Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Cestující v Opavě vozil elektrobus. Na zkoušku

OPAVA - Elektrobus libchavského SORu v uplynulém měsíci testoval opavský dopravní podnik. Cestující se s ním mohli setkat jak na denních autobusových linkách, tak i na nočních spojích. Výsledky provozu nyní dopravce vyhodnocuje...

Moderní nízkopodlažní vůz měl původně ve slezské metropoli jezdit dva týdny, následně se ale podařilo zkušební provoz prodloužit na celý duben...


Zapůjčený elektrobus na lince 216 u Divadla v Opavě (15. dubna 2023, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Vyzkoušet, zda se v opavských podmínkách osvědčí provozování elektrobusů, se rozhodl Městský dopravní podnik Opava. Dopravce tak využil nabídky českého výrobce autobusů SOR Libchavy. Od 27. března sem tak byl do testovacího provozu zapůjčen elektrobus SOR NS 12 electric z roku 2017, který byl ve stejném roce také prezentován na veletrzích Busworld ci Czechbus. Elektrobus byl nasazen na vybrané denní autobusové linky číslo 211, 212, 213, 215, 216, 217, 218, ve třech případech pak byl nasazen na noční linky 228 a 229. V průběhu neděle 23. dubna pak vůz fungoval jako exponát v rámci Dne Země.

Pro nedostatečnou nabíjecí infrastrukturu byl vůz vždy nasazen na půlku celodenní směny. Cestující se tak s elektrobusem kromě tří případů vypravení na linku 220, která jezdí jen ve špičkách, setkali buď na ranní nebo odpolední části směny. Původně měl zkušební provoz skončit v půlce dubna, a to přibližně po Velikonocích. Posléze se ale Městskému dopravnímu podniku Opava podařilo zkušební provoz prodloužit až do konce měsíce. 


Zapůjčený elektrobus na Dolním náměstí v Opavě (15. dubna 2023, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Městský dopravní podnik Opava se rozhodl vůz otestovat jízdní a technické vlastnosti tohoto typu vozidla v našich podmínkách, získat zkušenosti s jeho dojezdem na jedno nabití trakčních baterií a také představit tento typ vozidla i cestující veřejnosti a obyvatelům Opavy. "Je nepochybné, že v blízké budoucnosti se vozidla s alternativním bezemisním pohonem v opavské MHD objeví, neboť celosvětové trendy v oblasti vývoje nových vozidel pro hromadnou přepravu osob jdou právě tímto směrem," uvedl Městský dopravní podnik Opava na svých internetových stránkách. Celosvětové trendy v oblasti vývoje nových vozidel pro hromadnou přepravu osob jdou totiž právě tímto směrem.

Prezentační elektrobus SOR NS 12 electric vyrobený v roce 2017 je 12 metrů dlouhý, 2,5 metru široký a 3,2 metru moderní vůz pro bezemisní přepravu cestujících. Možnost variabilního uspořádání sedadel v interiéru vozidla a různá kombinace počtu vstupních dveří umožňuje široké využití ve všech městských aglomeracích. V rámci prezentačních jízd se vůz podíval do Žďáru nad Sázavou, Kladna, Banské Bystrice, do maďarského Volánbuszu či do Brna, jezdil také na Mělnicku, v Mostě a Litvínově nebo u Stenbusu.


Elektrobus v rámci zkušebních jízd v Opavě vynikal (15. dubna 2023, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!