Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Ostravě instalují nové zastávkové označníky

OSTRAVA - Dopravní podnik Ostrava pozvolna pokračuje v modernizaci zastávkových označníků. Zatímco stále pokračuje instalace sloupků s prostorem pro vytištěné jízdní řády, dopravce připravuje novinku v podobě elektronického jízdního řádu...

Ten je jednak méně náročný na energii a jednak umožní snížit počet označníků, na které bude nutné při sebemenší změně vylepovat nový papírový jízdní řád...


Po dobu výměny označníků slouží na zastávkách dočasný (6. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

V centru moravskoslezské metropole, ale i na dalších místech Ostravy probíhá postupná obnova zastávkových označníků. Mezi posledními místy, kde probíhaly práce na obnově zastávkových označníků, byla Nádražní ulice, kde se nové označníky instalovaly na zastávkách Elektra nebo Křižíkova. Současně s tím ale probíhá i běžná údržba. "Samozřejmě se musíme starat o označníky, jako například opravy následky vandalismu," uvedl vedoucí oddělení údržba příslušenství dopravní cesty Dušan Konečný s tím, že se jeho oddělení stará o celkem 1190 sloupků.

Dopravní podnik Ostrava při kompletní obměně instaluje nové tmavě šedé označníky, které nahrazují dosavadní výrazně žluté sloupky. Vůbec první takový označník byl instalován v závěru roku 2019 u vozovny trolejbusů, a to jako součást nové podoby městského mobiliáře. Nové označníky ovšem již v minulosti budily i negativní ohlasy. Město Ostrava se rozhodlo jít svojí cestou a vytvořilo novou podobu označníků, které jsou zcela odlišné od těch, které se využívají napříč krajem v rámci Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje. Označníky navíc - oproti původním žlutým sloupkům - v městském prostředí zanikají, a tak zastávky pro neznalého cestujícího nebo turistu nejsou tak lehce dohledatelné, jako ty původní žluté. 

Čtěte také...
Nový zkoušený označník v Ostravě budí vášně (vydáno 28. listopadu 2019)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Dočasný sloupek při obměně označníku na Křižíkové (6. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Hudbou budoucnosti ale je inovace stávajících označníků. "Hlavní informací, kterou můžeme poskytnout cestujícím na zastávce, je odjezd z dané zastávky. Tuhle možnost poskytujeme díky technologii LED panelů na 86 zastávkách na území Ostravy. LED panely jsou však na stavební úpravy náročné," potvrdil Michal Scholz, vedoucí odboru přepravy a tarifu Dopravního podniku Ostrava. Dopravní podnik proto na zastávce Nová radnice v centru města testuje elektronický jízdní řád podobný tomu, s jakým začal před čtyřmi lety v zastávce Vozovna trolejbusů. 

Nové technologie proto umožnily vzniknout e-paperu, který potřebuje pro své napájení daleko méně energie, než například zmíněné elektronické informační panely. Elektronický jízdní řád energii získává z fotovoltaických panelů nebo z baterií. "Budoucí e-paper bude mít třikrát větší velikost, než jaká se testuje u Nové radnice a umožní kromě aktuálních odjezdů i zobrazovat statický jízdní řád, který dnes náročně vylepujeme," doplnil Scholz. 


Nově instalovaný označník v zastávce Stodolní (6. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!