Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Do centra Olomouce jezdí další náhradní linka

OLOMOUC - Dokončení rekonstrukce dílčích úseků tramvajové tratě v centru města umožnilo olomouckému dopravnímu podniku zavést druhou linku náhradní autobusové dopravy. 

Mezitím archeologové odhalili na olomoucké třídě 1. máje pozůstatky zbořené brány a části dobové keramiky ze 14. století...


Náhradní autobusová doprava X2 v centru města (20. května 2017, Lukáš Procházka).

Rekonstrukce tramvajové tratě na třídě 1. máje v Olomouci pokračuje. Postup prací na přilehlých úsecích umožnil zlepšit dopravní obslužnost centra města. Zatímco dosud jezdila místo tramvají jen autobusová linka X v trase od Hlavního nádraží pouze do zastávky U Dómu, nově od pátku 19. května přibyla další linka.

"Náhradní doprava s označením X2 je vedena po trase Náměstí Republiky - U Svatého Mořice - Palackého a zpět dle jízdních řádů zveřejněných na jednotlivých zastávkových označnících," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová s tím, že na linku je vypravován nízkopodlažní autobus. Na noční lince číslo 50 pak došlo ke změně trasy a linka obsluhuje zastávku U Svatého Mořice v ulici 8. května.


Autobusová linka X2 zlepšila spojení s centrem (20. května 2017, Lukáš Procházka).

Během prací byly kousek od hotelu Palác odhaleny pozůstatky hradní brány, která byla zbourána před 140 lety při odstraňování olomouckých hradeb. Brána byla nejprve nejspíš pouze dřevěná, její kamenné založení se spojuje se samotným založením Olomouce ve 40. letech 13. století. Po této výjimečné bráně zůstaly nejen dobové historické fotografie, ale také zmínky v literatuře. Nyní se již může současná veřejnost a badatelé podívat na pozůstatky této brány nejen na fotkách, ale také ve skutečnosti.

Ještě nedávno na Třídě 1. máje jezdily tramvaje a silniční provoz, nyní zde řádí archeologové. Nalezení této brány nebylo nijak nečekané, plány opravy třídy 1. máje s ním počítaly. V současné době ale ulice vypadá jako obrovské staveniště, na kterém se chystají základy nového obytného domu. 


Pozůstatky hradní brány na třídě 1. máje (15. května 2017, David Stareček).

Archeologové nejspíše také objeví pozůstatky hřbitova v místech, kde se třída 1. máje přibližuje k náměstí Republiky. Zčásti pod dnešní knihovnou a zčásti pod současným parkovištěm jsou základy kostela Panny Marie na Předhradí. Bohužel ale v místech, kde je Dómská a Wurmova ulice, s největší pravděpodobností na své objevení žádné pozůstatky nečekají, protože tu Olomoučané ve 13. století o více než metr prohlubovali ulici. Proto jsou již všechny ostatní pozůstatky nejspíše pryč.


Znatelné jsou části olomoucké brány (15. května 2017, David Stareček).

Celkem 80 miliónů korun. Přesně za tolik peněz nyní dělníci rekonstruují třídu 1. máje. Má tady vyrůst nejen nová tramvajová trať a nové troleje v téměř 400 metrů dlouhém úseku, ale také nová silnice, chodníky, moderní veřejné osvětlení a také kanalizace či vodovody.

Čtěte také...
- Téma: Rekonstrukce třídy 1. máje v Olomouci (vydáno 10. dubna 2017).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Centrum města nyní připomíná staveniště (15. května 2017, David Stareček).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!