září 2018, MÚ Olomouc).

Tramvaj EVO1/o je vybavena celkem sedmi dveřmi, čtyřmi na pravé straně a třemi na levé straně tramvaje s možností otevření ve směru jízdy pouze na pravé straně. První dvě nové tramvaje mohou cestující využívat od přelomu září a října, další začnou ulicemi projíždět během podzimu. "Celkem bude dodáno osm tramvají, z čehož bude pět jednosměrných s jednostranným odbavováním cestujících a tři jednosměrné s oboustranným odbavováním cestujících," popsal ředitel Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek.

Mezi nejzajímavější novinky ve výbavě nových nízkopodlažních tramvají patří klimatizace v prostoru pro cestující a možnost nabíjení elektronických mobilních zařízení prostřednictvím USB zásuvek. Interiér tramvajových vozů je ošetřen speciálním nástřikem nanotechnologií pro odstranění zápachu a bakterií a okna jsou polepena ochranou folií proti vandalům.


Příjemně laděný interiér nových tramvají EVO1 (25. září 2018, MÚ Olomouc).

"Vybavení nových tramvajových vozů přináší mnohem větší komfort pro cestující, což je v oblasti veřejné dopravy prioritou. Snažíme se tak zároveň přispívat k podpoře ekologického způsobu cestování městskou hromadnou dopravou v Olomouci," zdůraznil pak investiční náměstek primátora Filip Žáček. Tramvaje jsou navíc vybaveny kamerovým systémem. Nově jistě upoutá i vnější vzhled tramvaje, kdy je na vozidlech polep znázorňující siluetu města Olomouce.

První z nových tramvají do Olomouce dorazila 14. září, jde tak o novou tramvaj po několika letech. Tramvaje EVO1 navazují na českou tradici tramvají s délkou 15 metrů, kterou u nás započaly nejúspěšnější tramvaje T3 od výrobce ČKD Tatra. "Díky stejným rozměrům tramvaj EVO odpovídá požadavkům menších měst, tak jako je to naše. Navíc je možné vozy spřáhnout, a tím vytvořit dvouvozové nebo obousměrné soupravy," podotkla tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.


Pohled do kabiny řidiče nové tramvaje (25. září 2018, MÚ Olomouc).

Kapacita tramvaje EVO1 je 32 sedících a 75 stojících cestujících a tramvaje EVO1/o je 27 sedících a 85 stojících cestujících. Celková částka, kterou dopravní podnik za nákup osmi tramvají zaplatí, je více než 175 milionů korun. Projekt je spolufinancován Evropskou unií ve výši 85 procent uznatelných nákladů. "Po 120 letech od rozhodnutí zavést v Olomouci elektrické tramvaje, začínáme psát nové dějiny rozvoje tramvajové dopravy v Olomouci. Je to důležitý krok pro udržitelnost a kvalitu MHD v Olomouci," poznamenal náměstek primátora pro oblast evropských dotací Ladislav Šnevajs.

Tramvaje budou nasazovány na všechny tramvajové linky tak, jak budou postupně uváděny do provozu. Po dodání posledního vozu bude mít Dopravní podnik města Olomouce 70 procent svého tramvajového vozového parku alespoň částečně nízkopodlažní. I nadále se ale cestující budou setkávat s legendárními tramvajemi T3.


Celkem bude mít tramvají EVO1 dopravní podnik osm (25. září 2018, MÚ Olomouc).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!