Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Během Muzejní noci jezdila pětice linek A až E

OSTRAVA - Ačkoli sobotní počasí zprvu vůbec nevypadal na to, že se v podvečer vyjasní, nakonec si jubilejní desátou Ostravskou muzejní noc nenechalo ujít 25 tisíc lidí. Speciální autobusové linky byly poměrně dost vytížené.

Díky pěti zvoleným trasám linek A, B, C, D a E se tak návštěvníci i letos mohli dostat k jakémukoliv muzeu, galerii či výstavě...


Autobusová linka A u Krajského úřadu (9. června 2018, František Živnůstka).

Třicet šest kulturních institucí v Ostravě v sobotu přivítalo veřejnost zdarma. Od 18.00 hodin až do půlnoci ulice města zaplnily hloučky dospělých i rodiny s dětmi. Prvorepublikovou Ostravskou muzejní noc si nenechalo ujít asi 25 tisíc lidí. Prvorepublikový program, dobrá nálada, smích a všudypřítomné děti s balonky v barvě trikolory oživily krajskou metropoli. A k oživení posloužily také speciální bezplatné autobusové linky.

Dopravní podnik Ostrava, každoroční partner akce, v letošním roce zajistil dopravu na pětici linek. Letošní ročník festivalu výrazně poznamenaly rekonstrukce centra města. "Kromě úprav parkoviště před budovou Domu umění, také uzavírka tramvajové zastávky Výstaviště a změna točny autobusových muzejních linek zasáhla Ostravskou muzejní noc a ovlivnila návštěvnost," uvedla Andrea Węglarzyová, koordinátorka festivalu.


Autobusová linka B v čele konvoje rozjezdu (9. června 2018, František Živnůstka).

Autobusové linky byly i letos označeny písmeny. Autobusová linka A obsluhovaná tradičně kloubovými autobusy spojila centrální přestupní bod u Krajského úřadu s Porubou a martinovskými dílnami Dopravního podniku Ostrava, kde byl zpřístupněn Depozitář historických vozidel. Tady byla zajištěna, kromě tradiční prohlídky tramvajových, trolejbusových i autobusových veteránů včetně výstavy dopravních artefaktů, také projížďka vybranými historickými vozy.

Návštěvníci vyhledávali i tramvaj Stadler. Ta se ovšem po pátečním získání Průkazu způsobilosti určeného technického zařízení proháněla přímo v ulicích. "S ohledem na rozsah zkušebního provozu bude tramvaj k vidění na ostravských tramvajových tratích velmi často," řekla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková.


Linka C v zastávce Husův sad mířící do Michálkovic (9. června 2018, František Živnůstka).

Linka B spojovala centrální zastávku Krajský úřad s oblastí Dolních Vítkovic a Nádraží střed. U první jmenované zastávky se návštěvníci mohli seznámit například Národní zemědělské muzeum nebo Milan Dobeš Museum. U zastávky Nádraží střed pak autobusy zastavovaly pro prohlídku Železničního muzea moravskoslezského. Tady si lidé mohli prohlédnout historii 130 let dráhy moravskoslezských měst, usednout za železniční trenažér nebo zhlédnout propracovaný železniční model.

Třetí linka označená písmenem C vyjížděla od Krajského úřadu a přes Konzervatoř, Husův sad, Most Pionýrů a Most Miloše Sýkory pokračovaly až do Michálkovic. Kromě zpřístupněných institucí v samotném centru města včetně Nové radnice na Prokešově náměstí trasa linky vedla až k Dolu Michal. 


Linka D během přestávky u Krajského úřadu (9. června 2018, František Živnůstka).

Předposlední linka D vyjížděla od Krajského úřadu a přes centrum města pokračovala přes Nádražní ulici až na Náměstí Svatopluka Čecha, kde si návštěvníci mohli prohlédnout například Hasičské muzeum města Ostravy, v zastávce Důl Jindřich pak byla zpřístupněna Galerie Magna. Linka D letos nezajížděla do Landek Parku.

Novinkou při letošním desátém ročníku Ostravské muzejní noci byla pátá linka E, která tak vyjela po dvouleté přestávce. Letos spojovala centrální přestupní bod Krajský úřad se zastávkou Městská nemocnice, kde své brány otevřel Národní památkový ústav s výstavami o historii hlavních železničních tratí v ČR, o archeologických průzkumech nebo o módě první republiky. Vzhledem ke krátké trase linky na ni Dopravní podnik Ostrava nasadil minibus. 


Minibus na nejkratší lince E u Městské nemocnice (9. června 2018, František Živnůstka).

Všechny autobusové linky byly zajišťovány od 17.45 do 0.05 hodin v jednotném intervalu 20 minut s výjimkami, kdy linka D začala jezdit již od 16.45 hodin a naopak linka A opouštěla zastávku Krajský úřad směrem na Porubu až v 0.25 hodin. Rozjezdy v každou 5., 25. a 45. minutu byly koordinovány dispečerem na místě. 

Pozitivem letošního přestupního uzlu byla především větší nástupní plocha. Negativem byla absence osvětlení, která se projevila častým klopýtáním cestujících na nerovném terénu. Druhým negativem pak byla zaparkovaná auta. Nedisciplinovaní řidiči i přes vyvěšené dopravní značení o zákazu parkování tento zákaz nerespektovali, což způsobilo, že se návštěvníci Ostravské muzejní noci na svůj spoj proplétali mezi stojícími auty. Jinak se ale stejně, jako každý rok, nedá celému festivalu nic vytknout.


Depozitář historických vozidel se otevřel veřejnosti (9. června 2018, František Živnůstka).

Nejvyšší zájem veřejnost projevila o festival Cirkulum a Ostravské muzeum. Ke dvěma tisícům návštěvníků za večer se přiblížili také Galerie výtvarného umění v Ostravě, Dopravní podnik Ostrava, Slezská lilie a Miniuni - Svět miniatur. Tisícovka účastníků navštívila Hasičské muzeum města Ostravy, Knihovnu města Ostravy, Radnici města Ostravy a Český rozhlas Ostrava.

Cílem Ostravské muzejní noci je nabídnout veřejnosti ochutnávku toho, čemu se kulturní instituce věnují po celý rok. Festival zpřístupňuje a otevírá brány kulturních organizací dětem i dospělým tak, aby měli zájem se do nich vracet. Ostravská muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky. Ostravskou muzejní noc zaštítil primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo. Finančně akci podpořil Moravskoslezský kraj a statutární město Ostrava.


K vidění byly historické autobusy i tramvaje (9. června 2018, František Živnůstka).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!