Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Počet trolejbusů Temsa v Ostravě je kompletní

OSTRAVA - Dodávka nových trolejbusů Škoda 36Tr označovaných jako Temsa je úplná. V Dopravním podniku Ostrava tak již je všech 18 vozů. Tím ale obnova trolejbusů pro ostravskou MHD nekončí.

Dopravní podnik proto plánuje průběžnou obnovu kapacitních trolejbusů, do konce příštího roku by měly dorazit další čtyři kloubové trolejbusy 27Tr...


Jeden z nových trolejbusů u Mostu Miloše Sýkory (23. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní podnik Ostrava uvádí do provozu poslední vůz z dodávky osmnácti nových trolejbusů Škoda 36Tr. Parciální trolejbusy od Škoda Group vozí cestující postupně od února 2023. Ostravané trolejbusy Škoda 36Tr vídají například na linkách číslo 101 a 106. Osmnáct nízkopodlažních vozů je parciálních, tedy mohou část trasy absolvovat i bez trakčního vedení. Baterie se dobíjejí při jízdě i stání z trolejí. Cena za vůz přesahuje 11 milionů korun. Na šest získal dopravní podnik dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu EU ve výši 85 procent. O další dotace usiluje.

"Naším cílem je naplnit strategii i zákonné povinnosti ve zvyšování podílu bezemisních vozidel. Chceme kombinovat rozvoj elektrobusů s trolejbusy, případně s vodíkovými autobusy. Trolejbusovými linkami chceme obsloužit i vybrané autobusové trasy. Pracujeme na infrastruktuře pro nabíjení trolejbusů, aktuálně například v lokalitě ulic Mírová a Michálkovická," nastínil plánovaný budoucí rozvoj trolejbusové dopravy v Ostravě generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. 


Trolejbus na smyčce u Hlavního nádraží (31. března 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Minulý týden pak dopravní podnik vypsal další výběrové řízení na deset nových nízkopodlažních klimatizovaných trolejbusů, s předpokládanou cenou celkem 175 milionů korun bez DPH. "U dalších deseti nových trolejbusů požadujeme komfortní vybavení pro cestující, jako klimatizaci, plnou nízkopodlažnost, ale i nové standardy v podobě asistenčního systému pro řidiče, nebo technologii sčítání cestujících," doplnil Morys. Již v červenci pak dopravní podnik potvrdil i dodávku nových dvoučlánkových trolejbusů Škoda 27Tr od Škoda Group. Čtyři vozy dorazí na jisto a další dva podle potřeby. Jeden vůz vyjde na 16 milionů korun a do Ostravy by měly dorazit do konce roku 2024.

Ostravský dopravní podnik má v současné době celkem 66 trolejbusů a kromě historických trolejbusů vyjíždějící příležitostně jen speciálních akcí jsou od roku 2018 všechny nízkopodlažní. "Po dodání aktuálně poptávaných vozů bude polovina trakce tvořena zcela novými moderními vozy. Věřím, že to cestující ocení. Trolejbusy využívá stále více z nich. V roce 2022 trolejbusy v Ostravě odvezly 6,658 milionů cestujících," uzavřel náměstek primátora pro dopravu Břetislav Riger.


Škoda 36Tr na lince číslo 102 u Nové radnice (26. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!