Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Parciální trolejbusy vyrazily do ulic Ostravy

OSTRAVA - Ostravský dopravní podnik naplno zapojil do ostrého provozu parciální trolejbusy. Nejčastěji je tak cestující mohou potkat na linkách číslo 101 a 106, které vybranými spoji část tras absolvují mimo trolej.

Dopravní podnik díky pořízení nových trolejbusů v minulých týdnech postupně vyřadil zbývající trolejbusy typu 14Tr a 15Tr...


Trolejbus přijíždějící do zastávky Bazaly se staženými sběrači (12. března 2018, Filip Vlček).

Dodávky celkem deseti zbrusu nových parciálních trolejbusů, které jsou od ostatních trolejbusů snadno rozpoznatelné světle modrým nátěrem, umožnily Dopravnímu podniku Ostrava přetrasovat některé trolejbusové linky. Právě díky schopnosti jezdit také mimo dosah trolejového vedení tak jsou vozy využitelné nejen v mimořádných situacích, jako jsou nehody či poruchy trolejí, ale i v dalších místech města.

Stažení sběračů je automatická činnost, kterou provádí řidič trolejbusu z kabiny. Nasazování sběračů pak může provést kdekoli manuálně, a nebo na vybraných místech v síti automaticky. Vybraná místa jsou vybavena speciální stříškou k nasazování sběračů, která vyjíždějící sběrače sama navede přímo na trolejový drát.


Nasazování sběračů vypovídá o řidičově pečlivosti zastavení (12. března 2018, Filip Vlček).

Se změnou jízdních řádů od neděle 4. března tak došlo k úpravě tras linek číslo 101 a 106. Prvně jmenovaná linka jezdící z Hlavního nádraží přes centrum Ostravy na Hranečník tak celkem devatenácti spoji v pracovních dnech prodloužena mimo trolejové vedení přes zastávky U Švasty a U Káňů na točnu LDN.

Také linka číslo 106 začala jezdit mimo trolejové vedení. Každý druhý spoj je tak v pracovních dnech i o víkendech mezi zastávkami Náměstí Jurije Gagarina a Revírní bratrská pokladna veden nikoliv přes Jakloveckou, ale přes zastávky Kamenec, Bazaly a Všehrdův sad. V úseku z Náměstí Jurije Gagarina přes Kamenec k obratišti Bazaly přitom vůz využívá stávající trolejové vedené.


Trolejbus se staženými sběrači opouští Bazaly na Všehrdův sad (12. března 2018, Filip Vlček).

"Dopravní podnik Ostrava nyní disponuje celkem deseti dvanáctimetrovými parciálními trolejbusy. Na dva kloubové ještě čekáme a měli bychom je do vozovny obdržet v nejbližších dnech," potvrdila pak Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí ostravského dopravního podniku Karolína Rycková. O jejich využití je v tuto chvíli ještě předčasné polemizovat, nicméně i pro ně se jistě najde využití.

Cílem dopravního podniku je pořizovat nyní parciální trolejbusy, díky kterým bude možné rozšířit trolejbusovou dopravu bez nutnosti výstavby trolejového vedení, jehož stavba je finančně náročná. V budoucnu pak dopravce plánuje pořizovat především elektrobusy, které mohou tradiční trolejbusy za desítky let ze silnic úplně vymístit.


Parciálních trolejbusů jezdí v Ostravě deset, dva ještě dorazí (12. března 2018, Filip Vlček).

Právě nákup nových parciálních trolejbusů umožnil Dopravnímu podniku Ostrava v sobotu 3. března odpoledne definitivně vyřadit zbývající vysokopodlažní trolejbusy typu 15Tr, které dojezdily na lince číslo 104. S jedním vozem tohoto typu dopravce počítá jako s muzejním, druhý bude prodán. Začátkem tohoto týdne čekal na svůj osud u zadní brány trolejbusové vozovny v Sokolské třídě.

Čtěte také...
- Éra trolejbusů 14Tr a 15Tr v Ostravě skončila (vydáno 7. března 2018)
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Kloubový trolejbus 15Tr ev.č. 3510 již do provozu nezasáhne (12. března 2018, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!