Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Tramvaje v Olomouci napájí opravená měnírna

OLOMOUC - Další investiční akci dokončil v těchto dnech Dopravní podnik města Olomouce. Dělníci totiž předali do užívání zmodernizovanou měnírnu Jih, a to včetně pokládky trakčních kabelů na třídě Kosmonautů.

Výrazně posílená měnírna tak nyní umožní také napájení nové tramvajové tratě pokračující z Trnkové dále na Nové Sady...


Měnírna včetně označení příspění fondy Evropské unie (28. května 2018, Filip Vlček).

Samotná realizace stavby byla poměrně náročná, protože bylo nutné zachování provozu měnírny po celou dobu realizace stavby. "Stavební práce byly realizovány v rámci jednotlivých etap s ohledem na zachování tramvajového provozu na třídě Kosmonautů," zdůraznila tisková mluvčí dopravního podniku Martina Krčová. Tento stavební postup jistě ocenili především cestující, kteří nemuseli využívat náhradní autobusovou dopravu.

V průběhu výstavby byly položeny trakční kabely v celkové délce přes 7 kilometrů. S pokládkou nových kabelů souvisí i navýšení výkonu dvou trakčních transformátorů z 2000 kVA na současných 3300 kVA. Provedena byla i výměna dvou usměrňovacích jednotek a šesti napáječových skříní včetně napáječových vypínačů.


Zmodernizovaný interiér měnírny Jih (28. května 2018, Filip Vlček).

Tímto realizovaným stavebním záměrem je zabezpečena plynulá dodávka trakční energie pro tramvajový provoz na daných napájecích úsecích. "Modernizaci měnírny vnímám jako akci nutnou pro pokračování rozvoje tramvajové dopravy," poznamenal náměstek olomouckého primátora Filip Žáček.

Z důvodu morální zastaralosti původního řídicího systému bylo rozhodnuto o instalaci nového řídicího systému typu Foxtrot, který se osvědčil během rekonstrukce měnírny Střed v roce 2016 a modernizace dálkového ovládání mezi měnírnou a energodispečinkem z důvodu zajištění kompatibility. V neposlední řadě byla provedena výměna vzduchotechniky, která již neplnila svou primární funkci a docházelo k přehřívání transformátorů v letních měsících.


Slavnostní předání byla jediná možnost nahlednutí dovnitř (28. května 2018, Filip Vlček).

V posledních letech, v souvislosti se zvýšenou intenzitou dopravy přes třídu Kosmonautů po rozšíření tramvajové sítě směrem na Nové Sady, vzrostla spotřeba trakční elektrické energie. S takovou energetickou zátěží ovšem při výstavbě měnírny Jih v roce 1997 nebylo počítáno, proto dopravní podnik přistoupil k této modernizaci a rozšíření. "Zvýšený výkon měnírny Jih bude zároveň sloužit jako záloha pro napájení úseku přednádraží, čímž se minimalizuje riziko ochromení páteřního uzlu tramvajové dopravy v Olomouci," doplnila tisková mluvčí Martina Krčová.

Celkové finanční prostředky vynaložené na tuto stavbu jsou ve výši 18,2 milionů korun. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z Operačního programu Doprava ve výši 85% uznatelných nákladů.


Měnírna Jih je ve stínu budovy vysoké školy (28. května 2018, Filip Vlček).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!