Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostrava ustupuje od vodíku, dává mu ještě čas

OSTRAVA - Dát vodíkovým autobusů ještě čas a více se soustředit na elektrobusy chce Dopravní podnik Ostrava. Zrušil tak tendr na vodíkovou mobilitu a bude se soustředit na obnovu dosluhujících CNG vozů.

I přes problémy, které postihly elektrobusy koncem loňského roku, chce dopravní podnik pokračovat v nákupu elektrobusů i vozů s pohonem na CNG...


Elektrobusy jsou nyní na pořadu dne v Ostravě (6. dubna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní podnik Ostrava pokračuje v ukotvené strategii Bez dieselu, kdy ve standardní denní výpravě používá prioritně elektrobusy a CNG vozy, dieselové vozy slouží dále jako zálohy. Dopravce v první fázi rozvoje elektromobility vybudoval tři nabíjecí uzly a pořídil celkem 26 elektrobusů s průběžným dobíjením. Nyní na tento projekt navazuje a plánuje nasazení elektrobusů na dalších linkách. Ty by mohly obsluhovat elektrobusy tentokrát s nočním dobíjením, jako vhodná alternativa za některé dosluhující CNG vozy.

Současně s tím dochází k odložení projektu Vodíkové mobility a došlo ke zrušení tendru na vodíkové autobusy a stavbu plničky. "Vodík je pro nás stále důležité téma a i nadále budeme tento technologický směr bedlivě sledovat. S ohledem na vývoj posledních dvou let od vypsání soutěží momentálně z pohledu péče řádného hospodáře cítíme, že je potřeba dát této technologii ještě prostor jak z finančních, tak technických důvodů. Dopravní podnik má momentálně 227 CNG vozů. Některé z nich čeká v horizontu několika let obnova. S ohledem na aktuální situaci na trhu vidíme řešení právě v elektromobilitě," uvedl Daniel Morys, generální ředitel Dopravního podniku Ostrava. 


DP plánuje se soustředit na noční dobíjení (6. dubna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Vedle rozvoje trolejbusové dopravy se dopravní podnik chce zaměřit na elektrobusy s nočním dobíjením. "Ty by mohly být schopné obsloužit na jedno noční nabití vzdálenost i více než 350 kilometrů. Můžeme je tak nasadit v podstatě kdekoli. Stále si však uvědomujeme, že limitem bude kapacita nabíjení, a proto věříme v rozvoj a budoucnost vodíkové mobility," dodal Morys. V Ostravě je realizován největší elektromobilní projekt ve veřejné dopravě svého typu. Dopravní podnik má 32 elektrobusů. Celkem 26 z nich s průběžným dobíjením, které dokáže napájet pomocí strategicky rozmístěných rychlonabíječek ve Svinově, na Hranečníku a od loňského jara nově i v centru města, kde jsou tři nabíjecí ramena. Díky tomu může být každý desátý vypravovaný autobus DPO elektrobus.

Ekologie je jedním ze strategických pilířů dopravního podniku. Pod názvem Bez dieselu bylo toto téma v roce 2021 ukotveno ve strategii podniku, kdy jsou ve standardní denní výpravě používány přednostně vozy nízkoemisní, nebo bezemisní. Na vhodných linkách jezdí elektrobusy, ostatní zajišťují CNG autobusy. Zbývajících třicet pět dieselových autobusů slouží pouze jako záloha. Ty vyjely například na přelomu listopadu a prosince loňského roku, když elektrobusy kvůli silným mrazům do ulice Ostravy vůbec nevyjely. 

Čtěte také...
Mráz úplně vyřadil elektrobusy ostravské MHD (vydáno 30. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Na přelomu listopadu a prosince elektrobusy nejezdily (29. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!