Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

DP Ostrava opět vozil návštěvníky muzejní noci

OSTRAVA - Festival muzejních nocí kromě hlavního města Prahy zakončila i Ostrava. Moravskoslezská metropole se do festivalu zapojila v sobotu 8. června, zájemci tradiční a oblíbené akce mohli navštívit 31 objektů.

A i díky tomu, že partnerem akce byl Dopravní podnik Ostrava, mohli se cestující mezi institucemi svézt zdarma na čtyřech linkách...


Linka A spojovala Výstaviště s Dílnami DP Ostrava (8. června 2019, Filip Vlček).

Ostravská a Pražská muzejní noc zakončily Festival muzejních nocí v České republice. V ostravských kulturních institucích bylo evidováno přes 20 tisíc vstupů. Do Ostravské muzejní noci se zapojilo 31 organizací, které nabídly návštěvníkům na svůj kulturní program volný vstup. Spojujícím tématem byly klíče, symbol sametové revoluce. Festival odstartovalo zhruba tři sta lidí dlouhým písknutím na píšťalky. Smích a radost se městem nesly dlouho do noci.

"Největší zájem veřejnosti byl o festival Cirkulum a Ostravské muzeum. Přes dva tisíce návštěvníků měl také Dopravní podnik Ostrava. Tisícovka účastníků navštívila Knihovnu města Ostravy, Radnici města Ostravy a Český rozhlas Ostrava, v těsném závěsu zůstala Moravskoslezská vědecká knihovna," vypočítala Andrea Węglarzyová, koordinátorka festivalu Ostravská muzejní noc.


Jeden z přijíždějících autobusů autobusů zvláštních linek (8. června 2019, Filip Vlček).

Tradičním partnerem akce je také Dopravní podnik Ostrava, který kromě zpřístupnění svého depozitáře historických tramvají, trolejbusů a autobusů v Dílnách v Martinově také zajišťuje speciální kyvadlovou dopravu návštěvníků. Zatímco v loňském roce se cestující mohli svézt pěti bezplatnými linkami, v letošním roce to byly linky pouze čtyři, a navíc v nepatrně menším rozsahu.

Centrální přestupní bod všech čtyř linek označených písmeny A, B, C a D byl na obratišti Výstaviště, odkud autobusy odjížděly v intervalu 20 minut. První spoj linek A, B a C odjížděl v 17.45, o hodinu dřív pak vyjela linka D. Poslední spoje pak z Výstaviště odjížděly různě, úplně poslední autobus byl linka A s odjezdem v 0.25 hodin.


Dvanáctimetrové autobusy jezdily pouze a lince D do Přívozu (8. června 2019, Filip Vlček).

Autobusová linka A, na kterou byly nasazeny kloubové autobusy, vyjížděla z Výstaviště a pokračovala přes Krajský úřad a Porubu vozovnu přímo do Dílen dopravního podniku v Martinově. Tady byl zpřístupněn Depozitář historických vozidel, ve kterém byla zároveň oficiálně představena renovovaná tramvaj ev.č. 25. Druhou linkou B, na kterou byly také nasazeny kloubové autobusy, se cestující z Výstaviště mohli dopravit Senovážnou a Dolní Vítkovice zpět přes Nádraží střed na Výstaviště.

Třetí linka, označená písmenem C a zajištěná kloubovými autobusy, vyjížděla z Výstaviště a přes Most Miloše Sýkory, Husův sad, Konzervatoř a Most Pionýrů dojela až do Michálkovic. Poslední linka D jezdila z Výstaviště přes Elektru, Stodolní, Důl Jindřich a na Náměstí Svatopluka Čecha, odkud se hned vracela zpět. Na tuto linku byly nasazeny dvanáctimetrové autobusy. Oproti minulým ročníkům se letos nejezdilo k Planetáriu, do Landek Parku ani k Městské nemocnici. 


Linka D po návratu z Náměstí Svatopluka Čecha (8. června 2019, Filip Vlček).

Ostravská muzejní noc otevírá brány kulturních institucí dokořán a ukazuje dětem i dospělým, že kultura je zábavná a má co nabídnout. Stala se sdíleným zážitkem mnoha přátel a rodin. Cílem festivalu je, aby se lidé do kulturních institucí vraceli opakovaně po celý rok. Pro Ostravu je typické, že se do festivalu zapojují také knihovny, umělecké školy i radnice, které tak vyjadřují svou podporu kultuře ve městě.

Akce je součástí Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky. Ostravskou muzejní noc zaštítil primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo. Finančně akci podpořily Moravskoslezský kraj a statutární město Ostrava. V loňském roce se do Ostravské muzejní noci zapojilo 36 kulturních institucí a navštívilo je přes 25 tisíc lidí. Jeden návštěvník průměrně navštívil 4 až 5 míst.

Čtěte také...
- Během muzejní noci jezdila pětice linek A až E (vydáno 12. června 2018).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Rozjezd všech čtyř muzejních linek na Výstavišti (8. června 2019, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!