Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Olomouc kvůli tramvajím změnili územní plán

OLOMOUC - Prodloužení tramvajové tratě ze současné konečné Trnkova dále na Povel a Nové Sady už nic nebrání. Potvrdila to vedoucí oddělení odboru kanceláře olomouckého primátora Radka Štědrá.

I přesto se obyvatelé části Olomouce Nové Sady tramvaje dočkají nejdříve za pět let, teď se totiž plánuje jen část prodloužení...


Prodloužení nyní překáží jen jediný dům za konečnou (5. srpna 2015, Adam Dzvinčuk).

Pokračování výstavby bude rozděleno do dvou etap. Ta první, která má být hotová už příští rok, zahrnuje prodloužení tramvajové tratě ze současné konečné Trnkova dále do sídliště Povel přibližně ke křižovatce ulic Zikova a Schweitzerova a ukončená má být stejně, jako dosud úvratí. Obousměrné tramvaje tak budou stále potřeba.

Naopak druhá etapa počítá s finálním prodloužením podél Schweitzerovy ulice až k Novým Sadům s tím, že zakončena bude standardní tramvajovou smyčkou. Ta umožní vypravování jednosměrných tramvají.


Schweitzerova ulice, kde trať povede po silnici (5. srpna 2015, Adam Dzvinčuk).

V dokumentaci bylo třeba zohlednit stanoviska dotčených orgánů a zapracovat do projektové dokumentace jejich požadavky. "Jednalo se například o zapracování cyklostezky, dopravně inženýrské posouzení typu křižovatek na trase, úpravu chodníku, přeložky sítí, zapojení lokality na nově budovanou Moravskou cyklotrasu či požadavek na smyčku na konečné zastávce," řekla Informačnímu portálu Vlčoun.cz Radka Štědrá z olomoucké radnice.

Pokud jde o křižovatku ulic Zikova a Rooseveltova, počítá se se zachováním klasické křižovatky bez světelné signalizace. Radní vzali již loni v prosinci na vědomí zprávu o všech krocích a souhlasili s tím, aby byl se Stavoprojektem uzavřen dodatek smlouvy na přepracování projektové dokumentace.


Vlevo Schweitzerova, rovně Jižní ulice(5. srpna 2015, Adam Dzvinčuk).

Nejbližším podstatným cílem je získání územního rozhodnutí. Současně bude město na základě nastartování nových operačních programů v novém plánovacím období usilovat o získání prostředků z fondů Evropské unie.

Trať získala statut veřejně prospěšné stavby

Posledním krokem rady města v květnu bylo rozhodnotí o změně územního plánu spočívající v zařazení dalších etap stavby tramvajové trati mezi veřejně prospěšné stavby. "Zastupitelstvo města Olomouce na svém posledním jednání 19. červa souhlasilo s rozhodnotím rady města o změně územního plánu a zařadilo další etapy stavby tramvajové trati mezi veřejně prospěšné stavby," uvedla Štědrá.


Tady by měla být vratná smyčka (5. srpna 2015, Adam Dzvinčuk).

Nová tramvajová trať naváže na tu stávající, která je ve směru od Tržnice dosud ukončena na úvraťové konečné Trnkova. Kvůli tomu si musel olomoucký dopravní podnik pořídit několik obousměrných tramvají, protože pokračování stavby zatím brání dům hned za konečnou. Tramvaje sem první cestující svezly v listopadu 2013 a od té doby si tramvajová trať našla své cestující, a to i díky spojení centra s nákupním centrem Šantovka.

"První část tramvajové trati na Nové Sady za rok a půl provozu už využilo k cestě do nebo z města více než jeden a půl milionu cestujících," dodala Radka Štědrá, vedoucí oddělení odboru kanceláře primátora města Olomouce.


Dosavadní konečná Trnkova (17. července 2014, Filip Vlček).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!