Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Doubledecker přilákal lidi na Tyrkysovou jízdu

OSTRAVA - Přispět na dobrou věc a ještě se k tomu projet dvoupatrovým autobusem. Takovou příležitost měli cestující uplynulý pátek na vybraných spojích MHD v Ostravě. Dvoupatrový doubledecker totiž vyjel v rámci Tyrkysová sbírka.

Zatímco ráno byl k vidění na autobusových linkách v oblasti Poruby, odpoledne se projel hned na dvou trolejbusových linkách...


Dvoupatrový doubledecker u Mostu Miloše Sýkory (20. listopadu 2020, Filip Vlček)

Tyrkysová sbírka je projekt Dopravního podniku Ostrava a Nadačního fondu Křídlení. Hlavním účelem projektu, který se koná již třetím ročníkem, je veřejná sbírka na podporu místních neziskových organizací. Letošní ročník se zabývá například pomocí pro Domov seniorů Pohoda, Centrum pro dětský sluch Tamtam, České centrum signálních zvířat, Kapradí spolek nebo třeba pro sdružení Terapie s úsměvem.

Vzhledem k tomu, že začátkem listopadu zařadil do běžného provozu Dopravní podnik Ostrava dva nové dvoupatrové autobusy pocházející z dílny Scania, rozhodl se dopravní podnik právě tento nový typ autobusu v Ostravě prezentovat a zpropagovat cestujícím i mimo jeho obvyklou trasu. Jeden autobus totiž jezdí zatím pouze na lince číslo 78, která v půlhodinových intervalech spojuje točnu Opavská s průmyslovou zónou na Hrabové. A právě Tyrkysová sbírka byla ideální příležitostí, jak tento autobus vypravit také na další linky.


Jako linka 102 dvoupodlažní vůz zastavil na Konzervatoři (20. listopadu 2020, Filip Vlček)

V části ranní špičky se proto dvoupatrový autobus vybavený kasičkou pro dobrovolné příspěvky v 7.30 hodin vydal z Ústředního autobusového nádraží jako linka číslo 37 na Svinov mosty, odkud pokračoval jako linka číslo 48 k porubským garážím, aby se odtud v 8.00 hodin vydal zpět na Svinov a dále jako linka 37 na Ústřední autobusové nádraží. Zatímco ranní jízda se odehrála s menším počtem cestujících, odpolední jízdy byly daleko více atraktivní, a tak vůz neměl o cestující nouzi.

Odpoledne se totiž vůz vydal ve 14.40 hodin z Hranečníku po trase trolejbusové linky číslo 101 na Hlavní nádraží. Celou cestu byl přitom následován pravidelným spojem stejné linky. Z Hlavního nádraží se pak dvoupatrový kolos vydal ve 14.56 hodin na cestu po trase linky číslo 102 přes Husův sad na obratiště Hulváky. Celou dobu byl autobus v obležení cestujících. Hulváky autobus opustil v 15.25 hodin znovu jako linka číslo 102 směrem na Hlavní nádraží, aby se odtud vydal jako 'stojednička' zpět na Hranečník. Tady jeho cesta v rámci Tyrkysové jízdy krátce po čtvrt na pět skončila.


Tyrkysová jízda zavítala také k Vozovně trolejbusů (20. listopadu 2020, Filip Vlček)

Dopravní podnik Ostrava zahájil provoz dvoupodlažních autobusů Scania v pondělí 2. listopadu, kdy první z vozů ev.č. 7991 nasadil na linku spojující Porubu s průmyslovou oblastí v Hrabové. Zatímco ráno vezl jen pár desítek cestujících přepravujících se do práce, odpoledne byl zájem o svezení daleko větší. To se totiž k běžným cestujícím, i přes nepřízeň počasí, přidali také dopravní nadšenci. Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit již 1. července, z důvodu pandemie koronaviru však čelila španělská pobočka Scanie odstávce provozu.

Čtěte také...
- Dvoupodlažní Scanie vyrazily do ulic Ostravy (vydáno 2. listopadu 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vůbec první nasazení doubledeckerů do provozu v Ostravě (2. listopadu 2020, Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!