Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Hranickou dopravu zajišťuje šest elektrobusů

HRANICE - Díky šestici nových elektrobusů, které byly 19. října předány do užívání hranické MHD, se tak Hranice staly prvním městem v zemi, které u městské hromadné dopravy kompletně přešlo na elektropohon.

Nové elektrobusy jsou tiché, komfortní a splňují základní standardy kvality. Ve voze je možné platit také platební kartou...


Jeden z elektrobusů na náměstí v Hranicích (19. října 2017, MěÚ Hranice).

Městské autobusy v Hranicích by dohromady za rok dokázaly šestkrát objet celou zeměkouli, najedou totiž více než 250 tisíc kilometrů. Jejich naftové motory tak představují podstatnou zátěž pro kvalitu ovzduší ve městě. Nově je na devíti městských linkách proto nahradí celkem šest elektrobusů v zeleno-bílých barvách. Produkce škodlivého oxidu uhličitého v ulicích se tím sníží o 200 tisíc tun ročně.

"Kompletní elektrifikace MHD je součástí našeho boje za lepší životní prostředí v Hranicích. Nové elektrobusy produkují nulové emise, takže se bude našim obyvatelům lépe dýchat. A také ubude hluku," řekl místostarosta města Ivo Lesák.


Prezentace všech šesti nových vozidel pro MHD (19. října 2017, MěÚ Hranice).

Elektrobusy výrobce SOR Libchavy s kapacitou 26 míst k sezení a 43 míst ke stání mají mimořádně tichý chod. Jejich dojezd je 180 kilometrů, což je pro hranické potřeby zcela dostatečné. Dobíjecí centrum pro autobusy bylo nově vybudováno v areálu své mateřské společnosti Cidem Hranice, kde se nachází i parkovací a odstavné plochy a zázemí pro řidiče. Elektrobusy jsou také vybaveny odbavovacím systémem, umožňujícím rychlé a pohodlné odbavení cestujících prostřednictvím bezkontaktní platební karty.

Vozy jsou vybaveny širokoúhlými LED informačními panely, zobrazující cestujícím informace o jízdě v reálném čase. Výhodou bude i napojení vozidel na centrální online dispečink, což umožňuje sledování autobusů v reálném čase a efektivnější vyhodnocování a řízení provozu. Samozřejmostí je vybavení vozidel akustickými asistenčními systémy pro slabozraké a nevidomé, tedy včetně hlásiče zastávek.


Nechybělo ani oblíbené stříhání pásky (19. října 2017, MěÚ Hranice).

Provozovatelem městské hromadné dopravy v Hranicích je dlouhodobě společnost ČSAD Frýdek-Místek, spadající do skupiny 3CSAD, se kterou město před nedávnem podepsalo nový desetiletý kontrakt.

Slavnostního předání se účastnila řada významných hostů, kromě starosty města Jiřího Kudláčka a místostarosty Ivo Lesáka například senátorka Jitka Seitlová, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, náměstek primátora Přerova Pavel Košutek, starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl, za provozovatele MHD generální ředitel skupiny 3ČSAD Tomáš Vavřík, za výrobce generální ředitel společnosti SOR Libchavy Jaroslav Trnka a Jan Klepiš, za ČSOB, která zajišťuje bezkontaktní placení jízdného. Autobusy slavnostně pokřtil hranický farář a děkan Jiří Doležel.


Pohled na jeden z odjíždějících elektrobusů (19. října 2017, MěÚ Hranice).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!