Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Začala oprava třídy skrz centrum Olomouce

OLOMOUC - Rozsáhlá a dlouho plánovaná a očekávaná rekonstrukce třídy 1. máje v Olomouce v pátek začala. Tramvaje se vydaly na objízdné trasy a místo aut se ulicí prohání bagry a stavební dělníci.

Podle olomoucké radnice práce, při kterých dostane ulice nový vzhled a tramvajové koleje, potrvají minimálně sedm měsíců...


Uzavření tratě na náměstí Republiky (7. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

"Klíčová spojnice mezi hlavním nádražím a centrem města zůstane uzavřená zřejmě do začátku listopadu," uvedla tisková mluvčí Magistrátu města Olomouce Radka Štědrá. Předmětem stavebních prací je kompletní rekonstrukce celého uličního prostoru v délce zhrba 400 metrů od náměstí Republiky až po průčelí hotelu Palác. Rekonstrukce se týká všech povrchů vozovek, vjezdů, chodníků, tramvajové trati včetně nového řešení trolejového vedení a veřejného osvětlení, opravy se dočká také kanalizace a vodovod.

S ohledem na archeologicky cennou lokalitu může značnou dobu zabrat i rozsáhlý archeologický průzkum, který bude provádět olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu. "Celkové náklady investice budou zhruba 80 milionů korun. Oprava je zcela nezbytná, protože tramvajové těleso se v tomto úseku nachází ve špatném technickém stavu, na což opakovaně upozorňoval Drážní úřad," dodala Štědrá.


Opravovat se bude i část křižovatky na náměstí Hrdinů (7. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Uzavření tratě přes centrum navíc využil Dopravní podnik města Olomouce k dalším investicím. "Budou realizovány opravy výhybek a přípojů na náměstí Národních hrdinů a v ulici 8. května a dále opravy dlažby v ulicích Pekařská a Denisova," informovala Martina Krčová, tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce.

Čtyři linky jsou zrušeny, dvě z nich nahrazeny

Od pátku 7. dubna je tak zastavena doprava na trati od Hlavního nádraží přes Náměstí Republiky na Náměstí Hrdinů. Bez náhrady jsou zrušeny tramvajové linky číslo 2 a 6. Linka číslo 3 je nahrazena linkou X3 a jezdí v trase z Trnkovy přes Tržnici na Novou Ulici. Linku 4 pak nahrazuje linka X4, která je odkloněna přes Tržnici a třídu Kosmonautů. Změněny jsou také jízdní řády na zbývajících linkách číslo 1, 5 a 7.


Linka X3 jezdí z Trnkovy na Novou Ulici (7. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Změněna je také noční autobusová linka číslo 50, která ze Žižkova náměstí směrem na Náměstí Hrdinů jede po objízdné trase. Zastávky U Dómu ve směru na Náměstí republiky, obousměrně zastávka U Svatého Mořice a ve směru k Hlavnímu nádraží tato linka neobsluhuje. Naopak zastávky U Dómu směr Žižkovo náměstí je umístěna u přenosného označníku a zastávka Náměstí Republiky směr od nádraží je nahrazena zastávkou Dopravní podnik.

Náhradní autobusovou dopravu v části vyloučeného úseku tramvajové tratě zajišťuje linka X v trase od Hlavního nádraží přes zastávky U Bystřičky a Žižkovo náměstí pouze do zastávky U Dómu, která je umístěna v dočasné zastávce na nábřeží Přemyslovců. Odtud se pak linka vrací zpět k Hlavnímu nádraží. "Úsek mezi zastávkami U Dómu - Náměstí Republiky - Náměstí Hrdinů a zpět nebude v době výluky obsluhován," upozornila Martina Krčová.

Stáhněte si...
- Informační leták o opatřeních během výluky si stáhněte zde.
- Jízdní řád zvláštní tramvajové linky X3 si stáhněte zde.
- Jízdní řád zvláštní tramvajové linky X4 si stáhněte zde.
- Jízdní řád náhradní autobusové dopravy si stáhněte zde.
  (zdroj: Magistrát města Olomouce a DPMO).


Autobus NAD v zastávce Žižkovo náměstí (7. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Pro zajištění dostatečné informovanosti byly hned v pátek od 6.00 do 10.00 hodin u zastávky Hlavní nádraží k dispozici zaměstnanci dopravního podniku, kteří radili cestujícím, jak se dostanou do centra města. Přitom rozdávali cestujícím letáky s dopravním opatřením. Největší kritiku město a potažmo i dopravní podnik ale sklízí za neobsloužení části centra města. Problémy to působí především těm, kteří se chtějí dostat z Žižkova náměstí na Neředín.

Speciální souhrn a aktuality na webu Vlčoun.cz

Informační portál Vlčoun.cz připravuje také průběžně aktualizovanou stránku, kde čtenáři najdou základní informace a odkazy na jednotlivé články, které jsme již publikovali - vše přehledně na adrese rekonstrukce1maje.vlcoun.cz.


Uzavřený vjezd do ulice 8. května (7. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

"Záměrem města je samozřejmě dobu všech omezení, které práce přinesou, zkrátit tak, aby stavební činnost ovlivnila život na této rušné ulici co možná nejméně. Ulice 1. máje, jako spojnice centra města s hlavním nádražím, patří k důležitým tepnám, vede k důležitým institucím a slouží k zásobování místních restaurací a prodejen," zdůraznila mluvčí radnice Radka Štědrá. S ohledem na to město spustilo mimo jiné samostatný web města Olomouce.

Po zkušenostech s jinými velkými investičními akcemi jsou i v tomto případě vlastníkům nemovitostí a podnikatelům v lokalitě 1. máje k dispozici informační technici stavby, kteří je budou průběžně informovat o průběhu stavby. Obyvatelé dotčené lokality již obdrželi informační leták s praktickými informacemi a důležitými kontakty.


V centru města bylo sneseno trolejové vedení (7. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!