Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlom: Stavbě tramvajové tratě už nic nebrání

OLOMOUC - Město odkoupí dům na Rooseveltově ulici, který stojí v cestě dalšího pokračování tramvajové trati na Nové Sady a do Slavonína. Končí tak čtyři roky jednání samosprávy a majitelů budovy.

Následnou demolicí objektu tak padne poslední velká fyzická překážka bránící prodloužení tramvajové trati dál na jih města...


Dům v pozadí město konečně odkoupí (17. července 2014, Filip Vlček).

Záměr koupě domu v úterý 23. února projednala Rada města Olomouce. Definitivní schválení je v pravomoci městského zastupitelstva, které návrh projedná na svém nejbližším zasedání. "Dohodu s majiteli domu vítám, protože se rodina původně domu nechtěla vzdát," řekl náměstek primátora Filip Žáček. Podle návrhu má kupní cena dosáhnout částky 5 milionů korun, která je akceptovatelná pro spoluvlastníky domu.

Samospráva na tuto sumu přistoupila také kvůli nemožnosti najít v dané lokalitě jiné adekvátní dopravní řešení při zachování dvoukolejné tramvajové tratě a současně efektu, který je od této tramvajové tratě očekáván. Jedna část tohoto dvojdomku domu již patří městu, ve druhé části žijí ve dvou bytech dvě generace stávajících spoluvlastníků, jejichž rodině nemovitost náleží. Rodina proto bude muset najít obdobné bydlení jinde, navíc mají k objektu velmi silný citový vztah, což zaznívalo na jednáních se zástupci statutárního města Olomouce.


Tramvaje dnes končí v zastávce Trnkova (17. července 2014, Filip Vlček).

Pokud by dům zůstal stát, trať by musela být jednokolejná. Navíc by bylo třeba složitě řešit trasu kolejí kolem domu se zásahem do tělesa stávající komunikace, což by vyžadovalo investice ve výši přes 2,5 milionu korun. Navíc by toto řešení mělo negativní dopad na samotný provoz tramvají. "Město nechalo rovněž posoudit možnost získat dům formou vyvlastnění," zmínila tisková mluvčí Olomouce Radka Štědrá.

"Zastupitelstvu předkládaný návrh na kupní cenu ve výši 5 milionů korun je jedinou možnou cestou, jak řešit dané majetkoprávní vypořádání dohodou obou stran a v reálném čase. Umožní nám dokončení projekční přípravy a podání žádosti o příslušnou dotaci na realizaci tramvajové tratě. Osobně chápu postoj spoluvlastníků domu s ohledem na jejich věk i citový vztah k nemovitosti, kterou jejich rodina vlastní více než 60 let a obývají ji dvě generace," dodal náměstek Žáček. Město průběžně jedná také s vlastníky dalších pozemků dotčených připravovanou druhou etapou výstavby této tramvajové trati.


V budoucnu trasa povede až do Slavonína (17. července 2014, Filip Vlček).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!