Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Dvoupodlažní Scanie vyrazily do ulic Ostravy

OSTRAVA - První ze dvou zbrusu nových dvoupodlažních autobusů Scania v pondělí ráno 2. listopadu poprvé vyjel v Ostravě. Premiérově se s ním svezli cestující na lince 78 spojující Porubu s průmyslovou oblastí v Hrabové.

Dopravní podnik je pořídil za účelem turisticky atraktivního propojení zoologické zahrady s Vítkovicemi, kam vyjedou až příští rok...


První den provozu dvoupodlažních autobusů v Ostravě (2. listopadu 2020, Filip Vlček)

Cestující, kteří v pondělí 2. listopadu nastupovali do autobusu linky číslo 78 byli mile překvapeni. Dopravní podnik Ostrava totiž zahájil provoz dvoupodlažních autobusů a na linku spojující Porubu s průmyslovou oblastí v Hrabové nasadil autobus Scania ev.č. 7991. Zatímco ráno vezl jen pár desítek cestujících přepravujících se do práce, odpoledne byl zájem o svezení daleko větší. To se totiž k běžným cestujícím, i přes nepřízeň počasí, přidali také dopravní nadšenci.

Mezi cestujícími autobus budil patřičný respekt. Zatímco na fotografiích vůz téměř nijak nevyčníval z řady provozovaných autobusů, ve skutečnosti jde o monumentální vůz. "Vypadá to dobře, ale myslím si, že s turisty v centru Ostravy by autobus vypadal daleko lépe," řekl jeden z cestujících Petr Pilný. Přesto je rád, že si ostravský dopravní podnik díky nákupu dvou takových autobusů drží prvenství. Je to totiž vůbec první český dopravní podnik, který takové vozy pořídil.


Vůz ev.č. 7991 ve výstupní zastávce Opavská (2. listopadu 2020, Filip Vlček)

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit již 1. července, z důvodu pandemie koronaviru však čelila španělská pobočka Scanie odstávce provozu. Proto se jich lidé v Ostravě dočkají až teď. "Pevně věřím, že se oba doubledeckery brzy stanou dalším symbolem Ostravy a že si je naši pravidelní cestující i turisté oblíbí. Důležité je také připomenout, že jezdí na CNG. Ani v tomto případě jsme totiž neslevili z našeho dlouhodobého cíle, kterým je ostravská městská doprava bez dieselu," řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

"Samotná pohonná jednotka je velmi šetrná k životnímu prostředí. Devítilitrový pětiválec, který má výkon 320 koní, totiž spaluje stlačený zemní plyn, a produkuje tak méně škodlivin, než běžný naftový motor. K jednodušší obsluze vozidla a pohodlnější jízdě pro cestující pak přispívá automatická převodovka ZF," doplnil tiskový mluvčí společnosti Scania Viktor Tamayo. Vozy vyšly na 28,6 milionů korun a celkem uvezou až 80 cestujících, z toho je k dispozici 68 míst k sezení. 


Vyjíždějící dvoupodlažní Scanie z obratiště Opavská (2. listopadu 2020, Filip Vlček)

Doubledeckery jsou čtyři metry vysoké, mají klimatizované spodní podlaží včetně stanoviště řidiče, s mechanickou plošinou pro invalidní vozík a s wifi připojením v obou podlažích. Nechybí standardní odbavovací a informační systém. Vozy ev.č. 7991 a 7992 budou nasazovány z garáže Hranečník na linku číslo 78 spojující porubskou točnu Opavská s průmyslovou oblastí v Hrabové, během turistické sezony s nimi pak dopravní podnik počítá na lince číslo 88 mezi ZOO a Dolní oblastí Vítkovice.

Čtěte také...
- Ostravské doubledeckery vyjedou v listopadu (vydáno 9. října 2020)
- Patrové autobusy v Ostravě vyjedou na podzim (vydáno 10. srpna 2020)
- Dva doubledeckery dodá společnost Scania (vydáno 2. prosince 2019)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


O svezení byl v první den zájem především odpoledne (2. listopadu 2020, Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!