Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Uplynulo deset let od požáru opavské vozovny

OPAVA - Deset let uplynulo od velkého požáru vozovny Městského dopravního podniku Opava v Kylešovicích. Celková škoda byla vyčíslena na 48 milionů korun, plameny tady zcela zničily 7 trolejbusů a další poškodil kouř.

Rekonstrukce vozovny trolejbusů a autobusů trvala přes rok. Díky ní se ale celý areál dočkal kvalitního kamerového a protipožárního systémem...


Požár haly vozovny ještě před příjezdem hasičů (21. října 2013, MDPO/Archiv)

Poklidná neděle 21. října 2013 se během pár minut změnila v černý den v historii městské hromadné dopravy v Opavě. Po 16.00 hodině totiž hasiči přijali hlášení, že hoří ve vozovně trolejbusů a autobusů v Kylešovicích. Obavy se nakonec potvrdily a požár během chvíli zničil nebo poškodil desítky vozidel. Požár se podařilo hasičům zlikvidovat v noci na pondělí a až do sedmi ráno na místě ještě hasiči hlídali, aby se nějaká další ohniska nerozhořela. Po lokalizaci požáru byly trolejbusy a autobusy dopravního podniku, které nebyly přímo zasaženy plameny, vyvezeny pomocí vyprošťovací techniky mimo objekt.

Tehdejší ředitel opavského dopravního podniku Radek Filipczyk začal ihned po požáru jednat o zajištění ranního provozu. "Celkem shořelo 7 trolejbusů, část budovy garáže a vrchní trolejové vedení v depu. Předběžná škoda se odhaduje na 48 milionů korun," řekl. Podle tiskové zprávy dopravního podniku shořely dva trolejbusy typu 14Tr (rok výroby 1996 a 1981), tři trolejbusy Trolino (2005, 2006 a 2007) a dva Trolino duobus (oba z roku 2006). Nenávratně bylo požárem zničeno 7 trolejbusů, další trolejbusy i autobusy se musely podrobit důkladnému čištění od sazí. Požár vozovny, která navíc nebyla pojištěná, nakonec způsobil škodu ve výši 48 milionů korun. 


Požárem poškozená hala včetně trolejbusu (21. října 2013, MDPO/Archiv)

Městský dopravní podnik Opava se následně několik týdnů potýkal s problémy se zajištěním provozu městské dopravy. Postupně se podařilo vyjednat zapůjčení pěti autobusů sousedního Dopravního podniku Ostrava a dva autobusy místní dopravní společnosti TQM. Po dobu několika dnů z důvodu nedostatku vozidel nebyly v provozu ani trolejbusové linky číslo 202, 205 a 210, což ale byly jen doplňkové linky, jejichž zrušením nebyla narušena dopravní obslužnost. Zbylé trolejbusy tak zajišťovaly provoz na trolejbusových linkách, zapůjčené vozy pak pomohly na lince číslo 204.

Následná rekonstrukce požárem poškozené haly vyšla dopravní podnik na 11,5 milionu korun a byla financována ze dvou zdrojů. Jedna z prodeje bývalého areálu Rybářská a jednak z vlastních zdrojů, ve kterých musel dopravní podnik nalézt přes pět milionů korun. Zrekonstruovaná hala, která je stavebně rozdělena na dva samostatně uzavíratelné prostory, byla zprovozněna 9. prosince 2014. Má celkem osm vjezdových a osm výjezdových vrat a celková deponovací kapacita je 24 trolejbusů a 24 autobusů. Doplněn byl také protipožární a kamerový systém. 

Čtěte také...
Požár v opavské vozovně zničil 7 trolejbusů (vydáno 21. října 2013)
Halu, kterou zničil požár, dokončí v listopadu (vydáno 24: října 2014)
Do opravené haly vjely první autobusy (vydáno 10. prosince 2014)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Sazemi poškozené trolejbusy byly poté vytaženy (21. října 2013, MDPO/Archiv)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!